Χάρης Θεοχάρης: Η συνεργασία όλων μονόδρομος για την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος

2up_xaris_foto_larisa

Στις μεγάλες δυνατότητες της Θεσσαλίας, που την καθιστούν αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες αλλά και στην ανάγκη στροφής προς ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης αναφέρθηκε στο «ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης.

Στο «Forum», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε την ανάγκη για «στροφή της οικονομίας σε βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες».

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι βασικός στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι «η ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη και των τριών πυλώνων της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Οικονομία – Περιβάλλον – Κοινωνία.

Ο Υπουργός Τουρισμού είπε, χαρακτηριστικά: «το βιώσιμο τουριστικό μοντέλο αποτελεί μονόδρομο για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων και την προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το μοντέλο αυτό ανταποκρίνεται στις διεθνείς τάσεις και συνεχώς μεταβαλλόμενες προσδοκίες του παγκόσμιου τουρίστα. Και η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει πίσω από τις εξελίξεις».

Ο κ. Θεοχάρης έκανε ειδική αναφορά σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο ορεινός, ο καταδυτικός, ο γαστρονομικός και ο αγροτουρισμός, που έχουν μεγάλες προοπτικές εξέλιξης και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες, ενώ μίλησε και για τις μεγάλες δυνατότητες της Θεσσαλίας ως τουριστικού προορισμού, επισημαίνοντας πως «για την αγορά της Κίνας τα Μετέωρα και οι Δελφοί κατατάσσονται στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς».

Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού, προς επίρρωση της σημασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αναφέρθηκε στο ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, «ενός νέου θεσμού που δημιουργήθηκε, με σκοπό την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω του συντονισμού και της διάχυσης καλών πρακτικών και φυσικά την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες». Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, «η συνεργασία όλων, από τους ιδιώτες μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία αποτελεί μονόδρομο για την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος προς όφελος όλης της κοινωνίας και της χώρας».
 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη:

“Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη τιμή αλλά και με απόλυτη αίσθηση ευθύνης παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης. Σε ένα Forum που έχει ως στόχο τον εντοπισμό νέων επενδυτικών και παραγωγικών τάσεων καθώς και των προκλήσεων που δημιουργούνται για τη Θεσσαλία στοχεύοντας σε δράσεις που θα αναδείξουν τις δυνατότητες της Θεσσαλικής γης.

Της Θεσσαλίας που έχει αποδείξει ότι ξέρει να επιχειρεί και να μεγιστοποιεί τα θετικά, αρκεί μόνο να της δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες ανάπτυξης μιας ανάπτυξης που δεν θα μείνει σε σχέδια επί χάρτου, αλλά θα είναι στοχευμένη, τεκμηριωμένη και πάνω απ΄ όλα βιώσιμη. Μιας ανάπτυξης που στόχο έχει να προσφέρει καλύτερο βιοτικό επίπεδο στον κάθε Θεσσαλό και κατ’ επέκταση θα προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα μας από το τέλμα των μνημονικών χρόνων.

Αδιαπραγμάτευτη είναι η στροφή της οικονομίας σε βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, «μιας ανάπτυξης που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες».  Μέσα από αυτή τη στροφή της οικονομίας μας  επιδιώκουμε την ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη και των τριών πυλώνων της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Οικονομία – Περιβάλλον – Κοινωνία.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού θέσαμε το βιώσιμο τουριστικό μοντέλο ως βασικό μας στόχο, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων και την προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το μοντέλο αυτό ανταποκρίνεται στις διεθνείς τάσεις και συνεχώς μεταβαλλόμενες προσδοκίες του παγκόσμιου τουρίστα. Και η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει πίσω από τις εξελίξεις.

H βελτίωση των υποδομών που διαθέτει η χώρα μας, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, η αναδιάρθρωση και εξέλιξη της τουριστικής εκπαίδευσης είναι προτεραιότητές μας, στοχεύοντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία των προορισμών και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών μας, στη γεωγραφική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε.

Βασικός μας στόχος είναι η ανάδειξη της χώρας μας ως προορισμό με 12μηνη προσέλκυση επισκεπτών. Οι ειδικές μορφές τουρισμού υπηρετώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν το «κλειδί» για να ξεφύγουμε από την εικόνα ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι μόνο «Ήλιος – Θάλασσα». Ενδεικτικά αναφέρω:

         τον καταδυτικό, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μια νέα προνομιακή αγορά για τη χώρα μας, αφού υπάρχουν 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι αυτοδύτες στον κόσμο, τα 4 εκατομμύρια από αυτούς είναι Ευρωπαίοι, ενώ τα 3 εκατομμύρια επιλέγουν προορισμούς στην Μεσόγειο για τις καταδύσεις τους. Επιπλέον υπάρχει σημαντικός πλούτος στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών και η αξιοποίηση των καταδυτικών πάρκων μπορεί να προωθήσει τα καταδυτικά αξιοθέατα και να αξιοποιήσει τις τουριστικά ενάλιες αρχαιότητες αλλά και τα σύγχρονα ναυάγια.

         τον ορεινό, που παρόλο που η Ελλάδα δεν καταγράφεται ακόμα στους διεθνείς πίνακες κατάταξης του ορεινού τουρισμού, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει υπό συνθήκες, ορεινούς προορισμούς τεσσάρων εποχών, για επισκέπτες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων, δεδομένου ότι είναι κατά 80% ορεινή, κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί στο εξωτερικό και αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε. Δηλαδή να συστήσουμε τη χώρα μας και ως ορεινό προορισμό, όχι μόνο ως χιονοδρομικό. Γιατί διαθέτει όμορφες διαδρομές για περίπατο, για αναρρίχηση, για ορειβασία, για καγιάκ και για άλλου είδους δραστηριότητες.

         τον γαστρονομικό, δεδομένου ότι η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα πρέπει να αποτελούν μέρος της εμπειρίας του επισκέπτη. Διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο σύνδεσης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα με τα ξενοδοχεία, μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη ενίσχυση των τοπικών οικονομιών από την τουριστική δραστηριότητα

         ο αγροτουρισμός δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τη φύση και τον αγροτικό τρόπο ζωής. Δεδομένου ότι οι αγροτικές περιοχές χάνουν συνεχώς μόνιμους κατοίκους, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού είναι ένας τρόπος προσέλευσής τους, παρέχοντας νέες προοπτικές εργασίας και ανάπτυξης του τόπου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει φυσικό πλούτο, αμέτρητες ομορφιές και πλεονεκτήματα. Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, ο γεωγραφικός πλούτος και τα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης για Έλληνες αλλά και ξένους. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Εξίσου βασικός μας στόχος είναι και η καθιέρωση  της χώρας μας ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο για τις Ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και για τις δυναμικές αγορές της Ασίας και της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσω ότι για την αγορά της Κίνας τα Μετέωρα και οι Δελφοί κατατάσσονται στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει όλοι μας, η κεντρική εξουσία, οι τοπικές αρχές και οι ιδιώτες που ασχολούνται με τον τουρισμό να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης όλης της χώρας.

Ήδη έχουμε κάνει κάποια σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δημιουργήσαμε το Περιφερειακό  Συμβούλιο Τουρισμού. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που στόχο έχει την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω του συντονισμού και της διάχυσης καλών πρακτικών και φυσικά την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες. Στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, ώστε με γρήγορα αντανακλαστικά να λύνονται τα προβλήματα όσο γίνεται πιο γρήγορα και να υπάρχει και μακρόπνοος σχεδιασμός. Δεν πρέπει να κάνουμε τα πράγματα τυχαία ή να ανταποκρινόμαστε σε εξωτερικά ερεθίσματα που δεν θα είναι πάντα θετικά, αλλά να έχουμε στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι αλλαγές που συντελούνται στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και η κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει τις τουριστικές τάσεις. Για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, η συνεργατική διακυβέρνηση είναι ένα άξονας στρατηγικός που πρέπει να τον επανεξετάσουμε για να δούμε πώς θα συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα μεταξύ τους. Μέσα από τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού θα μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες, αλλά και να υποστηριχθεί το αναπτυξιακό πρότυπο για τον τουρισμό κάθε Περιφέρειας αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Η συνεργασία όλων, από τους ιδιώτες μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία αποτελεί μονόδρομο για την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος προς όφελος όλης της κοινωνίας και της χώρας μας. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, είναι ώρα για έργα και σας θέλουμε μαζί μας, συνοδοιπόρους, στην προσπάθεια αυτή.

Σας ευχαριστώ πολύ”

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.