Για τα έργα που έχουν γίνει στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού από το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και για τις μελλοντικές βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού πάρκου, μίλησε στο Tourism Press ο πρόεδρος του ΠΟΛ.ΚΕ.Ο.Α, κ. Βασίλης Τσατσαράγκος.
Ο κ. Τσατσαράγκος αναφέρθηκε στις ιδέες του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. που έχουν ήδη αναπτυχθεί για το χώρο του Αεροδρομίου και για τις προτάσεις που έχουν από κοινού καταθέσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – τμήμα Αρχιτεκτώνων Μηχανικών για τον σχεδιασμό του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό.
Έχουμε ήδη μπροστά μας το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στα εναπομείναντα αποκαΐδια του Ελληνικού και θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε πώς ξεκίνησε η ιδέα του μουσείου.
Η ιδέα του μουσείου ξεκίνησε από την αγάπη για την Ολυμπιακή Αεροπορία και η σπίθα η μεταφορά της στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Αρκετοί από το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. ήθελαν να διασωθεί η ιστορία της και βοήθησαν με κάθε τρόπο σε αυτό. Άρχισε το όνειρο το 1992 μαζεύοντας κάποια υλικά που κατέγραφαν ένα μέρος της ιστορίας, 1994 επί Σημίτη με την μελέτη αξιοποίησης του Ελληνικού ως πάρκου, το 1997 πήρε τη συγκεκριμένη σημερινή μορφή, ενώ από το 2001 και μετά υπήρξε εντατικοποίηση της προσπάθειας.
Υπήρξε οικονομική βοήθεια κρατική ή από κάπου άλλου για την πραγματοποίηση της ολοκλήρωσης του μουσείου;
Το μουσείο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, υπάρχουν πολλά πράγματα να φτιαχτούν και καθώς έχουμε και κάποια αεροπλάνα στην κατοχή μας. Από πλευράς βοήθειας είχαμε υποστηριχτές μας την Olympic Air, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, την Αττική Οδό, το Ίδρυμα Ωνάση καθώς και αρκετούς ακόμα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου.
Ο χώρος πώς επιλέχθηκε;
Από την πρώτη στιγμή ο χώρος που βρισκόμασταν υπήρξε η έδρα του συλλόγου που είχε παραχωρηθεί από την τότε διοίκηση του αεροδρομίου. Το 2005 μετά την πυρκαγιά μας έλεγαν ν’ αποχωρήσουμε, λόγω της καταστροφής. Τελικά δεν εγκαταλείψαμε όλη αυτήν την ιστορία και την φτιάξαμε όπως βλέπετε.
Σκέφτεστε επέκταση του μουσείου και προσθήκη άλλων εκθεμάτων; Τι πιστεύετε για το γενικότερο χώρο του Ελληνικού;
Τα εκθέματα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πάρα πολλά και αρκετά σημαντικά. Δυστυχώς όμως ο χώρος έχει βανδαλιστεί και ιδιαίτερα από την άλλη πλευρά. Έτσι φοβόμαστε να τα τοποθετήσουμε στο μουσείο για να μην κλαπούν ή καταστραφούν. Όπως σας είπα και παραπάνω, έχουμε και αεροσκάφη που τα φυλάμε σε πολύ καλή κατάσταση και είναι χώροι που μπορούν σε συνδυασμό με το μουσείο να είναι επισκέψιμοι για τους λάτρεις των αιθέρων. Στο Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας έχουν θέση τ’ αντικείμενα και η ιστορία όλων των αεροπορικών εταιρειών που υπήρξαν στην Ελλάδα.
Φυσικά θα ήταν πολύ καλό για όλους τους πολίτες της χώρας να μπορέσει τελικά να αξιοποιηθεί ο χώρος του Ελληνικού όπως του αξίζει και όπως είναι πρέπον για τη χώρα.
Στη μελέτη της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που με δικό μας αίτημα και 32 άλλων φορέων έχει κατατεθεί επίσημα στους αρμόδιους φορείς, θα δείτε ότι οι στόχοι είναι η αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου δημόσιων ελεύθερων χώρων πρασίνου Αττικής, ενιαίος χώρος πρασίνου και πολιτιστικών αθλητικών χρήσεων μητροπολιτικής σημασίας για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, εξασφάλιση οικολογικής ενότητας με τον ορεινό όγκο του Υμηττού και το θαλάσσιο μέτωπο και βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού έχουν την ανάδειξη των υφισταμένων χώρων πρασίνου και δημιουργία νέων με έμφαση στο υψηλό πράσινο, επαναχρησιμοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος χωρίς επιπλέον δόμηση, διασφάλιση κοινόχρηστου χαρακτήρα με ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
Είναι σημαντικός χώρος διότι βρίσκεται 15-20 λεπτά από το Σύνταγμα με μέσα σταθερής τροχιάς, 6.263 συνολική επιφάνεια με 5.995στρ. ανοιχτών χώρων πρασίνου, 10 σημεία εισόδου, 241 από τα 480 υφιστάμενα κτίρια επαναχρησιμοποιούνται, δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων κλπ. Μία τέτοιου είδους αξιοποίηση του χώρου μπορεί να είναι σοβαρός λόγος αύξησης της επισκεψιμότητας και της ανάδειξης της Ελληνικής πρωτεύουσας.