Τα ταξίδια μετά τον κορωνοϊό

luggage-pixabay_640

Πώς θα είναι ο κόσμος μας μετά την πρωτόγνωρη πανδημία του κορωνοϊού COVID-19; Θα συνεχίσει να ταξιδεύει; θα ανακάμψει ο τουριστικός κλάδος; Ερωτήματα που ταλανίζουν τον τουριστικό κόσμο, που σήμερα βιώνει τη χειρότερη ύφεση του αιώνα και όχι μόνον. 

Το πρωταρχικό μας μέλημα είναι να παραμείνουμε υγιείς και κατόπιν, όπως συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, να σχεδιάσουμε το αύριο, σήμερα, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι ο τουρισμός θα επανακάμψει και μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα γίνει πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ο κλάδος έχει αποδείξει ότι είναι ανθεκτικός στις κρίσεις και ότι όχι μόνο επανακάμπτει αλλά και ηγείται της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης. 

Τι να περιμένουμε όμως για την επόμενη ημέρα;

Περισσότερα εγχώρια ταξίδια

Σύμφωνα με έρευνα αμερικάνικης εταιρείας, που δημοσιεύει το Forbes, η ζήτηση για ταξίδια θα ανακάμψει μόλις η πανδημία περάσει. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες θα αποφύγουν τις μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία, επιλέγοντας το δικό τους αυτοκίνητο. Ως εκ τούτου, οι τουριστικοί προορισμοί κάθε χώρας και κυρίως όσους μπορεί κανείς να προσεγγίσει οδικώς θα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι θα μειωθεί κατά πολύ η διάρκεια του ταξιδιού από, κατα μέσο όρο 2 εβδομάδες, που είναι σήμερα, σε περίπου 3 ημέρες. 

Μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνουμε θα επηρεάσει και τα επαγγελματικά ταξίδια. Σε άρθρο του ο οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Πράσινη Οικονομία” (Green Finance) κ. Χρίστος Κίσσας εκτιμά ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα μειωθούν στο ελάχιστο, με τα τηλε-συνέδρια και τις εξ απόστάσεως συνδιασκέψεις να γίνονται η κύρια μορφή εταιρικών συναντήσεων. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Κίσσας, θα επηρεάσει ένα πλήθος υπηρεσιών που έχουν δημιουργηθεί για να εξυπηρετήσουν όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς. 

Πτώση τιμών σε ξενοδοχεία και κρουαζιέρες

Είναι λογικό, η κρίση αυτή να επιφέρει μεγάλη πτώση στις τιμές των τουριστικών υπηρεσιών, την αμέσως επόμενη ημέρα της πανδημίας. Ρεπορτάζ του cnn επιβεβαιώνει την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι θα επηρεάσει εντονότερα ξενοδοχεία και κρουαζιέρες. Τα ξενοδοχεία, ωστόσο, πιθανόν να κερδίσουν την προτίμηση των ταξιδιωτών καθώς θα αισθάνονται πιο ασφαλείς σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Βασική προϋπόθεση τα μέτρα υγιεινής που λαμβάνει κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση και πώς θα τα επικοινωνήσει. Η καθαριότητα και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφαση των ταξιδιωτών. 

Μέχρι τότε, μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς!

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.