Αλέξανδρος Βασιλικός: “Πρόκληση είναι να λύσεις τα αυτονόητα”

alexandros-vassilikos-photo600web

Ο νέος Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ανήκει, παρά το νεαρό της ηλικίας του, στους πλέον καταξιωμένους τουριστικούς επιχειρηματίες της χώρας και με ενεργή παρουσία στα κοινά του κλάδου την τελευταία και πλέον δεκαετία. Πιστεύει στην σκληρή δουλειά, στις συνεργασίες και την καινοτομία.

Από την ηλικία των 25 ετών, ο Αλέξανδρος Βασιλικός αναγκάστηκε “να κολυμπήσει στα βαθιά νερά” της ελληνικής ξενοδοχίας, αναλαμβάνοντας τα ηνία του Ξενοδοχειακού Ομίλου Airotel, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, τον Ιανουάριο του 2002.

Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα κι έζησε τα πρώτα στη Γαλλία και μετά στην Ελλάδα. Η μητέρα του είναι Γαλλίδα και ο πατέρας του ο αείμνηστος Στράτος Βασιλικός, ιδρυτής του ομίλου Airotel.

Σπούδασε σε Γαλλικό σχολείο στην Αθήνα και κατόπιν μετέβη στο εξωτερικό για σπουδές.

Ασχολήθηκε με τα ξενοδοχεία της οικογενειακής επιχείρησης από το 1990, ενώ προηγουμένως επέλεξε να σπουδάσει Οικονομικά στο Λονδίνο και στη Νάντη της Γαλλίας, απ’ όπου πήρε και το μεταπτυχιακό του.

Όπως περιγράφει ο ίδιος:

“Το 1998 σε μία πεντάλεπτη συζήτηση με τον πατέρα μου, όπου είχα αποφασίσει να πάω τότε στο Ντουμπάι, πάλι σε ξενοδοχειακά, αποφάσισα ότι καλό το Ντουμπάι αλλά είναι και εμπειρία ζωής να δεις μία πόλη να μεταμορφώνεται για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οπότε σε αυτήν τη συζήτηση αποφάσισα να κάτσω και να δουλέψω εδώ βλέποντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μια μοναδική εμπειρία γνώσης, πράγμα που εκ των υστέρων φάνηκε ως μία πολλή καλή επιλογή γιατί αν ήμουν εξωτερικό και συνέβαινε αυτό που συνέβη στον πατέρα μου, σίγουρα θα ήταν πιο δύσκολο για μένα να αναλάβω τη διαχείριση.”

Τα πρώτα χρόνια στα ξενοδοχεία

Ξεκίνησε να ασχολείται με τα ξενοδοχεία του Ομίλου από την εφηβεία. Τα καλοκαίρια εργάστηκε σε διάφορα πόστα των ξενοδοχείων.

“Αυτό ήταν το μεγαλύτερο σχολείο που πέρασα”, τονίζει. “Με βοήθησε πολύ γιατί έμαθα τη δουλειά από μέσα.”

Στην ηγεσία της Airotel

Ανέλαβε τη διεύθυνση του Ομίλου σε μία δύσκολη περίοδο καθώς ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, τα ξενοδοχεία στην Αθήνα προετοιμάζονταν με έργα, ανακαινίσεις και με μεγάλες προσδοκίες για την επομένη της Ολυμπιάδας.

Ήταν μόλις 25 ετών, βιώνοντας παράλληλα την απώλεια του πατέρα του:

“Σε αυτήν την ηλικία τίποτα δεν είναι φυσική συνέχεια, είναι πολύ νωρίς. Βέβαια είχα την τύχη να κάτσω δύο – δύομιση χρόνια με τον πατέρα μου και να μάθω πολλά αλλά σίγουρα είναι πάντα νωρίς. Νωρίς για τον πατέρα μου που έφυγε βέβαια αλλά και για μένα να αναλάβω. Αλλά έτσι είναι η ζωή. Αυτές είναι καταστάσεις οι οποίες σε σημαδεύουν και οπωσδήποτε έχουν επηρεάσει την προσωπικότητα και την επιχειρηματική μου συμπεριφορά. Τώρα πως θα ήταν σε άλλη περίπτωση δεν μπορεί κανείς να το ξέρει αλλά κοιτώντας πίσω βλέπεις κινήσεις που κάνεις και σίγουρα είσαι επηρεασμένος από αυτά τα οποία έχεις βιώσει. Η προσωπικότητα είναι αποτέλεσμα των βιωμάτων που έχει ο καθένας. Σίγουρα επηρεάζουν αυτές οι καταστάσεις και είναι και πάρα πολύ έντονες. Αλλά ξαναλέω ο καθένας ισορροπεί μέσα από τις εμπειρίες του.”

Στα 16 χρόνια που ηγείται του Ομίλου, η Airotel ολοκλήρωσε ανακαινίσεις, ανοίγματα νέων ξενοδοχείων σε Αθήνα, Καβάλα και Πάτρα και συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία.

Παράλληλα, αναζητώντας το 2007 να καλύψει το κενό που υπήρχε στην ελληνική και αραβική αγορά, στις διαδικτυακές πωλήσεις και στην έλλειψη τεχνογνωσίας αλλά και πόρων των μικρών, κυρίως, ξενοδοχείων να απασχολήσουν εξειδικευμένο προσωπικό, δημιούργησε την Webotel. Η εταιρεία που μέχρι και σήμερα εκπροσωπεί κάποιες δεκάδες ξενοδοχεία και ειδικεύεται στην εκπροσώπηση ξενοδοχείων στο διαδίκτυο, αναλαμβάνοντας κυρίως πωλήσεις δωματίων.

Η Ένωση Ξενοδόχων

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πριν την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του ΞΕΕ, ήταν Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού.

”Ασχολήθηκα με την Ένωση σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Αθήνα.”, τονίζει, μιλώντας για τις ενέργειες και τις συνεργασίες που έκανε η ΈΞΑΑΑ επί προεδρίας του και για την ανατροπή της άσχημης εικόνας της Αθήνας.”

Μάλιστα θυμάται ότι οι “καλύτερες και πιο αποτελεσματικές δράσεις έγιναν εν μέσω επεισοδίων στην Αθήνα.” εξηγώντας ότι οι προσκεκλημένοι bloggers βρίσκονταν στις παραλίες της Αττικής όταν ξεσπούσαν τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη θάλασσα, την ηρεμία που επικρατούσε εκεί, διαβεβαιώνοντας το κοινό τους ότι όλα είναι εντάξει στην πρωτεύουσα.

Προκλήσεις

“Οι προκλήσεις είναι να λύσεις τα αυτονόητα καταρχήν.”, υπογραμμίζει αναφέροντας την ανάγκη μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής σε βάθος δεκαετίας “που ποτέ δεν είχαμε και ακόμη δεν έχουμε”.

“…Μπορούν να γίνουν πράγματα στην Ελλάδα τα οποία και θα σταθεροποιήσουν αλλά και θα αυξήσουν όμως με τρόπο που να μπορούμε να κατακτήσουμε μία διαφορετική ζήτηση. Όχι απλά να περιμένουμε να έρθει.”

“Υπάρχουν πάρα πολλές αγορές από τις οποίες απουσιάζουμε σήμερα ως Αθήνα αλλά και ως Ελλάδα. Δεν έχουμε τοποθετηθεί στην αγορά του γκολφ αν και είναι low hanging fruit (ώριμο φρούτο). Δεν έχουμε καταφέρει να αποδεσμευθούμε από παλιές νοοτροπίες, από μη παραγωγικές πρακτικές.”

Τόνισε πως όλα αυτά απαιτούν υποδομές τόσο από το δημόσιο όσο και των ιδιωτικό τομέα καθώς η ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδίου και ενός πλάνου ανάπτυξης.

Είπε για:

Συνεργασία στον τουρισμό: “Μέσα από τις συνεργασίες θα προέλθει πολύ μεγάλη υπεραξία. Τα όποια παραδείγματα συνεργασίας έχουμε μέχρι τώρα έχουν λειτουργήσει άρα είναι κάτι που πρέπει να δουλέψουμε, νομίζω”.

Καινοτομία: “Καινοτομία είναι κάτι που πάρα πολλές φορές είναι μπροστά στα μάτια σου και πολλές φορές δεν το βλέπεις. Πρέπει λίγο να ανοίξουμε το μυαλό μας. Από τη σωστή εκμετάλλευση και μόνο της προίκας μας, ως χώρα, έχουμε άπλετη καινοτομία να προσφέρουμε.”

Τουριστική Εκπαίδευση: “Σε μια χώρα που ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας, η εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι μέρος της στρατηγικής. […] Θα έπρεπε να έχουμε σχολές, οι οποίες να απευθύνονται στο διεθνές στερέωμα, όχι μόνο στους Έλληνες και να έρχονται να σπουδάζουν τον τουρισμό στην Ελλάδα.[…]Έχουμε και καλούς καθηγητές και δυνητικά πολύ καλές υποδομές, υπάρχουν σχολές οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν, υπάρχουν ξενοδοχεία τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν καινούριες δομές. Υπάρχουν συνεργασίες που μπορούμε να κάνουμε με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Γενικά το θέμα εκπαίδευση είναι ένα τεράστιο κομμάτι γιατί όπως είπα πριν το ανθρώπινο δυναμικό είναι το Α και το Ω αλλά αν δεν έχεις τη σωστή εκπαίδευση…”

Για τους νέους που αναζητούν δουλειά: “Θα τους έλεγα καταρχάς να ασχοληθούν με το ξενοδοχειακό κομμάτι. Είναι μία δομή μέσα στην οποία αμφιβάλλω να μην μπορείς να βρεις κάτι που να σου ταιριάζει, δηλαδή υπάρχουν δουλειές στο ξενοδοχείο οι οποίες είναι είτε τεχνικές, είτε κυρίως δημοσίων σχέσεων, με καθημερινή ή/και συχνή επαφή με τον πελάτη, υπάρχουν δουλειές οι οποίες είναι απομονωμένες, είτε αυτό λέγεται στο IΤ κομμάτι, είτε στο yield management.

Για τους «όψιμους» επενδυτές στον τουρισμό: “Ο τουρισμός είναι μία επένδυση σοβαρή. Και αυτό πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά όποιος θελήσει να ασχοληθεί σχετικά. […] Είναι εντάσεως προσωπικού, πράγμα που σημαίνει ότι ή θα βάλεις πολύ προσωπική δουλειά ή θα έχεις ένα πολύ αυξημένο λειτουργικό κόστος, πολλές φορές και τα δύο. Δεν θα αποφύγεις το ένα έχοντας το άλλο. Είναι μία δύσκολη δουλειά και μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι από τις πιο εύθραυστες βιομηχανίες που υπάρχουν. […] επηρεάζεται από πάρα πολλά πράγματα που ο πολύς ο κόσμος δεν φαντάζεται, δηλαδή όταν έγιναν βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι πέρσι είχαμε ακυρώσεις στην Αθήνα. […]Αυτό όμως δημιουργεί και ένα ενδιαφέρον και μία εγρήγορση στην οποία πρέπει να είσαι συνεχώς για να έχεις εναλλακτικές και δυνατότητες αντίδρασης σε οτιδήποτε συμβεί.”

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.