Σύλλογος Καθηγητών ΑΣΤΕ: Προτάσεις για την αναβάθμιση των Σχολών

fotografia_gia_d_t_synantisis_ergasias_me_ypoyrgo_toyrismoy_stis_16_10_2017web

Τις προτάσεις και τα αιτήματα του για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ, κατέθεσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης και Ρόδου στην Υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συναντήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017 με την Υπουργό Τουρισμού, τη Γενική Γραμματέα Τουρισμού, τη Διευθύντρια Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης των ΑΣΤΕ, τη Διευθύντρια της ΑΣΤΕΚ, καθώς και το Νομικό Σύμβουλο της Υπουργού.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην προοπτική και το μέλλον των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού (ΑΣΤΕΚ / ΑΣΤΕΡ), στα πλαίσια των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν με την ψήφιση του νέου νόμου για την εκπαίδευση την υφιστάμενη κατάσταση στις ΑΣΤΕ και την δυνατότητα προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα.

Η Υπουργός διαβεβαίωσε το Σύλλογο ότι αρκετά από τα αιτήματά που συζητήθηκαν έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα λυθούν το αμέσως επόμενο διάστημα ένω για κάποια άλλα που δεν μπόρεσε να υπάρχει συμφωνία, η Υπουργός είπε ότι λόγω της έλλειψης πόρων και των θεσμικών δεσμεύσεων δεν μπορούν να υιοθετηθούν άμεσα. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης εκφράστηκε ομόφωνα η πρόθεση οι ΑΣΤΕ να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στην τριτοβάθμια τουριστική εκπαίδευση της χώρας μας, για αυτό και πρέπει:

  • Να είναι ενταγμένες οπωσδήποτε στο 6ο επίπεδο του εθνικού πλαισίου προσόντων. Οι Σχολές σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο προσόντων ανήκουν έως σήμερα στο 5ο επίπεδο και βρίσκονται στην ίδια θέση με τα ΕΠΑ.Λ (απόφοιτοι της τάξης μαθητείας μετά από πιστοποίηση-Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5) και τα Ι.Ε.Κ. (απόφοιτοι μετά από πιστοποίηση-Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5). Ως εκ τούτου, υπάρχει αδυναμία πρόσβασης των αποφοίτων των ΑΣΤΕ σε μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης στα ελληνικά Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι..

Η Υπουργός τόνισε πως γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για να ενταχθούν οι Σχολές στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και μας διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις.

  • Να έχουν προγράμματα και κανονισμό σπουδών προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Υπουργού η δημιουργία του Επιστημονικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα, ενώ θα αναλάβουν και την εκπόνηση του νέου προγράμματος και κανονισμού σπουδών. Στο Επιστημονικό Συμβούλιο θα αξιοποιηθούν μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού των Σχολών αλλά και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες.

  • Να είναι επανδρωμένες με επαρκές και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Η Υπουργός απάντησε πως έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέου οργανογράμματος των Σχολών το οποίο θα τους δώσει την δυνατότητα να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με τις υποδείξεις των διευθυντών τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου παρέδωσε στην Υπουργό σε πολυσέλιδο πακέτο τις προτάσεις και τα αιτήματα του σε όλα τα θέματα που απασχολούν τις ΑΣΤΕ (νέο οργανόγραμμα για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΑΣΤΕ και στελέχωσή τους με αξιόλογο Εκπαιδευτικό και Διοικητικό Προσωπικό που θα κρίνεται και θα αξιολογείται, προτεινόμενο νέο πρόγραμμα σπουδών, εξασφάλιση πρόσβασης των αποφοίτων των ΑΣΤΕ σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, εξασφάλιση και για τους σπουδαστές των ΑΣΤΕ όλων των προνομίων που έχουν όλοι οι σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως: λειτουργία φοιτητικής εστίας, πάσο, ενεργές βιβλιοθήκες και εργαστήρια υπολογιστών ελεύθερης χρήσης, κ.α.) ενδυνάμωση παλαιών και σύναψη νέων συνεργασιών με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, συνεδρίων, κ.λπ.). Επίσης ζητήσαμε να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές των κτιριακών εγκαταστάσεων και να ολοκληρωθεί εγκαίρως η προμήθεια των εκπαιδευτικών συγγραμμάτων.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.