ΕΞΑΑ – Δράση ενημέρωσης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία

Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή ενημέρωση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων της ΕΞΑΑΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης, η Οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ και η TÜV AUSTRIA Hellas, στις 27 Μαΐου 2024. Στόχος της δράσης αυτής ήταν να να ενημερωθούν σωστά όλα τα ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης για το μείζον θέμα της μείωσης της σπατάλης των τροφίμων και να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια.

Κατά την εκδήλωση, ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής της οργάνωσης Μπορούμε, ανέλυσε το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζοντας τρόπους για τον περιορισμό του. Επεσήμανε πως «το 2024 και δεδομένων όλων των ερευνών τα τελευταία χρόνια που έχουν αναδείξει το μέγεθος του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων, είναι πλέον δύσκολο να υπερτιμήσεις πόσο σημαντικό είναι αυτό το φαινόμενο. Ταυτόχρονα, είναι πλέον κατανοητό πως όλοι μας οφείλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Η κα Ντία Χωραφά, συντονίστρια της «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων», παρουσίασε το νομικό πλαίσιο για τη σπατάλη τροφίμων, αναφερόμενη στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, όπως η ετήσια καταμέτρηση και καταχώριση στοιχείων για τα απόβλητα τροφίμων, καθώς και τα κίνητρα για τη δωρεά τροφίμων. Επισημάνθηκε η σημασία της συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία και τις τρέχουσες εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε., που στοχεύουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων έως το 2030. «Ανεξαρτήτως και πέραν των νομικών υποχρεώσεων, τα Μέλη της Συμμαχίας αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Χαιρετίζουμε την προσχώρηση της ΕΞΑΑΑ στη Συμμαχία και τη δέσμευση συμβολής στη συλλογική προσπάθεια για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαράλαμπος Αγγελούδης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της TÜV AUSTRIA Hellas, μίλησε για την πιστοποίηση ως «συνοδοιπόρος» του τουρισμού στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και παρουσίασε το ιδιωτικό σχήμα πιστοποίησης No Food Waste. Τόνισε πως η πιστοποίηση δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επιτύχουν μια συστηματική καθημερινή προσέγγιση και να επικοινωνήσουν με αξιοπιστία την προσπάθειά τους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Η κα Νόνικα Μπάκα, διευθύντρια νοµοκανονιστικής συμμόρφωσης και υπεύθυνη του τμήματος πιστοποίησης υπηρεσιών τουρισμού της TÜV AUSTRIA Hellas, παρουσίασε ισχύουσες καλές πρακτικές στη φιλοξενία για τη μείωση και πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο κλάδος της φιλοξενίας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές για την ανατροπή της παρούσας κατάστασης όσον αφορά στη σπατάλη τροφίμων στη χώρα μας, καθώς επηρεάζει τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα καταναλωτικά πρότυπα».

Η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, κα Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας ότι «η Ένωση φιλοδοξεί αυτή την χρονιά να ενισχύσει πραγματικά, έμπρακτα το μήνυμα προς τα ξενοδοχεία και την κοινωνία για την πρόληψη της σπατάλης στα τρόφιμα, της μείωσης των βιολογικών απορριμμάτων και φυσικά της διάσωσης & της προσφοράς τροφίμων.».

Ο γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑΑ και συντονιστής της εκδήλωσης, κ. Ευγένιος Βασιλικός, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του χώρου του τουρισμού, των ξενοδοχείων και της εστίασης στην προσπάθεια αυτή, καλώντας τα ξενοδοχεία της Αθήνας να αποτελέσουν υπόδειγμα σωστής διαχείρισης για όλη τη χώρα. Στη συζήτηση που ακολούθησε, δόθηκαν περισσότερες διευκρινήσεις και απαντήθηκαν επιμέρους ερωτήματα από τα ξενοδοχεία.

Η ΕΞΑΑΑ προσχώρησε πρόσφατα στην εθελοντική συμφωνία «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων», με το Μπορούμε ως συντονιστή.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.