Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, συνάντηση με αντιπροσωπεία εκ των συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “MAPMED: MAnagement of Port areas in the MEDiterranean Sea Basin”. Το πρόγραμμα αφορά μελέτη σχετικά με τις περιβαλλοντικές, επιπτώσεις της λειτουργίας των τουριστικών λιμένων στη Μεσόγειο.
Τελικός στόχος είναι να καθοδηγηθούν οι αρχές διαχείρισης των λιμένων, αλλά και οι τοπικές και εθνικές αρχές προς την κατεύθυνση της βιώσιμης διαχείρισης των λιμένων τόσο από περιβαλλοντική, όσο και από οικονομική και κοινωνική σκοπιά. Αυτό επιχειρείται να επιτευχθεί μέσα από τη διαθεματική επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, τη διαμόρφωση οικονομικών και νομικών ρυθμίσεων/αποφάσεων, αλλά και την αξιοποίηση επιτυχημένων, από κοινωνική σκοπιά, “καλών πρακτικών”.
Οι εταίροι του προγράμματος είναι:
· Το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι (Ιταλία)
o Τμήμα Πολιτικών, περιβαλλοντολόγων και αρχιτεκτόνων μηχανικών
o Τμήμα βιο-ιατρικών επιστημών
o Τμήμα νομικής
· Το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (Ιταλία)
o τμήμα βιολογίας
· Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών-ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελλάδα)
· Η Αυτόνομη Περιφέρεια της Σαρδηνίας (Ιταλία)
· Το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος)
o Τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών και έρευνας
· Το Πανεπιστήμιο των Επιστημών της Τύνιδας (Τυνησία)
Το λιμάνι του Ηρακλείου έχει επιλεχθεί ως λιμάνι αναφοράς για την Ελλάδα, μαζί με τα λιμάνια του Κάλιαρι για την Ιταλία, της Αλεξάνδρειας για την Αίγυπτο και της Τύνιδας για την Τυνησία.
Η συνάντηση, που συντονίστηκε από την ΟΛΗ ΑΕ, στα πλαίσια του προγράμματος, επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα νομοθεσίας που αφορούν τις αρμοδιότητες διαφόρων αρχών σχετικά με την εποπτεία και την διαχείριση, από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη, των παράκτιων περιοχών και των λιμένων.
Σε αυτή έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Λ.Η. Α.Ε. κ. Ιωάννης Μπρας, ο Αναπληρωτής Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Εμμανουήλ Πετράκης, ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ ο κ. Αρβανιτίδης Χρήστος, οι καθηγητές Massimilliano Piras και Massimo Deiana, από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι, οι καθηγητές Mohamed Abdrabo (Τμήμα Οικονομίας Περιβάλλοντος) και Mahmoud Hassan (Τμήμα Ανθρωπογεωγραφίας) του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ο κ. Βασιλάκης Μιχάλης και η κ. Κανδηλογιαννάκη Μαρία από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού), η κ. Ειρήνη Βρέντζου και ο κ. Τζωρτζάκης, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού), και ο Σημαιοφόρος Σωμαράκης Μιχάλης, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.
Τελικός σκοπός είναι να λάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στις τέσσερις χώρες μια αναφορά-μελέτη που θα περιγράφει τα τυχόν περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν από την περαιτέρω εμπορική & τουριστική ανάπτυξη των λιμένων και προτάσεις-διαδικασίες-τεχνικές τις οποίες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν για να τα αντιμετωπίσουν.