Στατιστικά

Δραματική η πτώση των αφίξεων στη Ζάκυνθο το Μάιο

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στο νησί της Ζακύνθου όπως δείχνουν τα στοιχεία αεροπορικών αφίξεων για το μήνα Μάιο. Τόσο οι ξένες όσο και η εγχώρια αγορά παρουσιάζει σημαντική μείωση ενώ οι ξενοδόχοι του νησιού ετοιμάζουν εκπτωτικά πακέτα για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε στον Τύπο η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, κα Χριστίνα Τετράδη, ο μέσος όρος αφίξεων το μήνα Μάιο παρουσιάζει μείωση 19,2%, βάσει των στοιχείων του αεροδρομίου του νησιού.Μείωση της κίνησης από τις κύριες αγορέςΑναλύοντας ενδεικτικά τις αγορές του εξωτερικού για το μήνα Μάιο, η κύρια αγορά της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 14,74%. Από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, η Γερμανία παρουσίασε μεγάλη μείωση 42,94%, η Ολλανδία 33,9%, ενώ η Ρωσία παρουσιάζει μείωση των επισκεπτών με ποσοστό 24,72%, παρ’ ότι είναι από τις αγορές που δυνητικά αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση.         Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κα Τετράδη, οι παράμετροι που θα επηρεάσουν περαιτέρω την τουριστική κίνηση και τις αφίξεις ξένων επισκεπτών, είναι για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας σίγουρα οι ολυμπιακοί αγώνες, για την αγορά της Γερμανίας οι αρνητικές εικόνες (κάψιμο σημαίας από την Ελλάδα) και για την αγορά της Ολλανδίας η πολιτική ρευστότητα.   

Σχετικά με τις τιμές για το 2012, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, δεδομένου ότι τα περισσότερα συμβόλαια υπογράφηκαν εν μέσω της κρίσης του 2011 και λόγω του φόβου και της πίεσης από τους Tour Operators, κυμαίνονται κατά μέσο όρο 10% χαμηλότερα, σε σχέση με το 2011.

Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι οι κρατήσεις του Μαΐου, έχουν γίνει με περαιτέρω εκπτώσεις της τάξεως του 10% – 20%, είτε με τη μορφή early booking, είτε με τη μορφή ειδικών προσφορών.  Κρατήσεις τέλος!Η κατάσταση για τον Ιούνιο και το υπόλοιπο καλοκαίρι φαίνεται ιδιαίτερα απρόβλεπτη. Δεν γίνονται πλέον κρατήσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.Παρ’ ότι λοιπόν η μείωση των αφίξεων είναι 19,2%, αν λάβουμε υπόψη τη μείωση των τιμών, τη μείωση των διανυκτερεύσεων και την αντίστοιχη μείωση του επιπέδου της αγοραστικής κίνησης, τότε δυστυχώς τα οικονομικά αποτελέσματα για το Μάιο 2012 μπορεί και να φτάνουν το -50%. Δραματική μείωση της Ελληνικής αγοράςΑναλύοντας την Ελληνική αγορά, δεν φαίνεται να κινείται καθόλου. Η μείωση της επισκεψιμότητας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν μεγάλη, οι δε κρατήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αποκαρδιωτικές, με καταγεγραμμένη μείωση πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.  Μεγάλη πτώση παρατηρείται και στις κρατήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές, με τους Έλληνες να μην μπορούν να παραθερίσουν παρά μόνο στο εξοχικό τους ή σε εξοχικά συγγενών και φίλων.  Να σημειωθεί ότι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος ήταν πάντα ενδεικτική για την ελληνική αγορά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αποτελούσε την πρώτη «απόδραση» πριν το καλοκαίρι των Ελλήνων. Φέτος όμως, η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δραματική, παρόλο που οι τιμές στα ξενοδοχεία έχουν μειωθεί πολύ και για τους Έλληνες.  

 

Σημαντικό ρόλο για την Ελληνική αγορά, αλλά ιδιαίτερα και για την αγορά της Ζακύνθου, παίζει και η κατάργηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που δεν θα επιτρέψει σε περίπου 500.000 Έλληνες να κάνουν διακοπές. Οι ξενοδόχοι είναι απογοητευμένοι από την αποκαρδιωτική κατάσταση του εγχώριου τουρισμού και δύσκολα πιστεύουν ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα για φέτος. Υπάρχει μεγάλος φόβος για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους. Εκπτωτικά πακέτα για την τόνωση της εγχώριας αγοράς

Στην Ζάκυνθο για την τόνωση του ελληνικού τουρισμού αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε σχέδιο με ειδικά εκπτωτικά πακέτα που θα συνδυάζουν διάθεση δωματίων, χώρων εστίασης και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με μεγάλες εκπτώσεις, σε πολύ χαμηλές τιμές.  Με δεδομένο το πλεονέκτημα ότι η Ζάκυνθος έχει εύκολη και οικονομική πρόσβαση, θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει απήχηση στην ελληνική αγορά. 

Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.