Το αφιερωματικό έτος 2016 Ελλάδα Ρωσία οδεύει προς την ολοκλήρωσή του με την επίσκεψη του προέδρου της Ελληνικής Βουλής κ. Βούτση στην Ρωσική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: «Η κοινή πρωτοβουλία του Έτους 2016 αποβλέπει να υπογραμμίσει τους ισχυρούς δεσμούς που μας ενώνουν, να ανανεώσει την επαφή ανάμεσα στις κοινωνίες μας, και να διευρύνει τις σχέσεις μας αξιοποιώντας αυτό το πρόσφορο έδαφος. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι να αναδειχθούν οι κοινές ρίζες, οι κοινές εκείνες αναφορές στα θεμέλια της πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς, που οικοδομούν την εγνωσμένη «αναγνωρισιμότητα» που έχει η χώρα μας στη συνείδηση του ρωσικού λαού.»
Κατά τη διάρκεια του 2016 οι δύο λαοί είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και να συσφίξουν τις σχέσεις τους, αναθεωρώντας παλιά δεδομένα και να θυμηθούν όλα όσα τους συνδέουν τόσους αιώνες. Στους ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς της Ρωσίας με την Ελλάδα, αναφέρθηκαν όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δύο χωρών που πρωτοστάτησαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για το έτος.
Οι δράσεις που πραγματοποιηθήκαν αποτέλεσαν μια μοναδική ευκαιρία για τις δύο χώρες ώστε ν’ αναπτύξουν μια σειρά από εκδηλώσεις δικτύωσης αναδεικνύοντας συνεκτικούς τομείς μεταξύ τους όπως αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των κοινών εκπαιδευτικών ιστορικών αναφορών, την πολιτισμική και πολιτιστική διασύνδεση, την επιστημονική συνεργασία των πανεπιστημίων σε όλους τους κλάδους επιστήμης, καθώς και τη στήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων. Βασικός πυλώνας συνεργασίας αποτέλεσε και η ανάπτυξη σχέσεων απευθείας των πολιτών, των επιχειρηματιών, των φορέων μεταξύ τους.
Επισημαίνεται, ότι το έτος δεν διέθετε ίδιο προϋπολογισμό, και οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και ιδιωτικούς οργανισμούς ήταν αυτοχρηματοδοτούμενες και χαρακτηρίζονταν από αυτοτέλεια και αντιπροσωπευτικότητα.
Κατά τη διάρκεια του 2016 οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν μπορούν να χωριστούν από πλευράς οφελειών σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.
Η πρώτη κατηγορία αφορά στην άμεση οικονομική ανακούφιση των φορέων και των περιοχών απο τις ίδιες τις δραστηριότητες. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη εστιάζονται στο βαθμό στον οποίο η συνεργασία διευκολύνει την μετέπειτα δημιουργία και την ολοκληρωμένη σε βάθος αλληλεπίδραση και συνεργασία.
Σημαντικό ρόλο για την εξεύρεση εταίρων έπαιξε το Ρωσικό Επιστημονικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αθήνα, όπου το ανθρώπινο δυναμικό του είναι ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά του κεφάλαια, το οποίο προσδίδει προστιθέμενη αξία στον οργανισμό, που με επαγγελματισμό αγκάλιασε κάθε φορέα που χρειάστηκε την βοήθειά του.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Ελλάδα, είχε αναλάβει την προώθηση και καταγραφή των εκδηλώσεων.
Εξετάζοντας το μέλλον, διαφαίνεται λαμπρό, διότι έχει ήδη βγει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 πρόσκληση υποβολής πρότασης, όπου οι φορείς που επιθυμούν συνεργασία και για τη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα χρηματοδότησης με προθεσμία από 21/12/2016 έως 21/2/2017 (ώρα 16:00).
Πηγές :
http://www.elru2016.gr
http://www.mfa.gr
https://www.rcnk.gr/gr
www.espa.gr