Ν.Θεοχάρης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕΚ, καθηγητής ΑΣΤΕΡ:
![]() |
Νίκος Θεοχάρης |
Γιάννης Άγγλος, πρώην Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ:
Συνεργασία με Σχολές του Εξωτερικού
Ο κ. Άγγλος τόνισε σε δηλώσεις του στο Tourism Press ότι είναι βασικό να αντιληφθούμε όλοι ότι πρόκειται για Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να σχεδιάσουμε την αναβάθμισή του.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα πρέπει να κάνουμε με τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων από το μηδέν», τόνισε και συνέχισε ότι πρέπει «να αναδιοργανώσουμε όχι τα ονόματα αλλά τις σχολές και να έχουμε σωστούς εκπαιδευτές».
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία ομάδας εργασίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα από επαγγελματίες που θα κάνουν τη δουλειά αφιλοκερδώς, οι οποίοι θα καταγράψουν το τι γίνεται και τι μαθήματα διδάσκονται στο εξωτερικό.
Επίσης, προτείνει τη δημιουργία αγγλόφωνων τουριστικών σχολών ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή ξένων που θα επισκέπτονται τη χώρα μας για τις σπουδές τους.
Δημήτρης Λαλούμης, καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών, απόφοιτος ΑΣΤΕΡ:
![]() |
Δημήτρης Λαλούμης |
Η πρόταση του ΞΕΕ:
Διεθνής Σχολής Τουριστικού & Ξενοδοχειακού Μάνατζμεντ –Επανεξέταση της λειτουργίας των οικοτροφείων
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας ανακοίνωσε πρόσφατα την πρότασή του προς το Υπουργείο Τουρισμού για τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση του ΟΤΕΚ. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του Επιμελητηρίου ως Σύμβουλου της Πολιτείας καθώς και στο γεγονός ότι το ΞΕΕ συμμετείχε με εκπρόσωπό του στο ΔΣ του ΟΤΕΚ.
Στην ουσία, πρόκειται για περίληψη μελέτης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καθώς ενώ έχουν εγκριθεί οι Γενικές αρχές, τα επιμέρους σημεία βρίσκονται σε επεξεργασία από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Κύριο αίτημα του ΞΕΕ είναι να μην καταργηθούν οι Σχολές αλλά να αναβαθμιστούν και να αποκτήσουν μία διεθνή κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα η εκπαιδευτική δομή που προτείνεται είναι:
Επίσης, αναφέρεται ότι ο επανασχεδιασμός του ΟΤΕΚ θα δώσει λύση σε διοικητικά προβλήματα του Οργανισμού όπως:
1. Την Επανεξέταση των όρων και του ρόλου ύπαρξης των οικοτροφείων και ενεργοποίηση αυτών σε νέα βάση,
2. Την αναλυτική καταγραφή και αξιολόγηση όλων κινητών και ακίνητων των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού και αξιοποίησής τους στην κατεύθυνση της αποφυγής ή και μείωσης δαπανών-ενοικίων και διευρυμένων χρήσεων,
3. Τη συγκέντρωση και εκσυγχρονισμό όλων των διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών του ΟΤΕΚ και την επίτευξη έτσι άμεσης πληροφόρησης ξεχωριστά για κάθε τμήμα ή μονάδα του Οργανισμού και τη συνακόλουθη βελτίωση της διαχείρισης με δυνατότητες οικονομιών κλίμακας και βέλτιστων ποιοτικών επιλογών ώστε να μπορούν να παίρνονται σωστές και αποτελεσματικές επιχειρησιακές αποφάσεις,
4. Τη καταγραφή των ειδικοτήτων και των προσόντων του προσωπικού έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η, στη συνέχεια, ορθολογική αξιοποίηση και απορρόφηση του από την αγορά εργασίας και να επιτρέψει τη δημιουργία ενός ορθολογικότερου πλαισίου για τη διαχείριση του ανθρώπινου – διοικητικού και εκπαιδευτικού – δυναμικού (π.χ. μόνιμοι, αορίστου ή και ορισμένου χρόνου),
5. Επανεξέταση του συστήματος πρόσληψης εκπαιδευτικών,
6. Επιλογή και αξιολόγηση των προσλαμβανόμενων εκπαιδευτικών από επιστημονική επιτροπή, μετά από προκήρυξη του οργανισμού για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και μαθήματα ώστε να επιτυγχάνεται η κατά το δυνατόν άριστη κατά περίπτωση επιλογή διδασκόντων,
7. Επανεξέταση του κοστοβόρου θεσμού των διευθυντών και Διαχειριστών ανά πόλη,
8. Σύνταξη σύγχρονου Κανονισμού Λειτουργίας του Οργανισμού,
9. Η ύπαρξη τουριστικών τμημάτων (ΙΕΚ – ΕΠΑΣ – ΑΣΤΕ) με τις ίδιες ή συναφείς ειδικότητες στην ίδια πόλη, όπου ενδεχομένως επικαλύπτονται, και αποδιαρθρώνουν τις σπουδές ανά βαθμίδα θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση με άρση αυτών των ανορθολογικοτήτων.
10. Κεντρική διοικητική δομή λειτουργίας των σχολών, κεντρική προμήθεια υλικών και αναλωσίμων στα πλαίσια ενός ενιαίου προυπολογισμού και απολογισμού.
Το Tourism Press είναι το ηλεκτρονικό περιοδικό για τη γνώση και την καινοτομία στον τουρισμό, που από το 2011 έχει ενεργή παρουσία στο διαδικτύο. Όραμα του είναι να αποτελέσει μία δεξαμενή γνώσεων και καλών πρακτικών στον τουρισμό κι ένα εργαλείο δουλειάς για όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο, συμβάλλοντας στη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και εμμέσως στη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Απευθύνεται σε όλο το φάσμα του τουρισμού: επιχειρηματίες, εργαζομένους, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και σε όσους αναζητούν συμβουλές και ιδέες για να βελτιώσουν τη δουλειά τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.