Στη Διοίκηση του Τουρισμού και των Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ήταν αφιερωμένο το 3ο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών και Ερευνών του ΔΡ.Α.Τ.Τ.Ε. τηv Πέμπτη 27 και την Παρασκεύη 28 Ιουνίου 2013 στο ξενοδοχείο Ledra Marriott, στην Αθήνα. Το συνέδριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη του IMI Hospitality Management University της Λουκέρνης, , του Western Washington University και του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, στο ξενοδοχείο «Athens Ledra Marriott».
Στις δύο μέρες του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν πλέον των 30 εισηγήσεων από 50 και πλέον ομιλητές από 10 διαφορετικές χώρες (Αμερική, Αυστραλία, Αγγλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό, Βουλγαρία, Ινδονησία, Ελβετία, Καναδάς).
Το Συνέδριο είχε Ακαδημαϊκό χαρακτήρα και διεξήχθη εξολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα. Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στη Διοίκηση Τουρισμού, όπου εξετάστηκαν θέματα σχετικά με την Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, αναλύθηκαν έρευνες και μελέτες περίπτωσης διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών και θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης.
Η επόμενη ημέρα (28η Ιουνίου) ήταν αφιερωμένη στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκαν θέματα νέων τεχνολογιών, παρουσιάστηκαν μέθοδοι και έρευνες σχετικές με την ξενοδοχειακή διοίκηση όπως επίσης έγιναν σημαντικές εισηγήσεις για τη Διοίκηση του F&B.
Σημαντική ήταν η εισήγηση του Nick Zaferatos, Καθηγητή στο Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού στο Western Washington University, ο οποίος παρουσίασε μία επιστημονική δραστηριότητα που εξελίσσεται στην Ιθάκη, όπου φοιτητές Αμερικανικών Πανεπιστημίων διεξάγουν έρευνα για την οικολογική ανάπτυξη του χωριού Κιόνι.
Πολλές ακόμη αξιόλογες εισηγήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όπως αυτές που ενδεικτικά ακολουθούν:
Οι καθηγητές McAdams Bruce και Michael von Massow, από τον Καναδά, μίλησαν για μία νέα μέθοδο μαθησιακής προσέγγισης για την ενίσχυση της συμμετοχής των φοιτητών στο μάθημα Διοίκησης των Ξενοδοχείων.
Οι καθηγητές Hall Christine, Farr Richard και Helen Mavragani, από την Αγγλία, παρουσίασαν μία μελέτη για την επίπτωση του τουρισμού κρουαζιέρας στις κοινότητες των μικρών νησιών στο Αιγαίο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κρουαζιεροπλοίων.
Η μελέτη της καθηγήτριας Angeloni Sylvia, από την Ιταλία, εντόπισε με βάση τις δημογραφικές τάσεις της εποχής μας, ότι σε 10 χρόνια το 60% περίπου του πληθυσμού της Ευρώπης θα αποτελείται από ηλικιωμένους, κάτι που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη υποδομών και προϊόντων που θα ενδιέφεραν τον γκρίζο και τον προσβάσιμο τουρισμό στην Ιταλία.
H διδακτορική φοιτήτρια Elizabeth Estes από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασε μελέτη για την εξασφάλιση της αειφορίας στην Τουριστική Ανάπτυξη των Virgin Islands.
H διδακτορική φοιτήτρια Esparon Michelle από την Αυστραλία ανέπτυξε ένα σχέδιο πιστοποίησης της οικολογικής δράσης των τουριστικών γραφείων και τη σημασία αυτής της πιστοποίησης στο τουριστικό marketing.
Οι καθηγητές Χριστόδουλος Ακρίβος και Αναστάσιος Οικονομόπουλος , παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης του Μαραθώνα.
Ο διδακτορικός φοιτητής Derec Watson παρουσίασε μία μελέτη περίπτωσης πέντε Πανεπιστημίων στην Αγγλία που εφαρμόζουν τριτογενείς δραστηριότητες.
Η καθηγήτρια Mónica Sánchez Pérez παρουσίασε μία μελέτη marketing Μπουτίκ Ξενοδοχείων στο Μεξικό.
Ο λέκτορας στο IMI Λουκέρνης, κος Γιάννης Ευαγγέλου, παρουσίασε μία αξιόλογη μελέτη για την καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών ξενοδοχείων all inclusive στην Τουρκία.
Ο διδακτορικός φοιτητής Γιάννης Σαραντόπουλος ανέπτυξε ένα σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας.
Οι κύριοι Μπόσκου Γ, Παλησίδης Γ., McAdams Bruce και Λαλούμης Αθ. παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τη διοίκηση του F&B και γενικότερα το συνέδριο εξελίχθηκε με ιδιαίτερα αξιόλογες ανακοινώσεις.
Τα πλήρη πρακτικά του συνεδρίου, είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο του συνεδρίου, στην αγγλική σελίδα της διεύθυνσης www.dratte.gr