Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – Ώρα να επαναπροσδιορίσουμε την ανάπτυξή του

Αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ΕΟΤ

Τα μηνύματα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

Πώς γιορτάζεται στην Ελλάδα;

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου και ολόκληρη η υφήλιος γιορτάζει τη χαρά της φιλοξενίας και του ταξιδεύειν. Η ημέρα καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) το 1980 με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για το ρόλο του τουρισμού και να τονίσει τις επιδράσεις του φαινομένου στις κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές πτυχές της ζωής μας.

Η φετινή γιορτή έχει θέμα #Rethinktourism, καλώντας μας να “ξανασκεφτούμε” το μέλλον του τουρισμού, επαναπροσδιορίζοντας τον. Οι επίσημες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Όπως τονίζει, στο μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, κ. Ζουράμπ Πολολικασβίλι, το να επαναπροσδιορίσουμε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Σε αυτό συνέβαλαν η οικονομική κρίση και η πανδημία, που ενέπνευσαν τη δημιουργικότητα και επιτάχυναν το μετασχηματισμό του εργασιακού περιβάλλοντος – με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αυτός συνεπάγεται. Ο Γενικός Γραμματέας επισημαίνει, επίσης, ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει οδηγό για την ανάπτυξη των πράσινων, γαλάζιων και ψηφιακών οικονομιών, “εξασφαλίζοντας ότι η ανάπτυξη δεν θα γίνεται σε βάρος των ανθρώπων και του πλανήτη”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, δήλωσε ότι “το θέμα «Rethinking Tourism», είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, επισημαίνοντας ότι “Η μετάβαση στην αειφορία, η κυκλική οικονομία, η Πράσινη Συμφωνία, η ισόρροπη ανάπτυξη προορισμών και περιφερειών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η επιχειρηματική βιωσιμότητα και το θετικό της αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, αποτελούν βασικούς στόχους του ΣΕΤΕ και αντικατοπτρίζουν τον διαρκώς αυξανόμενο προσανατολισμό του Τουρισμού, σε ένα βιώσιμο μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης.”

Αναγεννητικός, Ηθικός και Έξυπνος Τουρισμός

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου, αναφέρθηκε σε έναν νέο όρο, τον “Αναγγενητικό, Ηθικό και Έξυπνο Τουρισμό“. “Ένα μοντέλο που βασίζεται στην επιστροφή στην ποιότητα, την ικανοποίηση και τα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σεβασμό στο περιβάλλον και στην κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας.”

“Ήρθε ο καιρός να σχεδιάσουμε την μετάβασή μας από το βιώσιμο σε ένα πιο αναγεννητικό και πιο ουσιαστικό μοντέλο τουρισμού που θα ενδυναμώνει την ανθεκτικότητα των προορισμών και την βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.”, τόνισε η κα Γκερέκου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ., κος Δημήτρης Φραγκάκης, αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ιδιαίτερα στους εργαζόμενους του κλάδου, “που έβαζαν και συνεχίζουν να βάζουν πλάτη ειδικά φέτος που λόγω ελλείψεων προσωπικού υπερέβαλλαν εαυτόν”.


Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2022 – Πάνω από όλα γιορτή της φιλοξενίας και του ταξιδιού

με “Ελληνικό Πρωινό”

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα ξεκίνησαν από εχθές, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, με την πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και το αναγνωρισμένο “Ελληνικό Πρωινό”. Σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, προσέφεραν ελληνικές γεύσεις στους επισκέπτες και προσκεκλημένους, στο χώρο του Αναχωρήσεων του Αεροδρομίου.

…με δόση χιούμορ και Θεσσαλονικιώτικο ταπεραμέντο

Η Θεσσαλονίκη επέλεξε να προσφέρει ένα άλλου είδους … “κέρασμα”. Προτρέπει τους ταξιδιώτες να κάνουν δώρο στους εαυτούς τους ένα ταξίδι στον προορισμό!

Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και η Πρόεδρος του και Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου παρουσίασαν τη νέα παραγωγή προβολής του προορισμού, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Το μήνυμα που στέλνει η Θεσσαλονίκη στους ταξιδιώτες όλου του κόσμου είναι “Treat yourself with …Thessaloniki”. Με έναν ιδιαίτερο, χιουμοριστικό τρόπο ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης προβάλει τον χαρακτήρα της πόλης και το αυθεντικό ταπεραμέντο των κατοίκων της.

Η κ. Βούλα Πατουλίδου δήλωσε: «Πιστοί στο ραντεβού μας συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με νέα παραγωγή. Αφουγκραζόμαστε την ανάγκη των ανθρώπων να ξεφύγουν, να αποδράσουν, να «επουλώσουν τα τραύματα” που δημιουργήθηκαν. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που μπορείς να ξεχάσεις και να ξεχαστείς! Ευχαριστούμε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την ευγενική παρουσία των ηθοποιών του και όλους όσους συμμετείχαν.

…με ξεναγήσεις και εκδηλώσεις στην Έδεσσα

Με μουσικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές – διαδραστικές ομιλίες και ξενάγηση στους μαγευτικούς δρόμους του νερού και του κερασιού, θα γιορτάσει φέτος η Έδεσσα την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με θέμα “«Τουρισμός και Ανάπτυξη της Υπαίθρου χώρας». Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Έδεσσας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Έδεσσας, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Μητροπολιτικό κολλέγιο υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Όλοι οι επισκέπτες, λόγω της ημέρας μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν την κάρτα πόλης της Έδεσσας. Φροντίζοντας όμως και για όσους δεν μπορούν να προσέλθουν στην γιορτή, θα γίνουν ζωντανές αναμεταδόσεις των γεγονότων στην ιστοσελίδα Edessa Tourist Information Center στο Facebook

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.