Τα βασικά σημεία της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό ανέφερε η Αν. Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά στη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε 6 βασικούς άξονες :
1) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο τουρισμός για όλους όλο το χρόνο.
Ήδη από φέτος, κορυφαίοι tour-operators της παγκόσμιας αγοράς, επεκτείνουν την ενεργή τους περίοδο από 180 στις 215 ημέρες.
Το υπουργείο συνεργάζεται με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τις τοπικές ενώσεις και τα Επιμελητήρια, για τη δημιουργία νέων τουριστικών προορισμών αλλά και προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ενεργοποιηθεί και η τοπική κοινωνία έτσι ώστε οι επισκέπτες που θα μας επιλέξουν να μείνουν ικανοποιημένοι, να ξανάρθουν αλλά και να διαφημίσουν τη χώρα μας.
2) την διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού και καθιέρωση απευθείας πτήσεων.
Η κα Έλενα Κουντουρά μίλησε επίσης για την εδραίωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ξένους tour-operators αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες που έθεσαν σε λειτουργία νέες απευθείας πτήσεις στη χώρα μας. Επίσης, για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος από νέες αγορές όπως την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κορέα, τη Μέση Ανατολή, τον Καναδά, ώστε να εξισωθούν απώλειες από άλλες όπως πχ. τη Ρωσία.
Με τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων έγινε σύνδεση με τον Πολυθεματικό Τουρισμό με τον Πολιτισμό μας και την Ιστορία μας και θα συνεχιστεί στοχευμένα η προσπάθεια αυτή ώστε να μπουν οι βάσεις για μια ανοδική αναπτυξιακή πορεία που θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.
3) τη θεσμοθέτηση και προώθηση των Θεματικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού
Η ανάπτυξη της πολυθεματικότητας και των ειδικών μορφών τουρισμού θα συμβάλλει στην Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη και στην επέκταση της περιόδου. Και θα ωφελήσει περιοχές της πατρίδας μας που σήμερα δεν βρίσκονται στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Το υπουργείο επενδύει στον Τουρισμό Τεσσάρων Εποχών με την προώθηση θεματικών και εναλλακτικών μορφών για τουρίστες με ενδιαφέροντα στην Πολιτιστική Κληρονομιά, τη Γαστρονομία, τον Αγροτουρισμό και Οινοτουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας, τις Καταδύσεις και τα αθλήματα αναψυχής, τον προπονητικό τουρισμό, τον Θρησκευτικό Τουρισμό, αλλά και τον Τουρισμό Πολυτελείας.
Στο υπουργείο, συστήνονται Ειδικές Επιτροπές οι οποίες θα εργαστούν για τη δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου κριτηρίων και προδιαγραφών για τη ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ώστε να λειτουργήσουν νόμιμα, με ασφάλεια, αλλά και ανταγωνιστικά μέσα στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.
4) τη συνεργασία με τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τουριστικό κλάδο για την ενιαία προβολή και την προώθηση του Τουρισμού.
Με βασικό εκτελεστικό βραχίονα τον ΕΟΤ, το υπουργείο συνεργάζεται με τις Περιφέρειες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΣΕΤΕ, για έναν ενιαίο τουριστικό σχεδιασμό και ενιαία προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ταυτόχρονα γίνεται προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, στα διεθνή ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ αλλά και με κατάλληλες ψηφιακές δράσεις στο Διαδίκτυο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και στη βιώσιμη ανάπτυξη του Εσωτερικού Τουρισμού. Μέσα από μια νέα συγκροτημένη στρατηγική, σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές αλλά και με άλλα Υπουργεία, επιδιώκεται η ενίσχυση και διεύρυνση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, Τουρισμού για Άτομα με Αναπηρίες και Τρίτης Ηλικίας . Ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει και πάλι δημόσιο αγαθό για κάθε πολίτη.
5) την κωδικοποίηση της Τουριστικής Νομοθεσίας και την ενδυνάμωση των υπηρεσιακών δομών του Υπουργείου.
Στους προηγούμενους 7 μήνες, έγιναν προσπάθειεςε να καλυφθούν κενά, σε λειτουργίες και αρμοδιότητες σε υπηρεσιακούς τομείς και δομές του Υπουργείου και του ΕΟΤ, με νέο σχεδιασμό αλλά και ρυθμίσεις. Στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου Υπουργείου και του ΕΟΤ στον Εθνικό Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Τουρισμού αναβαθμίζοντας την διοικητική του οργάνωση. Θα αναπτυχθεί και θα ενεργοποιηθεί το σύστημα Παρατηρητήριο-Δορυφόροι Λογαριασμοί Τουρισμού και θα εκσυγχρονιστεί το Τουριστικό Στατιστικό σύστημα.
Θα προωθηθούν άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις για ειδικότερα ζητήματα που εκκρεμούν στον επαγγελματικό τουριστικό κλάδο. Στην προηγούμενη περίοδο έγινε ήδη η θεσμοθέτηση και η κατηγοριοποίηση των τουριστικών κατασκηνώσεων (camping), κάτι που ανέμεναν οι επιχειρηματίες του κλάδου εδώ και μια δεκαετία.
Θα προχωρήσει συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία μεθοδικά για να αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, ώστε να εξασφαλισθεί η εργασιακή αξιοπρέπεια και η σταθερότητα, καθώς στον κλάδο του επισιτισμού υπήρξαν σημαντικές και συνεχείς παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων.
Δημιουργείται και θα νομοθετηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας και παροχής της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες του κλάδου να μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες.
6) την στήριξη της επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων
Στο πρώτο 7μηνο του 2015 προχώρησε η προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων και η προώθηση των υπαρχόντων, συνολικού ύψους έως 5 δις ευρώ. Επίσης εξασφαλίστηκε αυξημένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-20 και από το πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ με το οποίο μπορούν να ωφεληθούν άμεσα μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις με 50 εκατ. € για «τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Η στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας ενισχύει την τοπική οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα η στήριξη της Μικρομεσαίας Τουριστικής Επιχείρησης και η ενθάρρυνση των τοπικών συμφώνων και αναπτυξιακών συνεργειών σε περιφερειακό επίπεδο. Προωθούνται συνέργειες σε επίπεδο τοπικών συνεταιρισμών, ενώσεων τοπικών παραγωγών και φορέων της αγοράς με τους επιχειρηματίες του Τουρισμού.
Από κοινού με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού :
– Θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα από Κοινοτικούς Πόρους και το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Συνεργασίας της περιόδου 2014 – 2020, για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών επιχειρήσεων, μέσα από τις δύο Ειδικές Υπηρεσίες που διαθέτει το Υπουργείο, την Ειδική Υπηρεσία Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων που λειτουργεί ως Υπηρεσία Μιας Στάσης (OneStopShop) και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΣΠΑ.
– Θα νομοθετηθούν ζητήματα Χωροταξικού Σχεδιασμού, ρύθμιση δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων και άλλες ελαφρύνσεις, όπως βεβαίως και τη διαμόρφωση ενός νέου Αναπτυξιακού Νόμου με σαφή κριτήρια, χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις χρηματοδότησης.
– Θα προχωρήσουν στο νέο Σύστημα Κατηγοριοποίησης και Πιστοποίησης των υπηρεσιών και υποδομών των ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων με βάση υψηλά στάνταρ.