Ο Ελληνικός τουρισμός μακριά από τη δίνη της πολιτικής αστάθειας

Στο πλαίσιο μιας φοβικής κατάστασης για την Ελλάδα που συνεχώς ανακυκλώνεται, με τις γνωστές επιπτώσεις στον τουρισμό, αναζητήσαμε διαφορετικές προσεγγίσεις.

Γιατί θα πρέπει να ενισχύουμε τη μιζέρια και τα σενάρια καταστροφής;

Ποια είναι η κατάσταση;

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012 πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις με άμεσο αντίκτυπο τον τουρισμό.

Η ευαισθησία του κλάδου απέναντι σε ασταθείς καταστάσεις είναι δεδομένη και έτσι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες έως και σήμερα βιώνουμε τα εξής:

  • Έχουν φουντώσει τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ 

  • Δημοσιεύονται καθημερινά στοιχεία για κατακόρυφη πτώση των κρατήσεων στους Ελληνικούς προορισμούς από τη διεθνή αγορά 

  • Οι τουριστικοί φορείς της χώρας κάνουν δημόσιες εκκλήσεις προς τους αρχηγούς των κομμάτων και την υπηρεσιακή κυβέρνηση να σκεφτούν την εγχώρια τουριστική βιομηχανία που πλήττεται 

  • Τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού επαναφέρουν το ζήτημα της ρήτρας δραχμής στα συμβόλαια που κλείνουν με τους Έλληνες ξενοδόχους. 

  • Μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα κάνουν εκτενή ρεπορτάζ στην Ελλάδα εξετάζοντας σε τι βαθμό αποτελεί ασφαλή προορισμό. 

Σε γενικές γραμμές, η χώρα μας κατάφερε να μονοπωλεί και πάλι το διεθνές ενδιαφέρον όχι όμως, για άλλη μία φορά, με θετικούς συνειρμούς.


Πόσο αρνητικά είναι τα διεθνή δημοσιεύματα για τον τουρισμό;

Πολλές οικονομικές και πολιτικές στηλες των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχουν γεμίσει με ρεπορτάζ και αναλύσεις για την πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.

Αυτό προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις από τους υποψήφιους επισκέπτες μας, οι οποίοι ζητούν εναγωνίως να μάθουν αν η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ και αν είναι ασφαλής χώρα για να την επισκεφθούν.

Στο HAPCO, για παράδειγμα, καθημερινά καλούνται να απαντούν σε ερωτήματα από το εξωτερικό για το ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε στο CNN, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Τουριστικών Γραφείων (ABTA), τα δημοσιεύματα αυτά, αρκετά από τα οποία χαρακτήρισε ανακριβή, οφείλονται για την πτώση των κρατήσεων προς την Ελλάδα.

Τονίζει μάλιστα ότι “συνίσταται στους ταξιδιώτες να έχουν μετρητά μαζί τους καθώς εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούν να γίνουν δεκτές πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.”

Ο συνεδριακός κλάδος είναι επίσης ένας από τους τομείς που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την υφιστάμενη κατάσταση. Αν και τα προγραμματισμένα συνέδρια για αυτούς τους μήνες δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά και πραγματοποιούνται κανονικά, η δυσκολία για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν συνέδρια για το 2013. Από σχετική συζήτηση που είχαμε με τα γραφεία του HAPCO, μας μετέφεραν ότι η κατάσταση είναι τέτοια που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, κυρίως στο θέμα της προς τα έξω επικοινωνίας.

Ο Ελληνικός τουρισμός μπορεί!

Παρά το γεγονός ότι η κάλπη της 6ης Μαΐου δεν οδήγησε στο σχηματισμό κυβέρνησης , δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ενέργειες υπέρ του τουρισμού.

Άλλωστε, όπως αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Aldemar Hotels & SPA, κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: «Ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ αποτέλεσμα ολοκληρωμένης πολιτικής ανάπτυξης και προβολής. Ήταν πάντα το επιστέγασμα προσπαθειών ανθρώπων της περιφέρειας ή του κέντρου που αντιλαμβάνονταν την πραγματική δυναμική και τις προοπτικές της τουριστικής οικονομίας

Συνεχίζοντας ο κ. Αγγελόπουλος τονίζει ότι:

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος

«Αν θέλουμε να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε το τουριστικό μοντέλο που ξέρουμε, οφείλουμε να το κάνουμε εμπράκτως, διασφαλίζοντας σταθερότητα και επικοινωνώντας ασφάλεια και ισορροπία στους επισκέπτες της χώρας. Μπορούμε να φέρουμε 20εκ επισκέπτες, αλλά όχι καθένας μόνος του . Όλοι μαζί!»

Το Δεκαπενθήμερο που περάσε, Fam Trips ξένων tour operators, επενδυτικά συνέδρια και άλλα δηλώνουν ότι ο κλάδος κινείται με ή χωρίς κυβέρνηση.

Η σημαντικότερη επιτυχία για την Ελλάδα και την Αθήνα ειδικότερα είναι η διοργάνωση του Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ένωσης των Ομοσπονδιών Αρχιμαγείρων (WACS) το 2016 που ελήφθη πρόσφατα στην Κορέα.

Επίσης, δύο μεγάλα συνέδρια πρόκειται να πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε Αθήνα και Ερέτρια:

· Global Summit of Women

· 2ο Ελληνο-Ρωσικό Συνέδριο Επενδύσεων

Λίγες μέρες πριν, στις 10 Μαΐου, το Athens Convention Bureau φιλοξένησε δημοσιογράφους και στελέχη της Αμερικανικής αγοράς συνεδρίων.

Οι εντυπώσεις τους ήταν θετικές για την Αθήνα καθώς διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι πρόκειται για μία ασφαλή περιοχή.

Αλλά και λίγο πριν τις εκλογές πραγματοποιήθηκαν κάποιες εξίσου σημαντικές ενέργειες όπως:

· Το FvW Workshop στην Αθήνα

· Η διημερίδα Τουρισμού Argo II στο Ναύπλιο.

Η αγάπη δεν κρύβεται…

Αρκεί να ψάξει κανείς στα σχόλια κάτω από τα άρθρα του CNN, της Αγγλικής Έκδοσης της Καθημερινής και άλλων μέσων καθώς και στο Twitter για να διαπιστώσει μία πρωτοφανή συμπαράσταση για την Ελλάδα από Ευρώπη, Αμερική και κάθε άλλη γωνιά του κόσμου. Άνθρωποι που δεν είναι Έλληνες ζητούν να σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα για την Ελλάδα που προωθεί την ανασφάλεια και επιβεβαιώνουν ότι είναι η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο.

Αναδημοσιεύουμε μερικά από αυτά:

· «Αν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει από το ευρώ, τότε θα κερδίσει εκατομμύρια τουρίστες επειδή θα είναι οικονομικότερος προορισμός και έτσι μέσω της τουριστικής της βιομηχανίας θα καταφέρει να ζωντανέψει και πάλι την οικονομία της», David Lee

· «Είμαι μεγάλη θαυμάστρια της Ελλάδας και κυρίως ενός Κυκλαδίτικου νησιού, τη Σίφνο, το οποίο επισκέπτομαι από το 1978. Οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ ευγενικοί και δεν έχω ζήσει πουθενά αλλού τέτοια φιλοξενία. [..] δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείτε εάν πάτε για διακοπές σε ένα Ελληνικό νησί. Αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής στη Σίφνο από ότι στo Ρεύκιαβικ […] παρακαλώ σταματείστε όλη αυτή την αρνητική δημοσιότητα για την Ελλάδα, πηγαίνετε εκεί και απολαύστε τα νησιά, τους ανθρώπους της, τις εκκλησίες της, τον ήλιο και τη θαλάσσα», Λίντα, Ισλανδία 

· “Επισκέφθηκα την Ελλάδα πριν από 6 μήνες. Όποιος λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής, δεν είναι καλά πληροφορημένος. Γυρίσαμε ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας και ήταν απόλυτα ασφαλής“, sco919tty

· «Μόλις έκανα κράτηση για 5 Ιουλίου στη Χαλκιδική. Πολλοί Ρουμάνοι θα κατακλύσουν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, μην ανησυχείτε. Πρόκειται για προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει ζωή μετά το ευρώ», Gigel Chiazna 




· «Πρόκειται να επισκεφθώ την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα με την οικογένειά μου – Ανυπομονώ να επισκεφθώ την υπέροχη χώρα σας για πρώτη φορά και υπόσχομαι να δαπανήσω κάποια χρήματα», Chuck Johnson, Dallas, Texas

Πέρα από τους αναγνώστες, η συμπαράσταση για τον Ελληνικό τουρισμό έρχεται και από μεγάλους Tour Operators. Αισιόδοξος εμφανίζεται στο ρεπορτάζ του CNN εκπρόσωπος του Thomas Cook καθώς αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μία όμορφη και ασφαλή χώρα και ότι ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί σημαντικά.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.