Πώς θα δουλεύουμε στην Ευρώπη του μέλλοντος;

businessman-looking-at-town-web

 

Η εμπειρία μου, μου έδειξε ότι η εργασία αποτελεί όχι μόνο ένα οικονομικό μέσο συναλλαγής, αλλά δημιουργεί ταυτότητα. Ποια είναι η νέα ταυτότητα που δημιουργείται; Ποια στοιχεία θα απαιτηθούν από τις εταιρείες στα επόμενα χρόνια για να προσελκύσουν νέα ταλέντα και να τα διατηρήσουν;

Αντί για μια εργασία πλήρους απασχόλησης για μια ζωή, μια νέα κουλτούρα δημιουργείται, εργασία μικρότερης διάρκειας, εντός και εκτός συμβατικών εταιρειών. Μια κουλτούρα που χαρακτηρίζεται από προσωπική ευθύνη, προσαρμοστικότητα και μια νέα μορφή δημιουργικότητας. Ποιες είναι οι προκλήσεις της νέας δεκαετίας;

Δημογραφικά στοιχεία και Παγκοσμιοποίηση

Οι Ευρωπαίοι γερνούν και αυξάνονται τα ποσοστά των μεταναστών. Η γήρανση του πληθυσμού θα επηρεάσει τις χώρες της Ευρώπης, 15-64 ετών στην ΕΕ των 25 θα αποτελεί περίπου το 53% το 2050 ενώ τώρα είναι το 25%.

Η τάση των πιο ευέλικτων μορφών εργασίας. Οι στατιστικές δείχνουν οτι το εύρος της αναλογίας, της ημιαπασχόλησης κυμαινόταν το 3ο τρίμηνο του 2009 στην Ελλάδα από 5.8% και στην Ολλανδία 48.3%.

 

Ποιο είναι το μέλλον;

– Οι αγορές εργασίας των επόμενων δεκαετιών θα χαρακτηρίζονται από δημογραφικές αλλαγές και παγκοσμιοποίηση. Η δημογραφική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε έλλειψη ταλαντούχου και εξειδικευμένου προσωπικού, και επομένως σε νέα ισορροπία δυνάμεων.
– Η αβεβαιότητα θα αυξηθεί. Οι εταιρείες θα αυξήσουν την προσπάθεια να μεταβιβάσουν το ρίσκο, διασφαλίζοντας ελαστικότητα, και προωθώντας άλλες μορφές εργασίας.
– Η ζήτηση για υψηλότερα προσόντα στην Δυτική Ευρώπη θα αυξηθεί για νέους κλάδους. Όμως, όπως έχει προαναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, άλλες δεξιότητες είναι ήδη αναγκαίες όπως η επικοινωνία, η αυτοδιαχείριση.
– Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έλκονται από την επιχειρηματικότητα, για να ελέγχουν την ζωή τους και να διατηρούν το αίσθημα της ελευθερίας. Αυτό οδηγεί συγχρόνως και σε νέες μορφές κατάρτισης και συνεχούς εκπαίδευσης, προωθώντας την προσωπική ευθύνη για εξέλιξη μέσω συμβουλευτικής και coaching, για την υποστήριξη των στόχων και την υλοποίησης τους.
– Η νέα γενιά ενθαρρύνεται από μικρή ηλικία να αναπτύξει τις προσωπικές – ξεχωριστές της ικανότητες και δεξιότητες.
– Πρωταρχικός στόχος των εταιρειών είναι να καταλάβουν την αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας και να επανατοποθετηθούν αντιστοίχως. Πως θέλουν τους ανθρώπους τους ως «τον άνθρωπο του οργανισμού, τον άνθρωπο της γνώσης ή τον ευέλικτο άνθρωπο»;
– Για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις σε αυτές τις αλλαγές πρέπει να επιθεωρήσουν τις πρακτικές, διαδικασίες του ανθρώπινου δυναμικού από την πρόσληψη ως την συνταξιοδότηση. Ιδιαίτερα με την ψηφιοποίηση της επικοινωνίας και με την αλληλεπίδραση στα social media.

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.