Τουριστικές Επιχειρήσεις & Περιβάλον: Τα οφέλη του eco management

environment-pixabay_640
Οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι, σύμφωνα με έρευνες, σημαντικές ρυπογόνες εστίες καθώς για τη λειτουργία τους καταναλώνουν σημαντικούς φυσικούς και ενεργειακούς πόρους. Σε απάντηση, οι ίδιες τα τελευταία χρόνια υλοποιούν πρακτικές που μειώνουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον.
 
Είναι όμως εφικτή η εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών σε όλες τις επιχειρήσεις ή αποτελούν πολυτέλεια εν καιρώ οικονομικής κρίσης;
 
Μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τα οφέλη του eco-management στα ξενοδοχεία και στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις διεθνώς έχουν αποδείξει ότι τέτοιες πρακτικές όχι μόνο δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά ίσως τη μόνη λύση για τη βιώσιμη πορεία μίας επιχείρησης.
 
Eco Management σημαίνει μείωση κόστους 
 
Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή μίας περιβαλλοντικής πολιτικής είναι:
 

  • Μείωση του λειτουργικού κόστος της επιχείρησης. Η εφαρμογή ενός προγράμματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως αναφέρουν οι Iwanowski και Rushmore (Kirk 1998), τουλάχιστον στα πρώτα στάδια μπορούν να αποφέρουν μείωση των λειτουργικών εξόδων της επιχειρήσεις μέσω της εξοικονόμησης των πόρων. 
  • Αύξηση περιθωρίου κέρδους, από την καλύτερη διαχείριση πρώτων υλών, την οικονομία στο κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης, μικρότερο κόστος διάθεσης απορριμμάτων και αποβλήτων και μικρότερες δαπάνες ασφάλισης εξαιτίας χαμηλότερου περιβαλλοντικού ρίσκου. 
  • Αύξηση πωλήσεων, με τη διείσδυση σε νέες αγορές, τη βελτίωση της εικόνας του οργανισμού, τη βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες και την παροχή καινοτόμων και καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών. 
  • Ελάττωση κεφαλαίου κίνησης, με την ελάττωση της δημιουργίας απορριμμάτων. 
  • Ελάττωση φορολογικού συντελεστή, με την αξιοποίηση των φορολογικών κινήτρων. 
  • Ελάττωση κόστους χρήματος, με την προσέλκυση επενδυτών και τη δυνατότητα δανεισμού με καλύτερους όρους. 

Eco Management σημαίνει προστασία από κρίσεις

Η περιβαλλοντική πολιτική μίας επιχείρησης μπορεί να προστατέψει την ίδια την επιχείρηση από πιθανές κρίσεις που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια. Επίσης, σε επίπεδο management συμβάλλει στην: 
 
  • Ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων της επιχείρησης συμβάλλοντας σε αποτελεσματικότερη διοίκηση. 
  • Θετική επίδραση στο ηθικό των εργαζομένων  
  • Βελτίωση των γενικών διοικητικών δομών και διαδικασιών διοίκησης, αναγνωρίζοντας την περιβαλλοντική διαχείριση αναπόσπαστο κομμάτι της εφαρμογής συστημάτων διαχείρισης ολικής ποιότητας (Total Quality Management). 

Eco Management σημαίνει βελτίωση δημόσιας εικόνας 

Η στήριξη των τοπικών κοινωνιών και οι εθελοντικές δράσεις για την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, βελτιώνει τις σχέσεις  με τα κοινά και την τοπική κοινότητα καθώς και τη
δημόσια εικόνα της επιχείρησης, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστική της θέση με την υιοθέτηση προτύπων επιχειρηματικής αριστείας (EFQM).

Eco Management σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος

Εν κατακλείδι, ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνεται από την υιοθέτηση περιβαλλοντικών πρακτικών είναι η προστασία του ίδιου του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών και ενεργειακών πόρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία μίας τουριστικής επιχείρησης.
 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.