tie-pixabay_640

Διευθύνων Σύμβουλος ΜΚΟ: Ηγέτης ή Διευθυντής;

Η Ηγεσία και οι προκλήσεις στους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς είναι ιδιαίτεροι. Η βασική διαφορά οφείλεται στη βάση.

Στις εταιρείες με σκοπό το κέρδος ο Διευθύνων Σύμβουλος παρακολουθεί και τον ενδιαφέρει η λεγόμενη απόδοση της επένδυσης (ROI) καθώς πρέπει να δοθούν απαντήσεις στους μετόχους για την επίδοση του οργανισμού.

Στους ΜΚΟ όμως είναι δυο οι τρόποι αξιολόγησης. Η απόδοση ως προς την αποστολή (ROM) και η απόδοση της επένδυσης (ROI) από τους δωρητές, τους χορηγούς και τις άλλες πηγές ενώ παράλληλα η τάση είναι οι ΜΚΟ να μεταλλαχθούν σε ποιο επιχειρησιακά μοντέλα διαχείρισης και επίδοσης.

Οι άνθρωποι που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν σε αυτόν τον κλάδο χρειάζεται να είναι οραματιστές, άνθρωποι της αλλαγής, δημιουργικοί, με στρατηγική σκέψη. Επίσης χρειάζεται να είναι ικανοί να :

  • δημιουργούν σχέσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εντός και εκτός οργανισμού (δωρητές, προσωπικό, τοπική κοινωνία, χρηματοδότες)
  • να ηγούνται με την επιρροή τους
  • να είναι παρωθητικοί
  • προσαρμοστικοί
  • με πάθος για το όραμα
  • με επιμονή

Πλαίσιο

Μερικές φορές το πλαίσιο μπορεί να περιορίσει τις αρμοδιότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου. Παρόλο που έχουν πλήρη πρόσβαση και έλεγχο των καθημερινών λειτουργιών του οργανισμού, η τελική έγκριση έγκειται στο Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από εθελοντές της κοινότητας. Παρόλο αυτά το συμβούλιο φέρει την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης, της ολικής κατεύθυνσης του προγράμματος – έργου και της αποστολής του. Επίσης το Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη και την απόλυση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ηγέτης ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού κτίζει σχέσεις με το προσωπικό, χρηματοδότες, εθελοντές και τη γενικότερη κοινότητα των ενδιαφερομένων. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι ζωτικής σημασίας στη διοίκηση και την κινητοποίηση του προσωπικού, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σκοπό του οργανισμού.

Επιχειρηματική Αντίληψη

Εκτός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο οραματιστής, ο ηγέτης της αλλαγής και η φωνή του οργανισμού, πρέπει να αντιλαμβάνεται και το σφυγμό των καθημερινών εργασιών.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι συχνά στον επιχειρηματικό χώρο αναφέρεται η διαφορετική έννοια του ηγέτη και του manger (διευθυντής). Οι ηγέτες κάνουν το σωστό, οι διευθυντές το κάνουν με το σωστό τρόπο. Ο ηγέτης- διευθυντής ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού πρέπει να κάνει και τα δύο – το σωστό και με το σωστό τρόπο.

Παρόλο που οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν να εργαστούν σε ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό για να κάνουν τη διαφορά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και αυτός ο οργανισμός είναι μια επιχείρηση.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να συγκεντρωθούν χρήματα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος – Ηγέτης χρειάζεται να μείνει συγκεντρωμένος στο όραμα και την αποστολή, αλλά και να εκτιμήσει τη σημασία των ανθρώπων που εκτελούν αυτό το όραμα.

Κάποια από τα ερωτήματα που χρειάζεται να αναρωτηθεί για το αποτέλεσμα του έργου του είναι : Πως ο οργανισμός επιτυγχάνει την αποστολή του; Παρέχει τις υπηρεσίες του σε χαμηλή τιμή ή δωρεάν; Ηγείται του οργανισμού; Ηγείται της συγκεκριμένης κοινότητας και ταυτοχρόνως παραμένει οικονομικά σταθερός σαν οργανισμός;

Μοιραστείτε τα νέα
Τόνια Τσιρογιάννη

Τόνια Τσιρογιάννη

Η Τόνια Τσιρογιάννη είναι Career / Executive Coach σε Practitioner Level. Η σταδιοδρομία της άρχισε ως Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής στην πολυεθνική συμβουλευτική εταιρεία PricewaterhouseCoopers και στη συνέχεια, εργάστηκε σε αλυσίδα λογιστικών γραφείων και Call Center ως Υπεύθυνη προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού. Από το 2014 εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Οικονομικών στην Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αναβύσσου συμβάλλοντας ταυτοχρόνως στην εξέλιξη των μαθητών μέσα από τη δημιουργία επιτυχημένων βιογραφικών και την καθοδήγηση τους για την επιλογή της πρακτικής - internship. Οι αρχικές της σπουδές ήταν στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Εκεί ολοκλήρωσε επίσης και το Μεταπτυχιακό της, στην Διοίκηση Επιχειρήσεων – Ολική Ποιότητα (MBA-Total Quality Management). Η αυτογνωσιακή της εμβάθυνση μέσω του μοντέλου της σχεσιακής ψυχαναλυτικής μεθόδου και της διαπροσωπικής διάδρασης σε ομαδικό επίπεδο του Irvin Yalom, συνιστά ταυτόχρονα και μια ‘εκπαιδευτική εμπειρία’ στο να κατανοεί και να συνεργάζεται με τους άλλους σε δυαδικό και ομαδικό επίπεδο.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.