Έργο Αθήνα-Συνέντευξη Δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη

«Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να γίνει η ατμομηχανή της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Αυτό επιδιώκουμε και γι΄αυτό διασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους για την πόλη με στόχο να αναχαιτίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και να δημιουργήσουμε συνθήκες για να ξαναγίνει η Αθήνα μια πόλη με ζωντανές παραγωγικές και κοινωνικές δομές μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος Έργο Αθήνα, το όποιο σχεδίασε ο δήμος Αθηναίων και έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του με 120 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα «Δήμος Αθηναίων και Επιχειρηματικότητα: Έργο Αθήνα», που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων και η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) του δήμου Αθηναίων.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και οι επικεφαλής των συνεργαζόμενων φορέων, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος (Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας), Κώστας Φεγγερός (πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών), Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), Κωνσταντίνος Μίχαλος (πρόεδρος ΕΒΕΑ), Γιώργος Καββαθάς (Πρόεδρος Γενική Συνομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Ελλάδος), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης (πρόεδρος Οργανισμού Προώθησης Επιχειρήσεων), Νίκος Κουγιουμτζής, εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος των Διμερών Επιμελητηρίων, Γιάννης Τσαμίχας καθώς και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, επισήμανε: «Επιδίωξη μας είναι να ξυπνήσουμε από την νάρκη όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις μέσα από την συνεργασία και συνέργεια και με 10 σημαντικούς φορείς προωθούμε την τόνωση της επιχειρηματικότητας κυρίως των νέων με αιχμή την καινοτομία και την σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την πραγματική οικονομία». Ο κ. Καμίνης παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του «Έργου Αθήνα» σημείωσε ότι «ο δήμος Αθηναίων πέρασε από τα σχέδια και τα λόγια στις πράξεις εξασφαλίζοντας ως ένας από τους πρώτους δήμους της Ευρώπης την υλοποίηση ενός σύνθετου έργου τα αποτελέσματα του οποίου περιλαμβάνουν την δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας και την δημιουργία και στήριξη πάνω από 800 νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και υπαρχόντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

O κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε ότι: «είναι κοινός τόπος και στη χώρα μας η ύπαρξη κενού μεταξύ των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της μετατροπής τους σε χρήσιμα για την κοινωνία προϊόντα και υπηρεσίες. Η υποστήριξη της καινοτομίας και ο μετασχηματισμός σε επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί στρατηγικό στόχο για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Λειτουργώντας αποκλειστικά στο κέντρο της Αθήνας, οι συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν, επιπλέον, την έμπρακτη συμβολή του στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση της πόλης μας».

Ο πρόεδρος ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, υπογράμμισε: «Μία πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μια πραγματικά σύγχρονη επιχειρηματική τάξη, που θα αναλάβει τα ηνία της ανάπτυξης διαπνεόμενη από το αίσθημα της εταιρικής ευθύνης. Για να μορφοποιηθεί αυτή η νέα επιχειρηματικότητα χρειάζεται τη δύναμη κρούσης της δικής της νεολαίας, των δικών της νέων εκκολαπτόμενων επιχειρηματιών, που λειτουργούν μακριά από τη λογική της διαπλοκής, της κρατικής εξάρτησης και του εύκολου κέρδους. Αυτούς τους νέους στηρίζει η συνεργασία του ΣΕΒ με το «Έργο Αθήνα» του δήμου Αθηναίων.

Ο πρόεδρος ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: «Η δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας από το ΕΒΕΑ με τη χρηματοδότηση του δήμου Αθηναίων, αποτελεί την απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας, μεταξύ του Επιμελητηρίου και του δήμου που έχει στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των ελληνικών μητροπολιτικών επιχειρήσεων, μέσα από την παροχή πλήρους και αξιόπιστης υποστήριξης. Η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει τα μέγιστα, ώστε οι νεοφυείς μητροπολιτικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση και να πετύχουν δυναμική είσοδο στην εγχώρια αλλά στη διεθνή αγορά».

Ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, χαρακτήρισε « πολύ θετική τη πρωτοβουλία του δήμου να συντονίσει όλους τους φορείς επιχειρηματικότητας υπό το πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου «Έργο Αθήνα» προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τις αθηναϊκές επιχειρήσεις. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας θα είναι δίπλα σας στην προσπάθεια αυτή και αξιοποιώντας την εμπειρία που διαθέτει, μέσω του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων, θα παρέχει στις μικρές επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΠΕ κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης είπε ότι «η συνεργασία μας με τον δήμο Αθηναίων μέσα από ένα πλέγμα ουσιαστικών και ενισχυτικών δράσεων των αθηναϊκών επιχειρήσεων μόνο πολλαπλά οφέλη μπορεί να προσδώσει στις εξαγωγές των επιχειρήσεων της Αθήνας, που αποτελούν και το μεγαλύτερο όγκο των εξαγωγών της χώρας».

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ, ο οποίος δεν παρέστη στην εκδήλωση, σε μήνυμά του σημείωσε: «Η ΕΣΕΕ αντιλαμβανόμενη τις τεράστιες ανάγκες των Μμε επιχειρηματιών στην Αθήνα, διοργανώνει, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, συμβουλευτικές υπηρεσίες που καλύπτουν κάθε σύγχρονη επιχειρηματική ανάγκη. Στόχος μας είναι να δώσουμε απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα, να προσφέρουμε κατευθύνσεις και το κυριότερο να αναδείξουμε την ενότητα του εμπορικού κόσμου της πόλης. Ευχαριστούμε τον δήμο των Αθηναίων για την έμπρακτη υποστήριξη και προσβλέπουμε και σε άλλες συνεργασίες στο μέλλον».

Ο κ. Γιάννης Τσαμίχας, πρόεδρος Ελληνό-Ιταλικού Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος των Διμερών Επιμελητηρίων, αναφερόμενος στον ρόλο των διμερών επιμελητηρίων είπε ότι «τα πέντε μεγαλύτερα διμερή Επιμελητήρια της χώρας (Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνογερμανικό και Ελληνοιταλικό), με την σημαντική εμπειρία, τεχνογνωσία αλλά και προσβάσεις που διαθέτουν, επιθυμούν και μπορούν να συνδράμουν στην σημαντική ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων. Τα Επιμελητήριά μας αποτελούν σήμερα σημαντικά και έγκυρα κέντρα πληροφόρησης όχι μόνο για την αγορά της Ελλάδας αλλά και για τις αγορές και επιχειρήσεις των χωρών που εκπροσωπούνται σε αυτά. Αυτό μπορεί να δώσει την δυνατότητα σε αυτά να λειτουργήσουν, σε συνεργασία πάντα με τους αντίστοιχους κρατικούς φορείς, ως εξειδικευμένες πύλες προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Έτσι, δύνανται να συμβάλουν καταλυτικά σε αυτή την προσπάθεια του Δήμου της Αθήνας , και ταυτόχρονα να βοηθήσει τις Αθηναϊκές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία.

Ο κ. Κώστας Φεγγερός, πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επεσήμανε: «Σε μία εποχή στενότητας για ερευνητικά κονδύλια και ελλιπούς χρηματοδότησης της πανεπιστημιακής λειτουργίας, είναι ευπρόσδεκτη η υποστήριξη που μας παρέχει ο δήμος Αθηναίων για τη συστηματική διερεύνηση αξιοποίησης της έρευνας που διενεργείται στο ΓΠΑ. Απώτερος σκοπός του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι η δημιουργία Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας για αξιοποίηση των εφευρέσεων με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και περαιτέρω υποστήριξη της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας».

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι «είναι κοινή συνείδηση ότι για να ξεπεράσουμε την κρίση η καινοτομία και οι συνεργατικοί σχηματισμοί των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θεωρούνται πλέον «μονόδρομος για την ανάπτυξη». Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με το έργο «Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας» θα επιδιώξει να αναδείξει καλές πρακτικές εισαγωγής καινοτομιών σε παραδοσιακούς κλάδους που θα δίνουν τη δυνατότητα στο επιχειρηματικό αυτό δυναμικό ,να επιβιώσει εν μέσω κρίσης και να συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας».

O κ. Γιώργος Μπρούλιας, δημοτικός Σύμβουλος Aθηναίων και πρόεδρος της ΕΑΤΑ τόνισε μεταξύ άλλων: “Για να έχει επιτυχία το εγχείρημα μας και να είναι ευδιάκριτο το αποτέλεσμα χρειάζεται καλή συνεργασία και συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και να υπάρξει ενιαία επικοινωνιακή ταυτότητα ώστε να είναι άμεσα αντιληπτό το κέρδος του κάθε ωφελούμενου επιχειρηματία. Γι’ αυτό το λόγο η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών – ΕΑΤΑ και ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης – ΕΦΔ έχοντας αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή κινείται με αποφασιστικά βήματα στη διαμόρφωση του πλέον κατάλληλου περιβάλλοντος εντός του οποίου μπορεί να αναπτυχθεί σωστά και αποτελεσματικά”.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΕΡΓΟ ΑΘΗΝΑ»

Δήμος Αθηναίων και Επιχειρηματικότητα: «Έργο Αθήνα»:

Ο δήμος Αθηναίων, προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στην Αθήνα της κρίσης να ανακάμψει και να αποκτήσει την δυναμική μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πολυδιάστατο αναπτυξιακό σχέδιο με τίτλο Έργο Αθήνα (www.ergoathina.gr ), το οποίο διαθέτει ήδη χρηματοδότηση 120 εκατομμυρίων ευρώ από ΕΣΠΑ.

Ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος Έργο Αθήνα – το οποίο τελεί υπό την επίβλεψη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ)- είναι αφιερωμένο στη Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας και της Επιχειρηματικότητας στον μητροπολιτικό δήμο της Αθήνας. Πάνω από 27 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευθεί προκειμένου να ενισχυθούν κλάδοι αιχμής της τοπικής οικονομίας που προωθούν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, και κυρίως, για να διατεθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της απασχόλησης των νέων.

Οι δράσεις του δήμου Αθηναίων μέσω του Έργου Αθήνα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες. Αυτές που υλοποιούνται από τον ίδιο τον Δήμο και τις υπηρεσίες του, όπως η ΕΑΤΑ και η Τεχνόπολις, και σε αυτές που υλοποιούνται από συνεργαζόμενους φορείς.

Στην πρώτη κατηγορία έχουν ενταχθεί έργα όπως η δημιουργία Κέντρου Στήριξης της Επιχειρηματικότητας το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη της πρωτεύουσας μέσα από τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης.

Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα έργα που πραγματοποιούνται με την συνεργασία σημαντικών οργανισμών, όπως το Οικονομικό και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, το ΕΒΕΑ, ο ΟΠΕ, το ΕΕΑ και τα Διμερή Επιμελητήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ένας δήμος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συντονίσει όλους τους θεσμικούς φορείς επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος, προκειμένου να δημιουργήσει συνέργιες και να επιτύχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην προσπάθεια της τόνωσης της επιχειρηματικότητας.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή το έργο “Young SMEs” για την επιχειρηματικότητα, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας που χρηματοδοτείται από το INTERREG IVC και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.