Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

wtd 2014

Τα μηνύματα που απέστειλαν οι τουριστικοί φορείς της χώρας μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού


Όλγα Κεφαλογιάννη: Οφείλουμε να κινηθούμε ανοδικά

«Η παγκόσμια ημέρα τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα ψηλά. Η αύξηση των επισκεπτών είναι σημαντική και η εικόνα της χώρας έχει αποκατασταθεί στις διεθνείς αγορές.  Η άνοδος του 2013 σε αφίξεις και έσοδα συνεχίζεται το 2014 και δουλεύουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη του 2015. Η Αθήνα, πρωταγωνιστεί και πάλι στις τουριστικές πρωτεύουσες.

Θέλουμε η ερχόμενη χρονιά να είναι ακόμα καλύτερη.  Καλώ τους συντελεστές της ελληνικής τουριστικής αγοράς να εντείνουν και αυτοί τις προσπάθειες τους. Να στηρίξουν με ακόμα περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα τον ελληνικό τουρισμό. Να συνεχίσουμε μαζί αυτή τη σημαντική συλλογική επιτυχία.

Η αύξηση των επισκεπτών μας τιμά. Ταυτόχρονα όμως, αυξάνει τις ευθύνες μας και δημιουργεί διαρκώς νέες απαιτήσεις.

Οφείλουμε να κινηθούμε ανοδικά.  Να κερδίσουμε και το επόμενο στοίχημα μας. Η αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται».


Ανδρέας Ανδρεάδης: Οι στόχοι του 2021 θα επιτευχθούν νωρίτερα

O ελληνικός τουρισμός, υπεραπέδωσε στόχων και προσδοκιών σημειώνοντας αύξηση πάνω από 15% στις αφίξεις, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έναντι των βασικών μας ανταγωνιστών. Παράλληλα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται πως και η μέση κατά κεφαλή 

δαπάνη ανά διανυκτέρευση θα κινηθεί και φέτος σε αυξητικά επίπεδα. Εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι πως η συνολική συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέβει σημαντικά και θα κυμανθεί, για το 2014, κοντά στο 20%. 

Εκτός όμως της επίτευξης όλων των στόχων σε επίπεδο αφίξεων και άμεσων εσόδων, φέτος καταγράφουμε μια σημαντική τάση συνολικής αναβάθμισης του τομέα. Επεκτάθηκαν σημαντικά οι αεροπορικές αφίξεις, εκτός Αθηνών, καθώς αριθμούσαν το επτάμηνο 3,6 εκατ. το 2014, σε σύγκριση με 2,8 εκατ. το 2010. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 ο ελληνικός τουρισμ

ός συγκέντρωσε συνολικό ποσοστό ικανοποίησης τουριστών  84,1%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 81% των ανταγωνιστών μας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με τις αυξημένες, σε σχέση με το 2013, προσλήψεις (είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης), όπως αυτές εμφανίζονται στο σύστημα “Εργάνη” (80.000 – 100.000 νέες θέσεις), ο τουρισμός υποστηρίζει σημαντικά τις απώλειες των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων να παραμένουν σταθερά.

Με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον και με τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού να βελτιώνονται κάθε χρόνο, είναι βέβαιο ότι οι στόχοι του 2021 θα επιτευχθούν νωρίτερα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η θωράκιση του τουρισμού μας με κυρίαρχα ζητούμενα την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν καίρια ζητήματα, όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους για την πάταξη της παραβατικότητας, η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η αποκατάσταση της ρευστότητας – ιδιαίτερα για τις χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις – η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ροή του νέου ΕΣΠΑ.

Μαζί με τη ναυτιλία, τη βιομηχανία, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή και τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, οδηγούμε τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει.


Γιώργος Τσακίρης: Τα ελληνικά ξενοδοχεία σήκωσαν ψηλά την Ελλάδα

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα ο Τουρισμός αποδεικνύεται, σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών, ότι αποτελεί τη βασική ανάσα για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Οι εξαιρετικές τουριστικές χρονιές του 2013 και του 2014 είναι σηματωρός και δικαίωση, τόσο για  εμάς τους επαγγελματίες και τους απασχολούμενους στον κλάδο, όσο και για την κυβέρνηση που στήριξε εξ αρχής τον τουρισμό.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της 35ης επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας του Τουρισμού υπογραμμίζει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία μέσα στη γενική προσπάθεια ανάτασης της χώρας και παρά τις δυσκολίες σήκωσαν ψηλά την Ελλάδα τελώντας το πατριωτικό τους καθήκον.  

Όμως άνοδος του οικονομικών μεγεθών του κλάδου δεν πρέπει να είναι αφορμή εφησυχασμού και πανηγυρισμών. Η επιτυχία της τελευταίας διετίας αποτελεί ευθύνη προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επόμενα μέτρα για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας και του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της χώρας και την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού, ούτως ώστε η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία να έχει ένα καλύτερο αύριο .

Θεωρώντας δεδομένη την συμπόρευση όλων μας προς αυτή την κατεύθυνση, ευχόμαστε και το 2015 να έχουμε μια ακόμη εξαιρετική χρονιά, τόσο για τον ελληνικό τουρισμό όσο και για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας. 


Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Η φετινή περίοδος δείχνει ότι κλείνει ένας κύκλος ύφεσης, κρίσης και μεγάλων απωλειών

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2014 είναι αφιερωμένη στη διασύνδεση του Τουρισμού με τις Τοπικές Κοινότητες και επικεντρώνεται στις δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας στα μέλη τους να αποκτήσουν εφόδια και δεξιότητες που θα τις οδηγήσουν σε ανάπτυξη και ευημερία. 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, βρίσκει τον Ελληνικό Τουρισμό σε μία περίοδο ισχυρής ανάκαμψης και ανόδου. Ο Τουρισμός είναι αδιαμφισβήτητα ο πλέον ελπιδοφόρος τομέας και δυναμικός τομέας στην πορεία προς την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την πλήρη αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Τα ελληνικά ξενοδοχεία – μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα – αποτελούν ζωτικά “κύτταρα” των οικονομικών και κοινωνικών ιστών της χώρας μας. Είναι εστίες ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και εξωστρέφειας. Ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Περιφέρειας, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κυριολεκτικά “φυλάσσουν Θερμοπύλες”, λειτουργώντας ως “αναχώματα” στην ερήμωση και στον μαρασμό της ελληνικής υπαίθρου.

Ειδικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο, η φετινή περίοδος δείχνει ότι κλείνει ένας κύκλος ύφεσης, κρίσης και μεγάλων απωλειών. Χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προβλημάτων που απασχολούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ούτε η αποτροπή νέων κινδύνων, όπως ο αφελληνισμός της ξενοδοχειακής επιχειρηματικότητας.

Τη φετινή περίοδο, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, πρωτοστάτησαν για μία ακόμη φορά στη ανέλιξη του ελληνικού τουρισμού και όπως προκύπτει από τις διεθνείς έρευνες ικανοποίησης πελατών, απέδειξαν εκ νέου το υψηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών τους.

Για να μπορέσουν, όμως, να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, θα πρέπει να στηριχθούν, έμπρακτα και ουσιαστικά. Ζητήματα όπως η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης, η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η αναβίωση του εσωτερικού τουρισμού, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και καταλυτικά. 

Αυτό το διάστημα, η Ελληνική Ξενοδοχία αξιολογεί τα πρώτα μηνύματα και τις νέες εξελίξεις για την επόμενη τουριστική περίοδο. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, οι ρυθμοί ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, κυρίως του Ευρώ, η ανασφάλεια λόγω της αναβίωσης τρομοκρατικών απειλών, είναι παράγοντες που δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τη ροή των εξελίξεων.

Απαιτείται, επομένως, προσεκτικός σχεδιασμός και συντονισμένες κινήσεις προκειμένου, αφενός μεν να κεφαλαιοποιηθούν τα οφέλη της τρέχουσας περιόδου, αφετέρου δε να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τις αντοχές και την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος, προσδοκώντας ακόμα καλύτερες μέρες.


Μιχ. Κριτσωτάκης: Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ευκαιρία για αναθεώρηση των «νεοφιλελεύθερων δογμάτων»στον τουρισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού προσφέρεται για αναστοχασμό των προβλημάτων και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα έχει αναμφίβολα ανοδική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθείται έχει οδηγήσει σε αναπόφευκτες στρεβλώσεις. Σήμερα, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ούτε η «άνοδος του τουρισμού» μπορεί να ταυτίζεται με τη «ανάπτυξη» στη χώρα ούτε επ’ ουδενί, ο τουρισμός να θεωρείται «βαριά βιομηχανία».

Παρά τις θριαμβολογίες για «success story του τουρισμού» ως διέξοδος από την κρίση, η αύξηση των αφίξεων οριακά καλύπτει την πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι και ανά διανυκτέρευση, ενώ η εμπορική κίνηση και η κατανάλωση ελληνικών αγαθών στις τουριστικές περιοχές φαίνεται να μειώνεται.

Την ίδια ώρα, η μείωση των πραγματικών θέσεων εργασίας, μισθών και επιδομάτων και η φορο-επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας τις είτε στο κλείσιμο είτε στη φοροδιαφυγή, έχει καταστήσει τα οφέλη του ελληνικού τουρισμού υπόθεση «πολύ λίγων». Όσο για τον εσωτερικό τουρισμό,   η κατάρρευση του οξύνει τις επιπτώσεις του all inclusive, της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου.

Η εντελώς μονομερής ανάγνωση των τουριστικών μεγεθών από την κυβέρνηση αναπαράγει αυτή τη λογική, προκειμένου να δικαιολογήσει μια σειρά από ακραίες νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις με τρομακτικές συνέπειες στην εργασία, στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες και στη μικρομεσαία διαστρωμάτωση. Στόχος είναι η υπερσυγκέντρωση τουριστικών κεφαλαίων και η εγκαθίδρυση ενός νέου τύπου τουριστικού προτύπου στην Ελλάδα: των μεγάλων και περιχαρακωμένων «τουριστικών χωριών», αποκλεισμένων από τις τοπικές κοινωνίες, που θα θυμίζουν προορισμούς του Ειρηνικού, του Ινδικού και της Καραϊβικής.

Βιώνουμε μια περίοδο, όπου ολόκληρη η ευρωζώνη σαρώνεται από νεοφιλελεύθερες πολιτικές μνημονίων και λιτότητας. Παράλληλα, ο τουρισμός είναι ανά πάσα στιγμή ευάλωτος σε διεθνείς κρίσεις (ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ενταφιασμός χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, εμφύλιος στην Ουκρανία, χρεοκοπίες tour operator στη Ρωσία). Ως αποτέλεσμα, οι οικονομίες των χωρών με έντονη τουριστική δραστηριότητα αντί να ανασαίνουν, γίνονται όλο και πιο επισφαλείς.

Η 27η Σεπτέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Ας αποτελέσει και μια ευκαιρία να αναθεωρηθούν τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Ας γίνει η Ελλάδα παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης που βάζει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές, αξιοποιεί τους τουριστικούς πόρους, προσφέρει σταθερό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και των αναδιανεμητικών πολιτικών που θέτει η Αριστερά.


ΓΕΠΟΕΤ: Να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συμπίπτει με την επιστροφή της Ελλάδας στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, νωρίτερα από τους σχεδιασμούς όλων μας και πέραν πάσης προσδοκίας.

Οι προβολείς όλου του κόσμου μέσω σειράς αφιερωμάτων, άρθρων και απευθείας μεταδόσεων στράφηκαν στη χώρα μας, με θετική αυτή τη φορά διάθεση και με σκοπό να επαναπροσδιορίσουν έναν προορισμό ο οποίος αναγεννήθηκε από τις στάχτες του.

Το επίτευγμα αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα σκληρής εργασίας μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού και συνεχούς, επαγγελματικής επικοινωνίας τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και στα διεθνή τουριστικά φόρουμ και για αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι.

Ο σχεδιασμός όμως για τις χρονιές που έρχονται δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ο ανταγωνισμός διεθνώς εντείνεται, νέα τουριστικά ήθη διαμορφώνονται και ο πήχης των προσδοκιών και των απαιτήσεων για υψηλή ποιότητα τίθεται όλο και υψηλότερα. Θα πρέπει όλοι λοιπόν, τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο δημόσιος, να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις των επισκεπτών μας και να κάνουμε πάντα το καλύτερο ώστε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα να είναι άριστο.

Έχοντας έναν απαράμιλλο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο στα χέρια μας ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται και διανθίζεται μετά και τις πρόσφατες συγκλονιστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις και με αίσθημα ευθύνης και γνήσιας φιλοξενίας έναντι των επισκεπτών μας, δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι. Οι καλύτερες μέρες για τον τουρισμό της χώρας και κατ’ επέκταση για την εθνική οικονομία είναι μπροστά μας και η πολυπόθητη ανάπτυξη είναι μονόδρομος.

Αρκεί να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να προσπαθήσουμε διπλά, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία μας.


Κωνσταντίνος Μπρεντάνος: Καλούμε την πολιτεία σε περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας, για το καλό του Τουρισμού

Η 27η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και σκοπός της είναι η ενημέρωση της Παγκόσμιας Κοινότητας για τη συνεισφορά του Τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική ευρωστία, στην παραγωγική δραστηριότητα, στην ανάδειξη πολιτισμών, στην ενότητα των λαών και στην ενίσχυση των μεταξύ τους δεσμών, καθώς και σε μία σειρά ακόμη αξιών.

Η φετινή, 35η επέτειος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι αφιερωμένη στον Τουρισμό και στην Ανάπτυξη των Τοπικών Κοινωνιών, ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ, δεδομένου των στόχων του Σχεδίου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών μετά το 2015, το οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία κάθε χώρας.

Ο Τουρισμός αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, αποτελώντας, σε πολλές περιπτώσεις, τον πλέον σημαντικό χρηματοδοτικό πόρο για τους κατοίκους τους.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας, η εισροή εσόδων, η βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών, συγκαταλέγονται στις κύριες θετικές επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας, με αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, της περιφερειακής και εν γένει της εθνικής μας Οικονομίας σημαίνοντα ρόλο έχουν οι 40.000 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίες με 500.000 κλίνες στηρίζουν τον Τουρισμό, συνεισφέροντας σημαντικά στο τουριστικό εισόδημα. Παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας, οι οποίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του ΙΟΒΕ, τον Ιανουάριο του 2013 για την Απασχόληση στον Τουριστικό Τομέα, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια  υπολογίζονται περίπου στις 72.000.

Για τη χώρα μας, ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, ο Τουρισμός αξιολογείται αποκλειστικά ως μία από τις σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές της και κινητήριος δύναμη της εθνικής μας Οικονομίας.

Και επειδή όπου «μιλούν» οι αριθμοί, τα λόγια περιττεύουν, το 2014 στο σύνολό του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φορέων του κλάδου, αναμένεται να κλείσει με 21,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις (συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας) στη χώρα μας, ενώ τα τουριστικά έσοδα θα ανέλθουν σε 13,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας). Παράλληλα, στον τομέα της απασχόλησης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 80.000-100.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Βεβαίως, σε καμία περίπτωση τα νούμερα αυτά δεν πρέπει να δημιουργούν συνθήκες εφησυχασμού.  Προέχει η στενή συνεργασία και ο κοινός βηματισμός μεταξύ της πολιτείας και των φορέων της αγοράς, για την ανάληψη πρωτοβουλιών, δράσεων και συντονισμένων ενεργειών, προκειμένου να αποκομίσουμε ακόμη περισσότερα οφέλη από τον Τουρισμό.

Με αφορμή τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ως Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.) καλούμε την πολιτεία σε περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας, για το καλό του Τουρισμού, και την ανάπτυξη της Οικονομίας, με σκοπό την έξοδο της χώρας από την κρίση.


Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.