Είναι αυτός ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή μήπως της γυναίκας του Ρωξάνης και του γιού του; Όπως κι αν έχει, οι φωτογραφίες που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Υπουργείο Πολιτισμού δείχνουν ένα εντυπωσιακό μνημείο.
Όσο συνεχίζονται οι ανασκαφές στην Αμφίπολη για την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου, τόσο οι επισκέπτες αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι δεν τους επιτρέπετε η είσοδος στο χώρο των εργασιών, και το παγκόσμιο ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται. Τα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ έχουν δώσει σημαντικές διαστάσεις στο θέμα και οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν σχέδια για δημιουργία τουριστικών επιχειρήσεων και όχι μόνο.
Μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος, οι οποίες επικαλύπτονται από λευκή νωπογραφία
Η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, διακοσμημένη με νωπογραφία λευκού χρώματος, εξαιρετικά επιμελημένη, που μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο.
Με τη μερική αφαίρεση χωμάτων, που βρίσκονται πίσω από την είσοδο, αποκαλύπτεται η πίσω πλευρά της εισόδου, ιδιαιτέρως επιμελημένη, αντίστοιχη της προσόψεως. Επί της νωπογραφίας των επιστυλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία, είναι επιζωγραφισμένες με τα ίδια χρώματα.
Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1950 από τον Καθηγητή Δημήτρη Λαζαρίδη. Μετά το θάνατό του, το 1984, η κόρη του Πέπη Λαζαρίδη συνέχισε το έργο των ανασκαφών για την αποκάλυψη του Γυμνασίου της Αμφίπολης. Τις ανασκαφές στον τύμβο του Κάστα ηγείται η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, η οποία υπήρξε βοηθός του Δημήτρη Λαζαρίδη.