Ν.Ζώρζος: Πολυδιάστατο γεγονός το Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη

Νικ. Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας

Ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νικόλαος Ζώρζος μιλά στο Tourism Press για την ανακήρυξη του 2013 ως Έτους Γαστρονομίας για τη Σαντορίνη καθώς και για το ρόλο που πιστεύεται ότι θα διαδραματίσει στον τουρισμό του νησιού.

Πώς λάβατε την απόφαση να ανακηρύξετε το 2013 ως έτος Γαστρονομίας;

Το 2013 αναμένεται να είναι μια χρονιά-σταθμός για τη Σαντορίνη και όχι μόνο, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισάγεται η έννοια του Έτους Γαστρονομίας, σε μια εποχή που ο τουρισμός αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την οικονομία της χώρας συνολικά.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι η Σαντορίνη έχει επιτύχει, σε σημαντικό βαθμό, να εντάξει στο τουριστικό της χαρτοφυλάκιο τη γαστρονομία, με αποτέλεσμα σήμερα να διεκδικεί μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς γαστρονομικούς προορισμούς.

Τα λίγα αλλά μοναδικά αγροτικά μας προϊόντα (φάβα, τοματάκι) και κυρίως το κρασί έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας και είναι σήμερα πρεσβευτές του νησιού. 

Ο Δήμος Θήρας, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η προσπάθεια πολλών ετών, ανακήρυξε το 2013 ως Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη.

Τι σημαίνει για τη Σαντορίνη η ενέργεια αυτή;

Για μας το Έτος Γαστρονομίας είναι ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός που συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής της ακμής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειακών εδαφών της Σαντορίνης.

Ένα γεγονός που αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό και όχι μόνο.

Που σημαίνει δηλαδή ότι εκτός από το προφανές, δηλαδή την οινογαστρονομία αυτή καθεαυτή, αφορά στις Τέχνες, στην Παράδοση, στην Παιδεία, στην Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα στον Πολιτισμό.

Τι δράσεις προβλέπονται στο πλαίσιο του Έτους Γαστρονομίας και σε ποιούς απευθύνεται;

Το έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη αφορά σε όλους και όλοι μπορούν να συμμετέχουν και να το αξιοποιήσουν τόσο για το συνολικό καλό όσο και για το καλό της δικής τους επιχείρησης.

Οι πολιτιστικές κλπ εκδηλώσεις του Δήμου θα έχουν περιεχόμενο που να μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι και με τα ευρήματα που αφορούν στις διατροφικές και γαστρονομικές συνήθεις των προϊστορικών κατοίκων του νησιού καθώς επίσης θα συνδέονται με το ηφαίστειο που διαμόρφωσε τις συνθήκες για την καλλιέργεια των μοναδικών αγροτικών μας προϊόντων, χάρις στα οποία η Σαντορίνη ξεχωρίζει σήμερα ως γαστρονομικός προορισμός.

Για το σκοπό αυτόν, ζητήθηκε από όσους διοργανώνουν εκδηλώσεις (φορείς, συλλόγους, ιδιώτες) να τις εντάξουν ολόκληρες ή μέρος τους στο έτος γαστρονομίας. Τα εστιατόρια, ταβέρνες κλπ θα προβάλλουν το έτος γαστρονομίας και θα περιλαμβάνουν στους καταλόγους τους πιάτα ή ειδικά μενού αφιερωμένα σε αυτό. Τα οινοποιεία του νησιού προγραμματίζουν συγκεκριμένες δράσεις ολόκληρο το χρόνο. Τα ξενοδοχεία θα περιλάβουν στα πρωινά τους μια «γωνιά» αφιερωμένη στο έτος γαστρονομίας

Επίσης, το φετινό αγροτικό συνέδριο της Σαντορίνης, που έχει θέμα το «αμπέλι», θα ενταχθεί πλήρως στο έτος γαστρονομίας.

Στην πορεία θα υπάρξουν νέες ιδέες και προτάσεις που θα μετατρέψουν το Έτος Γαστρονομίας σε ένα μεγάλο πολυδιάστατο γεγονός. 
Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.