Τι θα απασχολήσει τον τουρισμό το 2017

MORGUEFILES-Pellinni-DAY-NATURE-WEB

Πηγή φωτογραφίας: morguefiles/Pellinni 


Ο φόβος για την ασφάλεια και όχι τόσο ο πραγματικός κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων θα διαμορφώσει το τοπίο των τουριστικών μετακινήσεων το 2017. Παράλληλα, οι αλλαγές που καταγράφηκαν στις ταξιδιωτικές συνήθειες των τουριστών το 2016 θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση τη φετινή χρονιά.

Σε γενικές γραμμές, οι διεθνείς μελέτες και προβλέψεις που αναφέρονται στις τάσεις για το 2017 αποπνέουν αισιοδοξία για τον τουρισμό καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι τουριστικές ροές. Την ίδια στιγμή, καταγράφουν και το φόβο που “γέννησαν” τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο οποίος αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντας «μοιράσματος» της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης.

Επιπλέον, φαινόμενα όπως η Airbnb και οικονομοπολιτικές εξελίξεις που απασχόλησαν τον κλάδο την προηγούμενη χρονιά αναμένεται να είναι και φέτος στο επίκεντρο.

Αισιόδοξες οι προβλέψεις για τη χρονιά διεθνώς και για την Ελλάδα ειδικώς

 Ο παγκόσμιος τουρισμός τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μία αναπάντεχη ανθεκτικότητα σε όλα αυτά που γνωρίζαμε ότι είναι ευάλωτος.

Παρά το γεγονός, της γενικευμένης αναταραχής που επικρατεί στον κόσμο, τα ταξίδια συνεχίζουν να σημειώνουν ανάπτυξη.

Με τους Ασιάτες και Αμερικανούς να ηγούνται των διεθνών τουριστικών ροών, τα ταξίδια αναμένεται να αυξηθούν κατά 4-5% το 2017, σύμφωνα με τη μελέτη της IPK International.

Ειδικότερα, αναμένεται να αυξηθούν τα ταξίδια από Ασία κατά 6%, από Αμερική 5% και από Ευρώπη 4%.

Σε αυτό, αναμένεται να συμβάλλει η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,4% το 2016 και κατά 3,6% το 2018 (Institute for Economic Research in Munich). Η Ασία θα σημειώσει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, ενώ μετριότερη θα είναι στις ΗΠΑ και Ευρώπη. Αντίθετα, Βραζιλία και Ρωσία θα παραμείνουν στάσιμες.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και για τη χώρα μας καθώς, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, φέτος αναμένεται να αυξηθούν οι ροές προς την Ελλάδα από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές.


                           Διαβάστε σχετικά: 

Άνοδο της ζήτησης παραδοσιακών αγορών για ελληνικούς προορισμούς το 2017

 

 


Η χώρα μας ευνοείται από την τάση της προηγούμενης χρονιάς, οι ταξιδιώτες να στρέφονται προς πιο ασφαλείς κοντινούς προορισμούς, υπό τον φόβο των τρομοκρατικών ενεργειών. Η τάση αυτή, όπως επιβεβαιώνει και η μελέτη της IPK International, αναμένεται να συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά.

Αλλαγές στις ταξιδιωτικές συνήθειες των τουριστών

Αλλαγές παρατηρούνται στην ταξιδιωτική συμπεριφορά όλων των ταξιδιωτών παγκοσμίως, υπό το φόβο της τρομοκρατίας, οι οποίοι επιλέγουν προορισμούς που θεωρούν πιο ασφαλείς.

Αυτό επηρεάζει αρνητικά τους προορισμούς που επλήγησαν το 2016, όπως η Τουρκία και θετικά όσους θεωρούνται ασφαλείς προορισμούς.

Επίσης, ο φόβος αυτός ενισχύει τον εσωτερικό τουρισμό καθώς και τους κοντινούς προορισμούς εκτός συνόρων.         


Διαβάστε σχετικά: 

Ο τουρισμός το 2017 υπό το φόβο της τρομοκρατίας

 

 


Αλλαγές αναμένονται στις ταξιδιωτικές συνήθειες των Κινέζων που θα επηρεάσουν τα επόμενα χρόνια ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών υπηρεσιών.


Διαβάστε σχετικά: 

Η Δυτικοποίηση των Κινέζων τουριστών και ο «κόκκινος τουρισμός»

 

 


Το ισχυρό δολάριο, επίσης, θα ενισχύσει τη τάση του 2016 για περισσότερα ταξίδια των Αμερικανών προς το εξωτερικό.


Διαβάστε σχετικά: 

ΗΠA: Το δυνατό δολάριο ενισχύει τον εξερχόμενο τουρισμό

 

 


Η Βραζιλία, από την άλλη πλευρά, η οποία αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια μια αναδυόμενη αγορά με πολλές προσδοκίες, υπέστη τεράστια μείωση της τάξης του 15% το 2016 . Παρόλο που  το 2017 προβλέπεται ότι θα ανακάμψει ελαφρώς, με αύξηση του εξερχόμενου τουρισμού κατά 3%, η στροφή των Βραζιλιάνων προς τον οδικό τουρισμό και η δραστική μείωση των αεροπορικών ταξιδιών, πιθανόν να ωφελήσει τους κοντινούς προορισμούς εντός της Αμερικανικής ηπείρου και λιγότερο μακρινότερες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Airbnb: …πέρα από τη διαμονή

Η πιο δημοφιλής πλατφόρμα της, επονομαζόμενης, οικονομίας διαμοιρασμού, θα απασχολήσει για ακόμη μία χρονιά τον τουριστικό κόσμο.

Το λανσάρισμα της πλατφόρμας Trip δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της Airbnb να εμπλακεί ολοκληρωτικά στο τουριστικό προϊόν.

Αν και το μερίδιο της αγοράς της Airbnb και των λοιπών συναφών παρόχων φθάνει μόλις το 3% στο σύνολο των ταξιδιών, έρευνες δείχνουν τις αρνητικές συνέπειες τόσο στον κλάδο της φιλοξενίας όσο και στον ίδιο τον προορισμό και τους κατοίκους των πόλεων.  


Το 2017 αναμένεται ένα θετικό έτος για τον παγκόσμιο τουρισμό με άνιση κατανομή του τουριστικού ρεύματος και με την ευχή και προσδοκία να μην επεκταθούν οι αρνητικές εξελίξεις και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, που θα εμπνεύσουν περαιτέρω την ανασφάλεια στους τουρίστες. 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.