Τουρισμός είναι…

bubble_talk_tourism

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, το Tourism Press ζήτησε από ανθρώπους του κλάδου να δώσουν τη δική τους οπτική στον όρο «τουρισμός».

Το πρώτο που μαθαίνει κανείς στη θεωρία του τουρισμού είναι ότι έχει πολλούς ορισμούς. Ορισμοί διατυπωμένοι με επιστημονικό λόγο και πάντοτε ως απόρροια συστηματικής μελέτης, έρευνας και τεκμηρίωσης. 

Εδώ όμως δεν μιλάμε για θεωρία. Ο τουρισμός ως μέρος της ζωής μας συμβάλλει 16,5% του ΑΕΠ και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 1 στους 5 κατοίκους της χώρας μας (στοιχεία ΣΕΤΕ).

Οι άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο έχουν πολλά να πουν για το τι είναι τουρισμός μέσα από τις δικές τους εμπειρίες και τον τρόπο που τον βιώνουν καθημερινά.


Είπαν…

«Ο τουρισμός είναι ένα εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, το οποίο συνήθως οι Κυβερνήσεις δεν αξιοποιούν πλήρως, οι επιχειρηματίες το αντιλαμβάνονται μικροοικονομικά και η κοινωνία το αντιμετωπίζει ανάλογα με την άμεση, έμμεση ή καθόλου σχέση της.»

Γιώργος Δρακόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα ΣΔΙΤ, Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

«Τουρισμός για μένα σημαίνει τρόπος ζωής, κοινωνική ευημερία και οικονομική ανάπτυξη»

Λουκάς Ντούβας, Υπεύθυνος ανάπτυξης δικτύου μελών, ΗΑΤΤΑ

«Ανεκτικότητα, νέα εμπειρία, γνώση, φιλοξενία, γαστρονομία, μνήμες. Αν αυτά τα κριτήρια ικανοποιηθούν ο ταξιδιώτης επανέρχεται.»

 

Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ

 

«Τουρισμός είναι εκείνος ο τρισδιάστατος συνδυασμός εμπειρίας, γνώσης και αισθημάτων, που γράφει ανεξίτηλα στην καρδιά και το μυαλό κάθε ανθρώπου»

Δώρα Σγάρτσου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, HAPCO

«Από αναπτυξιακής πλευράς ο τουρισμός είναι σαν το μαχαίρι: μπορεί να αποδειχθεί ένα υπέροχο εργαλείο αλλά και ένα θανάσιμο όπλο»

 

Ανδρέας Παπαθεωδόρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Τουρισμός είναι να ζείς για λίγο στον προορισμό, με τους ανθρώπους του τόπου και τις συνήθειές τους, δίπλα και μαζί τους, στους ίδιους δρόμους με εκείνους να περπατάς και στα ίδια μαγαζιά να τριγυρνάς…»,

Φώτης Κοκκοτός, διαχειριστής στην εταιρεία Spatech Spa Consultancy & Διευθυντής στο Elounda Real Estate Development.

«Είναι ένα σύστημα  αρκετά πολύπλοκο που έχει στο κέντρο τις επιθυμίες του πελάτη για τα ταξίδια του, τις διακοπές του και βασίζεται κυρίως στο content (περιεχόμενο) σε κάθε διάσταση  και σε κάθε πρόταση των συμμετεχόντων στην αλυσίδα αξίας (retailers, ηλεκτρονικά δίκτυα διανομής, μεσολαβητές, tour operators, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και καταλύματα γενικότερα, προορισμοί, υποδομές, όσοι έχουν άμεση και έμμεση σχέση). Τι μένει στο τέλος; Το συναίσθημα, η γλυκειά ανάμνηση του πελάτη που καθορίζει την επιτυχία και την πιστότητα, στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωση του πολύπλοκου μηχανισμού που βασίζεται στις συνέργειες, ξεπερνάει τα σύνορα και λέγεται τουρισμός.»

Άντα Καραγιάννη, Ξενοδόχος, Διευθύνουσα Σύμβουλος Info Praxis Plus

«Κόσμος μαγικός , λαοί, πολιτισμοί, πολύχρωμες εικόνες που ομορφαίνουν τη ζωή!»

 Χρύσα Κρασσά, Διευθύντρια Top Peak Hotels

«Θα έλεγα ότι η λέξη τουρισμός, μου φέρνει αμέσως στο μυαλό, σαν επεξηγηματικές ή συμπληρωματικές λέξεις, τη φιλοξενία, το ταξίδι, την περιήγηση, τη γνώση, τον πολιτισμό, τον ελεύθερο χρόνο, την ψυχαγωγία, την προσέγγιση των λαών και την οικονομική ανάπτυξη.»

Έλενα Μαργαροπούλου, Event management expert

Ο τουρισμός σε αυτήν τη φάση της ζωής μου αφορά σχεδόν αποκλειστικά τα βουνά και το σκι: σε όλα τα μήκη του πλανήτη σημαίνει ανακαλύπτω, γνωρίζω κάτι ‘’άγνωστο’’ έως εκείνη τη στιγμή για μένα.”

Όλγα Αλίνα Κοτσίνα, Σύμβουλος Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας

«Φιλοξενία, αμφίδρομη επικοινωνία, πολιτισμός και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων ανάμεσα σε αυτόν που επισκέπτεται κι αυτόν που φιλοξενεί!»

 Μαρία Αθανασοπούλου, Γενική Διευθύντρια Respond On Demand

Τουρισμός είναι η μόνη ασχολία όπου πληρώνεις για να αγοράζεις εμπειρίες, συναισθήματα, εικόνες και ζωή!

Γιάννης Αδαμαντόπουλος, Διευθυντής Ξενοδοχείου

Τουρισμός = Ευκαιρία για βελτίωση της γνώσης μας για τον κόσμο.

Δημήτρης Σαλονίκης, Γενικός Διευθυντής Ξενοδοχείου

Τουρισμός = Φιλοξενία

Γιώργος Ζαφείρης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.