Ειδήσεις

“Άναψαν τα αίματα” μεταξύ ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ

Λογότυπο ΣΕΤΕ

“Πρωταθλητές” στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία χαρακτήρισε τους εκπροσώπους τους τουρισμού, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΕΤΕ για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η φράση αυτή ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Ανδρέαδη, ο οποίος σε επιστολή του προς τον κ. Παναγόπολο, τονίζει τη σημασία του τουρισμού στην Εθνική Οικονομία και ζητά από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να παρουσιάσει στοιχεία για την ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό.

Ο κ. Ανδρέαδης, δύο μέρες πριν, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, είχε δηλώσει ότι η θέση του ΣΕΤΕ είναι διατήρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ ), ο κατώτατος μισθός και οι δεκατέσσερις μισθοί και αναθεώρηση των συμβάσεων “ρετιρέ”, όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε, δηλαδή όσων προβλέπουν μισθούς 20-40% πάνω από αυτούς που αναφέρονται στην ΕΓΣΣΕ.

Εχθές, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ερωτηθείς για τη θέση του σχετικά με την πρόταση του ΣΕΤΕ, δήλωσε ότι: “Οι κύριοι εκπρόσωποι του Τουρισμού που είναι οι πρωταθλητές στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι ντροπή να λένε όσα λένε. Επίσης να μην ασχολούνται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας γιατί αυτοί δεν την συνυπογράφουν.”

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδη:Προς τον 

Κύριο Γιάννη Παναγόπουλο

Πρόεδρο ΓΣΕΕ

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της ελληνικής οικονομίας και ένας εκ των ελαχίστων, αν όχι ο μοναδικός, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων & Τουρισμού (WTTC), το 2011 το σύνολο των άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων με τον τουρισμό στη χώρα μας ήταν 767.800 εργαζόμενοι. Εξ αυτών, οι 332.300 ήταν οι απασχολούμενοι στις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις (βλ. πίνακα).

Σε χθεσινές δηλώσεις σας, χαρακτηρίσατε τους τουριστικούς επιχειρηματίες ως «πρωταθλητές στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία…». Παρακαλούμε να παρουσιάσετε τα στοιχεία για την ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό πάνω στα οποία βασίζετε τις δηλώσεις σας, καθώς επίσης και τα αντίστοιχα στοιχεία για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει επανειλημμένα την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, καθώς και της πληρωμής της μισθοδοσίας και των εργοδοτικών εισφορών μέσω τραπέζης, ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, η συνεργασία εργαζομένων και εργοδοτών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας της χώρας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Δηλώσεις που δυναμιτίζουν το απαραίτητο κλίμα συνεννόησης, ενόψει και της επικείμενης συνάντησής μας, κάθε άλλο παρά χρήσιμες είναι.Με εκτίμηση,Ανδρέας Α. Ανδρεάδης
Πρόεδρος ΔΣ

Σχετικοί Σύνδεσμοι
1. Α.Ανδρεάδης: Διατήρηση μισθών & αναθέωρηση των συμβάσεων ΄”ρετιρέ”

Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.