Ειδήσεις

INSETE: Αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τον Οκτώβριο 2018

white-male-pixabay-600web

Αυξήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις και μειώθηκαν οι οδικές τον Οκτώβριο 2018 έναντι του Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το INSETE. 

Συγκεκριμένα:

  • στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +7,7% (+12,4% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+16,1%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+4,2%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +18,9% και +10,3% αντίστοιχα.
  • οι διεθνείς οδικές αφίξεις, αυξήθηκαν κατά 11,3%. Από την αρχή του έτους παρατηρείται μείωση -2,1%.

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Αυγούστου αυξημένη κατά +% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +% και +% αντίστοιχα.

Κρατήσεις ξενοδοχείων

Τον Οκτώβριο του 2018, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η γερμανική ακολουθούμενη από τη βρετανική και τη γαλλική. Στη τέταρτη θέση βρίσκεται η ιταλική και στη πέμπτη η γαλλική αγορά. Οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς. Οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Θεσσαλονίκη. Για την ελληνική αγορά, δημοφιλείς προορισμοί είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη το Ναύπλιο και το Λουτράκι.

Εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό

Συνεχίζεται η επενδυτική κινητικότητα στον χώρο των ξενοδοχείων, όπου η Thomas Cook ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει σε τέσσερεις μονάδες σε Κρήτη, Κω και Ρόδο. Παράλληλα, ξεκίνησε η διεθνοποίηση των Ikos Resorts με την έναρξη εργασιών για το νέο Ikos Resort στην Ανδαλουσία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ o ξενοδοχειακός κλάδος εκτιμάται ότι έχει κύκλο εργασιών 5,7 δισ. (~3,5% του ΑΕΠ) και προέβη σε σημαντικές επενδύσεις ακόμα και μέσα στην κρίση: 755 εκατ. μετά τις αποσβέσεις και περισσότερες από 1,75 δισ. μικτές επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά, με εξαίρεση την κατηγορία 5*, στις άλλες κατηγορίες παρατηρείται είτε πολύ μικρό ύψος επενδύσεων (4*) είτε αποεπένδυση (3* και 2*) δηλαδή οι επενδύσεις υπολείπονται των αποσβέσεων. Τέλος, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου συγκεντρώνεται στα ξενοδοχεία 4* και 5* και στις πέντε κύριες τουριστικές Περιφέρειες: Ν. Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Κ. Μακεδονία και Ιόνια Νησιά.

Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.