Δημ.Μπούχαλης: Ανασχεδιασμός της τριτοβάθμιας τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Σύνδεση της τριτοβάθμιας τουριστικής εκπαίδευσης με την έρευνα, δημιουργία προπτυχιακών πανεπιστημιακών τμημάτων προτείνει ο κ. Δημήτριος Μπούχαλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Bournemouth στην Αγγλία.

 
Ο κ. Μπούχαλης, μιλώντας στο Tourism Press αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση της τριτοβάθμιας τουριστικής εκπαίδευσης στην παρούσα στιγμή και τόνισε ότι για να αναβαθμιστεί είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφήσουμε τις συντεχνιακές πρακτικές του παρελθόντος και να εξετάσουμε μοντέλα οργάνωσης της τουριστικής εκπαίδευσης ευρωπαϊκών χωρών.

Πώς θα περιγράφατε την τριτοβάθμια τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα σήμερα;
Η ελληνική τριτοβάθμια τουριστική εκπαίδευση είναι προβληματική. Δεν υπάρχει προπτυχιακό τμήμα στο αντικείμενο του τουρισμού ενώ εξαιτίας της κρίσης που βιώνει η χώρα, σταμάτησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία των τμημάτων που είχαν αναγγελθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Στην παρούσα φάση, υφίσταται τουριστική εκπαίδευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο όπως για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εκεί υπάρχει μία ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται και έχουν κάνει αρκετή δουλειά αλλά είναι λιγότεροι από όσο θα έπρεπε να είναι κανονικά σε επίπεδο χώρας.

Τα ΤΕΙ από την άλλη πλευρά αγγίζουν περισσότερο την πράξη παρά τη θεωρία και γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα σαφές αν κάνουν εκπαίδευση ή επαγγελματική κατάρτιση.

Πιστεύετε πώς η κρίση είναι το κύριο εμπόδιο που δεν έχουν δημιουργηθεί πανεπιστημιακά προπτυχιακά τμήματα στον τουρισμό;

Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι άνθρωποι για προσωπικούς λόγους και συμφέροντα μπλόκαραν τη δημιουργία προπτυχιακού τμήματος σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Ποια η γνώμη σας για τις αλλαγές στα ΤΕΙ;

Τα περισσότερα από τα ΤΕΙ έχουν πολύ λίγους σπουδαστές και επομένως δεν έχουν και ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Επίσης, στην πλειόνοτητά τους, οι περισσότεροι καθηγητές δεν έχουν την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση και δρουν συντεχνιακά.

Τι θα πρέπει να γίνει για να θέσουμε σε σωστές βάσεις την ανώτατη τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα;

Θα πρέπει να ανασχεδιαστεί ολόκληρο το σύστημα της τριτοβάθμιας τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Χρειάζεται να κάνουμε χαρτογράφηση του Ελληνικού τουρισμού τόσο σε θεωρητικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο για να δούμε τι χρειάζεται, τι έχει πραγματικά ανάγκη.

Ο Ελληνικός τουρισμός διαθέτει άπειρα στελέχη χωρίς εκπαίδευση. Αυτά τα στελέχη θα πρέπει να εκπαιδευτούν με κάποιο τρόπο για να ανέβει και το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν.

Επίσης, θα πρέπει η τριτοβάθμια τουριστική εκπαίδευση να συνδεθεί με την έρευνα. Γενικότερα, δεν νοείται τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς πρωτογενή έρευνα.

Επίσης, οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν τις συντεχνιακές πρακτικές και να βγουν από το κλουβί τους. Θα πρέπει να δράσουν σε διεθνικό επίπεδο.

Θα πρέπει να ορθολογικοποιήσουμε το σύστημα. Να έχουμε και ερευνητικό όσο και διδακτικό έργο. Να δημιουργήσουμε προπτυχιακά τμήματα τουριστικής εκπαίδευσης σε πανεπιστημιακό επίπεδο αξιοποιώντας τη διεθνή τεχνογνωσία.

Ποια διεθνή μοντέλα, κατά τη γνώμη σας, θα ήταν καλύτερα να εξετάσουμε;

Θα πρέπει να εξετάσουμε διεθνή μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών κυρίως, καθώς το Αμερικάνικο μοντέλο είναι αρκετά διαφορετικό και δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα και στις ανάγκες του ελληνικού τουριστικού κλάδου. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι το Ελβετικό μοντέλο, στο οποίο δομήθηκε η τουριστική εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια και στηρίζεται περισσότερο στην πράξη παρά στη θεωρία, αρχίζει και φθίνει. Οι Ελβετικές σχολές, παράγουν στελέχη πρώτης γραμμής που γνωρίζουν να σερβίρουν, να εξυπηρετούν κ.ο.κ. αλλά δεν γνωρίζουν πώς να σχεδιάσουν τη στρατηγική της επιχείρησής τους και να προβλέψουν πιθανά ζητήματα.

Για ποιο λόγο χρειάζεται η αμιγώς θεωρητική εκπαίδευση στον τουρισμό; 

Χρειαζόμαστε τη θεωρητική τουριστική εκπαίδευση καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση ζητημάτων του κλάδου σε στρατηγικό επίπεδο.
 
Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.