Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο συνεργάτη για την επιχείρησή μου

του Σέργιου Μαζαράκη*
Είτε είστε ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, είτε τώρα ξεκινάτε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα, η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξή της.
Δώστε την δέουσα προσοχή στην επιλογή κάποιου, ο οποίος θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το επίπεδο λειτουργίας και θα αναλάβει υπεύθυνα την ολοκλήρωση συγκεριμένων αρμοδιοτήτων, δίχως να έχετε την προσοχή σας συνεχώς αν θα τα καταφέρει και με ποιο τρόπο.

Ποιά είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο μελλοντικός σας συνεργάτης ώστε να νιώθετε ασφαλής για την επιλογή του; Φροντίστε προτού συνεργαστείτε με κάποιον να έχει όλα ή τουλάχιστον την πλειοψηφία των παρακάτω χαρακτηριστικών:

  • Να είναι έντιμος, εργατικός, παραγωγικός και ενθουσιώδης σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την επιχείρησή σας. Να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Αποδεδειγμένα. Όχι με τα όμορφα λόγια που σας παρουσιάζει, αλλά με έργα, και πετυχημένες συνεργασίες του παρελθόντος. Ελέγξτε αν αυτά που σας λέει έχουν πραγματικά συμβεί. Μιλήστε με παλιούς συνεργάτες και πελάτες του. Αν εργαζόταν κάπου στο παρελθόν, επικοινωνήστε με τον πρώην εργοδότη του. Μάθετε όσες περισσότερες πληροφορίες χρειάζεστε ώστε να νιώσετε σίγουροι για την μελλοντική συνεργασία που σχεδιάζετε να κάνετε μαζί του. Όπως δεν θα βάζατε κάποιον που δεν ξέρετε εύκολα σπίτι σας, γιατί να το κάνετε στην επιχείρησή σας;

  • Να γνωρίζει καλά το αντικείμενο με το οποίο ασχολείστε. Διαφορετικά να είναι διδάξιμος και να θέλει να μάθει. Αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι όσο περισσότερα γνωρίζει ένας μελλοντικός συνεργάτης για την επιχείρησή μας, τόσο λιγότερο χρόνο θα χρειαστεί να επενδύσουμε για να τον εκπαιδεύσουμε. Όμως, θα πρέπει να προσέξουμε κάτι εδώ. Αν θέλουμε ένα συνεργάτη για την επιχείρησή μας και θέλουμε να τον διδάξουμε εμείς, για να μάθει τον δικό μας τρόπο, τότε είναι καλύτερα να συνεργαστούμε με κάποιον που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενό μας. Αυτό συμβαίνει γιατί τις περισσότερες φορές είναι πιο απλό και πιο άμεσο να μάθουμε σε κάποιον κάτι καινούργιο, παρά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε στο παρελθόν και έπειτα να του διδάξουμε ένα νέο τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Σκεφτείτε το.

  • Να μην είναι “παντογνώστης” ή να το θέσουμε διαφορετικά “ξερόλας”. Να σέβεται εσάς και την άποψή σας. Αυτή η ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων που θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα, δεν ακούν κανέναν άλλο, δεν δίνουν καμιά σημασία και προσοχή σε αυτά που τους λέμε, δεν δέχονται την βοήθεια κανενός, επειδή πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι δεν γνωρίζουν, ενώ εκείνοι είναι που κατέχουν την γνώση. Μια φιλική συμβουλή για το συγκεκριμένο είδος συνεργάτη. Μην συνεργαστείτε.

  • Να είναι κάποιος που δεν έχει σοβαρά προβλήματα στην ζωή του και επείγουσες καταστάσεις που απαιτούν άμεσο χειρισμό καθώς δεν θα είναι διαθέσιμος όποτε τον χρειαστείτε. Αν είναι να διοικείτε την επιχείρησή σας, φροντίστε να μην έχετε συνεργάτες οι οποίοι χρειάζονται να τρέχετε πίσω τους και να ασχολείστε συνεχώς μαζί τους για να δείτε αν ολοκλήρωσαν τις δουλειές που τους αναθέσατε. Αν ο συνεργάτης σας έχει τον περισσότερο καιρό προβλήματα, τότε θα βρεθείτε να ασχολείστε εσείς με αυτά και κανείς με τα σοβαρά προβλήματα της επιχείρησης.

  • Βρείτε κάποιον που θα προσθέσει πραγματικά αξία σε αυτό που κάνετε. Όσο περισσότερο αλληλοσυμπληρώνεστε και υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο, τόσο κερδίζετε εσείς, η επιχείρησή σας καθώς και οι πελάτες που βλέπουν να τους παρέχετε πιο ολοκληρωμένες λύσεις.

  • Να είναι προσανατολισμένος στην εύρεση λύσεων. Κάποιος ο οποίος δεν θα παρουσιάζει προβλήματα, εμπόδια και συνεχώς λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αυτό που έχετε στο νου σας. Είναι σημαντικό να συμφωνεί με τον σκοπό της επιχείρησής σας, να υπάρχει χημεία μεταξύ σας και ταύτιση απόψεων τις περισσότερες φορές.

  • Να έχει οικονομική σταθερότητα. Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ευκατάστατος, αλλά δεν θα πρέπει να έχει προβλήματα οικονομικής φύσεως που να τον εμποδίζουν να κάνει την δουλειά του. Ένας συνεργάτης ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα οικονομικά προβλήματα, θα μεταφέρει δυστυχώς την δυσάρεστη κατάσταση αυτή στην επιχείρηση και θα αναστέλλει την ομαλή λειτουργία της. Ο μελλοντικός μας συνεργάτης θα πρέπει να προσθέτει κύρος, δύναμη και αξιοπιστία στην επιχείρησή μας.

Για κάθε αρμοδιότητα που θα αποφασίσετε να αναθέσετε σε έναν τρίτο, θα πρέπει να τον έχετε ελέγξει ώστε να μην βρεθείτε αντιμέτωπος με μελλοντικά προβλήματα. Η επιλογή συνεργατών είναι μια διαδικασία όπως η αξιολόγηση προσωπικού. Πολλοί θα έρθουν και θα υποσχεθούν ότι μπορούν να έχουν καλά αποτελέσματα, όμως λίγοι είναι αυτοί που αξίζουν πραγματικά και θα παραμείνουν συνεργάτες.
Μια βασική αρχή που μπορείτε να ακολουθείτε όταν ψάχνετε τον κατάλληλο συνεργάτη, είναι να βρείτε κάποιον που θα σας συμπληρώνει και όχι κάποιον με τον οποίο θα λειτουργείτε με τον ίδιο τρόπο. Θέλετε κάποιον να φροντίζει τις λεπτομέρειες όταν εσείς σκέφτεστε μεγαλεπίβολα, κάποιον που θα οργανώνει καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας όταν κυνηγάτε πελάτες και λείπετε εκτός γραφείου και ούτω καθ’ εξής. Και μην παραβλέπετε το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει γραπτή συμφωνία σχετικά με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα έχει ο καθένας σας, καθώς και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα από αυτές.


*Ο κος Μαζαράκης Σέργιος είναι ιδιοκτήτης της συμβουλευτικής εταιρείας Business Coaching Lab. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων της εταιρείας Business Coaching Lab παρέχουν συγκεκριμένα προγράμματα συμβουλευτικής καθοδήγησης και βοηθούν αποτελεσματικά τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην βελτίωση του marketing, στην αύξηση πωλήσεων, στην οργάνωση και διοίκησή τους. Εξειδικεύονται στο business coaching, family business coaching, marketing and sales coaching. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.businesscoachinglab.gr και συμπληρώστε το Τεστ Αξιολόγησης της Επιχείρησης

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.