Συμβουλές

Μπορούν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες αυτήν την περίοδο;

του Σέργιου Μαζαράκη*

Είστε ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης και αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης συναντάτε καθημερινά προβλήματα που σας εμποδίζουν να τη διοικήσετε όπως θα θέλατε. Σε αρκετές περιπτώσεις βλέπετε τον εαυτό σας να καταπιάνεται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τα ζητήματα, στα οποία θα έπρεπε να επικεντρώνεστε ως ιδιοκτήτης της και υπεύθυνος για την αποτελεσματική διοίκησή της. Θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν κάποιοι σύμβουλοι επιχειρήσεων σε αυτό;


Είναι ζωτικής σημασίας να αφιερώνετε κάποιες ώρες την εβδομάδα για να σχεδιάζετε το μέλλον της επιχείρησης και να καθορίζετε τις μακροπρόθεσμες κινήσεις που θα την οδηγήσουν σε κερδοφορία. Το ερώτημα είναι εάν καταφέρνετε να το κάνετε τελικά ή βλέπετε τον εαυτό σας να αγχώνεται διαρκώς με τις δυσκολίες που συναντάτε στις εισπράξεις και να προβληματίζεται με την πτώση των πωλήσεων καθώς και με προβλήματα απόδοσης και παραγωγικότητας ορισμένων τμημάτων και υπαλλήλων.

Η κατάσταση σήμερα έχει αλλάξει. Σίγουρα, δεν ήταν έτσι λίγα χρόνια πριν. Το πλαίσιο στο οποίο καλούμεθα όλοι μας να λειτουργήσουμε για να καταφέρουμε να απομακρύνουμε την επιχείρησή μας ολοένα και περισσότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης, έχει διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, που φτάνουμε σε σημείο να πρέπει να αυξήσουμε όχι μόνο τις ώρες εργασίας μας, αλλά και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε ένα σωρό άλλες τεχνικές και αποτελεσματικούς τρόπους για να τα φέρουμε εις πέρας.

Δυστυχώς, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι αρκετό να γνωρίζουμε τέλεια τις τεχνικές του επαγγέλματός μας. Δεν φτάνει μόνο για να πετύχουμε στην δουλειά μας η γνώση αυτού που είτε έχουμε σπουδάσει, είτε έχουμε μάθει μέσω πρακτικής εξάσκησης. Πλέον, είναι απαραίτητο να κατέχουμε γνώσεις και σε άλλα πεδία, όπως marketing, πωλήσεις, αξιολόγηση προσωπικού, οργάνωση μιας επιχείρησης, αποτελεσματική παρακίνηση προσωπικού, οικονομική διαχείριση δίχως να παραβλέπουμε το internet, τα social media κτλ.

Βλέπετε γύρω σας τι συμβαίνει με άλλες επιχειρήσεις, χώρες, κυβερνήσεις. Άλλα θα έπρεπε να κάνουν και τελικά άλλα βλέπουμε να κάνουν. Δεν φτάνει κάποιος να έχει τελειώσει ένα καλό πανεπιστήμιο, με μεταπτυχιακούς τίτλους για να καταφέρει να διοικήσει μια επιχείρηση και να πετύχει στον επιχειρηματικό στίβο. Δεν είναι προϋπόθεση ότι οι σπουδές και η εξειδίκευση των ανθρώπων που διοικούν μια χώρα θα εξασφαλίσουν ότι αυτή δεν θα φτάσει στο δυσάρεστο σημείο που έχει φτάσει η δική μας, όπως και πολλές άλλες οι οποίες θα καταλήξουν με προβλήματα παρόμοια με τα δικά μας.

Όσο καλά κι αν καταφέρατε να γνωρίζετε αυτό που ονειρευόσασταν να κάνετε μικροί, ακόμα κι αν είστε ο καλύτερος τεχνίτης, αν δεν αποκτήσετε γνώση σε άλλους τομείς μιας επιχείρησης, ο δρόμος της επιτυχίας δυσκολεύει αρκετά. Δεν ήταν έτσι στο παρελθόν. Ο κόσμος λειτουργούσε διαφορετικά. Σήμερα, είναι εύκολα αντιληπτό ότι ο υποψήφιος πελάτης έχει περισσότερες επιλογές. Και περισσότερη δυσπιστία απέναντι στον οποιονδήποτε προσπαθεί να του πουλήσει.

Υπάρχουν λύσεις σε αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση. Υπάρχουν σύμβουλοι επιχειρήσεων και business coaches που μπορούν να βοηθήσουν. Αρκεί βέβαια να αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης ότι η συνεργασία μαζί τους αποτελεί επένδυση για την επιχείρησή του και όχι ένα κόστος που θα κληθεί να πληρώσει δίχως να πετύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες στο χώρο και πολλοί σύμβουλοι επιχειρήσεων οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης να επικεντρωθεί σε ενέργειες που θα του αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα και αλλαγές στην επιχείρησή του. Σίγουρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η δική του δέσμευση και συμμετοχή στην υλοποίηση των βημάτων του εκάστοτε συμβουλευτικού προγράμματος.

Υπάρχουν διαφορετικές μεθοδολογίες συμβούλευσης, διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης των προβλημάτων. Κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να ασχοληθεί με την εύρεση του βέλτιστου τρόπου, ο οποίος θα ταιριάζει στις δικές του ανάγκες. Η συνεργασία με έναν σύμβουλο επιχειρήσεων δεν είναι πολυτέλεια αλλά μια αναγκαιότητα. Με συγκεκριμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, ο επιχειρηματίας καταφέρνει να κάνει ένα βήμα παραπάνω, μειώνοντας τις σκοτούρες και τις ανησυχίες της καθημερινότητας και επιλέγοντας την ενασχόληση με εκείνες τις δραστηριότητες, οι οποίες βάσει προτεραιότητας θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, είτε να πάει καλύτερα, είτε να αποφύγει έναν άμεσο κίνδυνο.

Η συμβούλευση επιχειρήσεων δεν αφορά μόνο επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ίσως αυτήν την περίοδο οι περισσότερες επιχειρήσεις να είναι προβληματικές, αλλά υπάρχουν και αυτές που αναπτύσσονται με σημαντικούς ρυθμούς επειδή έχουν αξιοποιήσει τις συγκυρίες της οικονομικής κρίσης. Αφορούν επίσης και επιχειρήσεις που πηγαίνουν καλά και δεν είναι ικανοποιημένες ή δεν μένουν εφησυχασμένες στα καλά αποτελέσματα. Επιδιώκουν περισσότερα, στοχεύοντας σε ένα μεγαλύτερo μερίδιo στην αγορά.

Μην αφήνετε να πηγαίνει ο χρόνος χαμένος. Αξιοποιήστε τον αποτελεσματικά. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων της Business Coaching Lab θέλουν να σας βοηθήσουν να πετύχετε με λιγότερη προσπάθεια και ώρες εργασίας τους επιχειρηματικούς σας στόχους. Μάθετε πως θα το καταφέρετε συμπληρώνοντας σήμερα το τεστ αξιολόγησης της επιχείρησής σας.

*Ο κος Μαζαράκης Σέργιος είναι ιδιοκτήτης της συμβουλευτικής εταιρείας Business Coaching Lab. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων της εταιρείας Business Coaching Lab παρέχουν συγκεκριμένα προγράμματα συμβουλευτικής καθοδήγησης και βοηθούν αποτελεσματικά τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην βελτίωση του marketing, στην αύξηση πωλήσεων, στην οργάνωση και διοίκησή τους. Εξειδικεύονται στο business coaching, family business coaching, marketing and sales coaching. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.businesscoachinglab.gr και συμπληρώστε το Τεστ Αξιολόγησης της Επιχείρησης
Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.