Το “Τουριστικό Πείραμα” των Ολλανδών στη Ρόδο

Φωτογραφία από το Pixabay

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα διακοπών στη Ρόδο, με διοργανωτές τον Ολλανδό Tour Operator Sunweb σε συνεργασία με την Ολλανδική κυβέρνηση έρχεται να “δοκιμάσει” αφενός την ανθεκτικότητα των ομαδικών ταξιδιών και αφετέρου να φέρει μία απρόσμενα θετική δημοσιότητα στον προορισμό.

Τα φώτα της δημοσιότητας από όλον τον κόσμο έχει προσελκύσει η Ρόδος εξαιτίας ενός πρωτότυπου πιλοτικού προγράμματος διακοπών που διεξάγεται αυτήν την περίοδο σε πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού. Οι 189 Ολλανδοί που συμμετέχουν σε αυτό, έφθασαν στη χώρα μας, αεροπορικώς, τη Δευτέρα 12 Απριλίου και θα παραμείνουν κλεισμένοι στο ξενοδοχείο απολαμβάνοντας τις διακοπές τους στο νησί των ιπποτών για οχτώ ολόκληρες μέρες.

Η είδηση έχει κάνει το γύρο του κόσμου με δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα, όπως το Spiegel, το FvW και τη Guardian. Παράλληλα, όλες αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχόλια και βίντεο από τη διαμονή των επισκεπτών στο ξενοδοχείο της Ρόδου.

Ο αντιδήμαρχος τουρισμού Ρόδου, κ. Κων/νος Ταρασλιάς, μιλώντας στο tourismpress.gr, τόνισε το πόσο ωφελείται η Ρόδος επικοινωνιακά από αυτήν την “πρωτότυπη ενέργεια”, όπως την χαρακτήρισε, και κατ’ επέκταση η Ελλάδα, ως τουριστικός προορισμός, καθώς η δημοσιότητα είναι μεγάλη.

Ωστόσο, ο κ. Ταρασλιάς, διευκρίνισε, ότι “σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί το μοντέλο τουρισμού που ως Δήμος επιθυμούμε. Το 95% των επιχειρηματιών της Ρόδου εξαρτάται από τον τουρισμό. Αλλά σε μία περίοδο που δεν κινείται τίποτα, τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν θετικά στην προβολή του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα».

Η ταυτότητα του πιλοτικού προγράμματος

Το ταξίδι διοργάνωσε το Ολλανδικό τουριστικό πρακτορείο Sunweb, μετά από έγκριση που πήρε από τους αρμόδιους Ολλανδικούς κρατικούς φορείς. Προσκάλεσε, λοιπόν, όποιον το επιθυμεί να περάσει ένα οχταήμερο στη Ρόδο, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή αλλά και με πολλούς περιορισμούς. Οι συμμετέχοντες παραμένουν καθόλη τη διάρκεια της διαμονής τους μέσα στο ξενοδοχείο χωρίς τη δυνατότητα να βγουν ή να έρθουν σε επαφή με ντόπιους, παρά μόνο με το προσωπικό. Το οποίο προσωπικό, να σημειωθεί, ότι, επίσης, παραμένει εντός του ξενοδοχείου, χωρίς τη δυνατότητα να βγει εκτός, για όσες ημέρες διαρκεί το πρόγραμμα. Οι επισκέπτες μπορούν, να χρησιμοποιούν όλες τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, όπως τις πισίνες, τα μπαρ, τα εστιατόρια, κ.λπ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην πρόσκληση αυτή, ανταποκρίθηκαν περίπου 25.000 άτομα. Από αυτούς επιλέχθησαν οι 189 με κριτήριο την ηλικία (18-70 ετών) και την κατάσταση της υγείας τους (χωρίς υποκείμενα νοσήματα). Πραγματοποίησαν ένα μοριακό τεστ (PCR) πριν το ταξίδι και θα υποβληθούν σε ακόμη ένα τεστ κατά την αναχώρησή τους. Με την επιστροφή τους στην Ολλανδία θα παραμείνουν δέκα ημέρες σε καραντίνα, ώσπου να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους.

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος διακοπών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ολλανδικού ταξιδιωτικού οργανισμού, είναι να εξετάσει κατά πόσο τα πρωτόκολλα μπορούν να λειτουργήσουν και οι επισκέπτες να απολαύσουν τις διακοπές τους, επιστρέφοντας στο σπίτι τους με ασφάλεια.

Προσπαθεί, στην ουσία, να απαντήσει, στο ερώτημα, αν ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει εκτός συνόρων, παρά το γεγονός των περιορισμών που ισχύουν και γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία των τεστ πριν το ταξίδι και της καραντίνας κατά την επιστροφή του.

Ένας προβληματισμός που, από ότι φαίνεται δεν απασχολεί μόνο τους Έλληνες αλλά και τους διεθνείς ταξιδιωτικούς πράκτορες εξερχόμενου τουρισμού, οι οποίοι αγωνιούν τόσο για το μέλλον των ομαδικών ταξιδιών, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και κατ’ επέκταση για τη δική τους βιωσιμότητα.

Το ξενοδοχείο Grand Hotel στη Ρόδο που φιλοξενεί τους 189 Ολλανδούς τουρίστες.

Οι πρώτες εντυπώσεις και οι αντιδράσεις

Τα πρώτα βίντεο που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη ζωή στο ξενοδοχείο δείχνουν ευχαριστημένους επισκέπτες που χαίρονται τον ανοιξιάτικο ήλιο της Ελλάδας, τονίζοντας την αντίθεση με τον χειμωνιάτικο καιρό της Ολλανδίας.

Κάποιοι από τους επισκέπτες σχολιάζουν πόσο απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Άλλοι σχολιάζουν, πόσο θα ήθελαν να είναι εκεί και πόσο καλύτερη επιλογή φαίνεται να είναι η Ρόδος, από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιονόνερο της χώρας τους και στέλνουν τις ευχές τους για καλές διακοπές. Κάποιος σχολιάζει “Τους καταλαβαίνω αυτούς τους ανθρώπους. Θα μπορούν να αντιμετωπίσουν άλλους τρεις μήνες lockdown γιατί θα επιστρέψουν πιο χαρούμενοι”.

Δεν λείπουν βέβαια και κάποιοι που σχολιάζουν αρνητικά το μοντέλο, αυτό, των διακοπών, καθώς δυσανασχετούν με τους περιορισμούς, τις μάσκες και τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται.

Όλοι, ωστόσο, εκθειάζουν τη Ρόδο. Κάποιοι αναπολούν τις στιγμές που έχουν περάσει σε παλαιότερες διακοπές τους και πόσο θα ήθελαν να τον επισκεφθούν και πάλι υπό κανονικές συνθήκες.

Αντί για συμπέρασμα

Παρά τα όποια αποτελέσματα και συμπεράσματα διεξαχθούν από την υλοποίηση του, το πρόγραμμα, έχει ήδη πετύχει δύο πράγματα. Πρώτον, να ανακινήσει τη συζήτηση για το αν μπορούν τα ομαδικά ταξίδια να λειτουργήσουν εν μέσω πανδημίας, αντέχοντας στους περιορισμούς και δεύτερον να επιβεβαιώσει τη δύναμη της επιθυμίας των ανθρώπων να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Ρόδου, κ. Ταρασλιά, πέρα από τη σημαντική επικοινωνιακή διάσταση της ενέργειας αυτής για τον προορισμό, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα δείχνει και τις τάσεις. “Θα μπορούσαμε να πούμε, σαν δεύτερη ανάγνωση, ότι το πιλοτικό πρόγραμμα δείχνει τη μεγάλη επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει καθώς επίσης ότι δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη η Ελλάδα για την υλοποίησή του. Ο προορισμός είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.”

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.