Δεξιότητες την εποχή του κορωνοϊού

person writing on notebook

Το εξωτερικό περιβάλλον αλλάζει και δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε αλλά μπορούμε να προσαρμοστούμε.

Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις που συμβαίνουν στο χώρο της εργασίας αυτήν τη στιγμή κυρίως λόγω της τεχνολογίας είναι πολλές και είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση και ουσιαστικά να αποφασίσουμε πού θέλουμε να είμαστε μέσα σ’ όλη αυτήν την εργασιακή ανακατάταξή.

Το κλειδί σε όλα αυτά θα είναι οι δεξιότητες μας. 

Τα πρώτα στοιχεία έχουν ήδη δείξει τα εξής: ανθεκτικότητα, συνεργασίαδημιουργικότητα και επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης. 

Επίσης όσο αφορά τα λεγόμενα hard skills είναι γεγονός ότι δεν μιλάμε πλέον για απλή εξοικείωση με τις ψηφιακές δεξιότητες, αλλά άριστη χρήση. 

Στην πραγματικότητα χρειάζεται πάνω απ’ όλα να είμαστε ανοιχτοί στην εκμάθηση νέων προγραμμάτων,  πλατφόρμες και διαδικασιών.

Η κάθε εταιρεία / οργανισμός προσπαθεί να βρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ίδια και τους εργαζόμενούς της με σκοπό να φέρει τα αποτελέσματα που έχει βάλει ως στόχο.

Ας δούμε αναλυτικά μερικές από τις προαναφερθείσες δεξιότητες.

Ως τώρα υπήρχαν πολλοί εργαζόμενοι που απλά εκτελούσαν μία εργασία, όπως τους είχε ανατεθεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο. 

Ωστόσο τώρα η ανάγκη της απομακρυσμένης εργασίας απαιτεί όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να μπορούν να αντιδρούν, να παίρνουν πρωτοβουλίες και στην πραγματικότητα να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους εκείνη τη στιγμή τα θέματα που ανακύπτουν, καθώς δεν έχουν «δίπλα» τους έναν προϊστάμενο, αφού αυτός βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. 

Επίσης πολλές εταιρείες δημιουργούν ομάδες διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων, επομένως αναζητούν άτομα τα οποία θα ξεχωρίζουν για τον τρόπο σκέψη τους και την επίλυση των προβλημάτων.

Η όλη κατάσταση του κορωνοϊού από μόνη της για κάθε επιχείρηση είναι ένα πρόβλημα, χωρίς προηγούμενα δεδομένα αλλά συγχρόνως πρέπει να δημιουργηθούν νέες διαδικασίες ώστε να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται άτομα ανοιχτόμυαλα και προσαρμοστικά που θα φέρουν νέες ιδέες, επομένως αναζητάτε δημιουργικότητα

Οι συνθήκες απαιτούν υπαλλήλους που θα τολμούν να προτείνουν και να υλοποιούν. 

Τέλος, ανεξαρτήτως θέσης και οργανισμού χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην έννοια της  της ανθεκτικότητας.

Η όλη κατάσταση που βιώνουμε δημιουργεί ένταση, κατάθλιψη, αισθήματα εγκλωβισμού και ποικιλία άλλων συναισθημάτων.

Για να μπορέσουν όλοι να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις είναι σημαντικό να λάβουμε υπ’ όψιν αυτή τη ψυχολογική κατάσταση.

Πώς θα επιτευχθούν τα παραπάνω;

Σίγουρα όχι σε μία μέρα.

Χρειάζεται αποδοχή, της επανεκπαίδευσης μας, και δεύτερον δράση, δηλαδή να αρχίσουμε να διαβάζουμε περισσότερο για αυτά τα θέματα.  

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.