Συμβουλές

Γιατί η πρόσληψη πιο παραγωγικού προσωπικού είναι πιο σημαντική σε περίοδο κρίσης

του Σέργιου Μαζαράκη*

Η πρόσληψη παραγωγικού και ικανού προσωπικού είναι πολύ σημαντική σε μια επιχείρηση. Ιδιαίτερα σήμερα, εξαιτίας της κρίσης που βιώνει ο κάθε ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, η πετυχημένη επιλογή και πρόσληψη των πιο παραγωγικών υποψηφίων καθορίζει πραγματικά το αν θα καταφέρει αυτός να επιβιώσει στις καθημερινές δυσκολίες και προκλήσεις της αγοράς ή θα υποκύψει σε αυτές, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες.

Σε περιόδους ύφεσης οι επιχειρήσεις μειώνουν αρκετά τα διαθέσιμα κεφάλαια για ενέργειες marketing, εκπαίδευσης προσωπικού, κάλυψης νέων θέσεων εργασίας κτλ. Έτσι, το προσωπικό έχει λιγότερα διαθέσιμα μέσα και πόρους για να καλύψει τις ανάγκες και τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι καλούνται να αναλάβουν περισσότερους ρόλους και καθήκοντα (περιοχές ευθύνης) μέσα στην επιχείρηση και να πετύχουν υψηλότερους και δυσκολότερους στόχους.

Δεδομένης της έλλειψης πόρων σε μια επιχείρηση, ιδιαίτερα όταν είναι μικρή, δημιουργείται αδυναμία απορρόφησης του κόστους αντικατάστασης των λιγότερο ικανών και παραγωγικών ατόμων. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο μια λανθασμένη πρόσληψη προσωπικού.

Όταν οι απαιτήσεις αυξάνονται και τα περιθώρια για λάθη ελαχιστοποιούνται, αντιλαμβανόμαστε το λόγο που ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα, που θα αποτελείται από τους πιο παραγωγικούς εργαζόμενους και δεν θα προσθέτει σε αυτήν άτομα που δεν είναι κατάλληλα και συνεπώς θα προκαλέσουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Επίσης στην πρόσληψη θα πρέπει να εντοπίσει εκείνους τους υποψηφίους που φαίνεται ότι θα έχουν αποτελέσματα, ώστε να μην επωμιστεί ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι το “βάρος” μιας ακατάλληλης πρόσληψης.

Οι εργαζόμενοι που παραμένουν στην επιχείρηση καθώς και οι υποψήφιοι που πρόκειται να ξεκινήσουν την εργασία τους σε αυτή, θα πρέπει να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, στις αυξημένες απαιτήσεις και στην έντονη πίεση που υπάρχει αυτήν την περίοδο. Είναι ιδιαίτερα επιτακτική η ανάγκη της επιλογής και πρόσληψης αυτών που θα είναι πραγματικά οι κατάλληλοι άνθρωποι για τις κατάλληλες θέσεις.

Στην περίοδο αυτή δεν αρκεί τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων να καλύπτουν τις προϋποθέσεις και το προφίλ της κενής θέσης. Σήμερα, σε μια περίοδο που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τεχνικές και γνωστικές περιοχές, να διαθέτει αυξημένες αντοχές, περισσότερη αντίσταση στο στρες, ηθικό ανεβασμένο κτλ. Οι επιχειρηματίες έχουν ανάγκη να βρουν υποψήφιους που δεν θα πέσει το ηθικό τους και η απόδοσή τους, όταν θα παγώσουν ή κοπούν διάφορες χρηματικές απολαβές ή ακόμη κι όταν απολυθούν κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση.

Η οικονομία μπορεί να είναι διέρχεται κρίση, όμως τα στάνταρντ στην επιλογή προσωπικού είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Σε δύσκολους καιρούς η φροντίδα των καλύτερων εργαζόμενων είναι εξίσου σημαντική. Δεδομένου του γεγονότος ότι πέφτει το ηθικό των εργαζομένων, όταν βλέπουν απολύσεις, περικοπές και πάγωμα μισθών, όχι μόνο στην δική τους επιχείρηση, αλλά και στο φιλικό, συγγενικό και οικογενειακό περιβάλλον, μια επιχείρηση πρέπει να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την αποδοτικότητα του προσωπικού της, ώστε να εξασφαλίσει στο μέγιστο βαθμό την εργασία και την παραμονή του προσωπικού σε αυτή. Αυτή είναι η σημαντικότερη παράμετρος για να επιβιώσει η επιχείρηση στην κρίση και να μην συρρικνωθεί.

*Ο κος Μαζαράκης Σέργιος είναι ιδιοκτήτης της συμβουλευτικής εταιρείας Business Coaching Lab. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων της εταιρείας Business Coaching Lab παρέχουν συγκεκριμένα προγράμματα συμβουλευτικής καθοδήγησης και βοηθούν αποτελεσματικά τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην βελτίωση του marketing, στην αύξηση πωλήσεων, στην οργάνωση και διοίκησή τους. Εξειδικεύονται στο business coaching, family business coaching, marketing and sales coaching. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.businesscoachinglab.gr και συμπληρώστε το Τεστ Αξιολόγησης της Επιχείρησης
Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.