ΕΠΟΤ: Κέρδισε το ενδιαφέρον η εκδήλωση «καινοτομία ως όχημα για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό»

«Η καινοτομία ως όχημα για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό», με ομιλητή τον κ. Μιχάλη Δρίτσα, διευθύνοντα σύμβουλο της Elevate Greece A.E. κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα «Γεώργιος Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, στις 6 Δεβρουαρίου 2023.

Μεγάλη αποδοχή και γνώση χαρακτήρισε την εκδήλωση για την «καινοτομία ως όχημα για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό», με ομιλητή τον κ. Μιχάλη Δρίτσα, διευθύνοντα σύμβουλο της Elevate Greece A.E., στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 στη Ρόδο.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και η ΔΕΤΑΠ. Την παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων, σπουδαστές εκπαιδευτικών σχολών, επιχειρηματίες, στελέχη και πολλοί νέοι συμπολίτες μας που βρήκαν ιδέες και έμπνευση στο επίκαιρο θέμα.

Ο ομιλητής κ. Μιχάλης Δρίτσας, τ. Διευθυντής του Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κου Χρ. Δήμα, αρμόδιου για τον τομέα Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, είναι διευθύνων σύμβουλος στην Elevate Greece Α.Ε. η οποία αποτελεί την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Το πρωί της ίδιας ημέρας ο κ. Μιχάλης Δρίτσας, συνοδευόμενος από τους: κα Μαριτάνα Αλακιώτου μέλος ΔΣ, κ. Άκη Τουρλούγκο διευθυντή Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και Άντα Καραγιάννη, Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου από την ΕΠΟΤ, επισκέφθηκε ενδεικτικές επιχειρήσεις στη Ρόδο που χαρακτηρίζονται από καινοτομία και εξωστρέφεια.

  1. METALUXA.E., ιδρύθηκε το 1991 και δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής καψυλλίων επιπωμάτωσης στην παγκόσμια αγορά της συσκευασίας. Έχει επενδύσει στην τεχνολογία και τον εξοπλισμό, εξάγει πάνω από το 60% της παραγωγής της σε 40 χώρες. Η φιλοσοφία της: το ποιοτικό προϊόν δεν έχει σύνορα.
  2. Ελαιοτριβείο Στέφανου Γέροντα στον Αρχάγγελο. Πρότυπο, υπερσύγχρονο, με διεθνείς προδιαγραφές, ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις. Τεχνολογία αιχμής σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, εγγυάται τον έλεγχο σε όλα τα στάδια παραγωγής. Μια σύγχρονη επιχείρηση με όραμα, εξασφαλίζει πλήρη παραγωγικό και ποιοτικό έλεγχο και ιδανικές συνθήκες στο ελαιόλαδο.
  3. FIDUSA. Μοναδικά χειροποίητα ποδήλατα παγκόσμιας κλάσης. Ξεκίνησε την κατασκευή ατσάλινων σκελετών το 1985. Ως τα σήμερα δε σταμάτησε να αναζητά την αιχμή της τεχνολογίας και να δημιουργεί εξαιρετικά ποδήλατα για Έλληνες και ξένους πρωταθλητές αλλά και για χομπίστες. Η επένδυση το 2019 στη σχεδίαση και δημιουργία ανταλλακτικών ποδηλάτου αλουμινίου, έφερε ξανά την εταιρεία μπροστά στην τεχνολογία.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου, τόνισε τη συμβολή της καινοτομίας στην ανάπτυξη καθώς και τη σχέση της αειφορίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και του προορισμού. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις, την ποιοτική αναβάθμιση, το όφελος στην κοινωνία. Η πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού, κα Άντα Καραγιάννη, παρουσίασε τον ομιλητή και αναφέρθηκε στην ιδέα για ένα προϊόν ή υπηρεσία που λύνει ένα πρόβλημα, την αποτελεσματική ομάδα που υλοποιεί, τη συνεργασία/συνέργειες, τα αντανακλαστικά στο περιβάλλον, τις προκλήσεις αλλά και τη συγκυρία για να οδηγήσει η καινοτομία σε ανάπτυξη.

O Μιχάλης Δρίτσας παρουσίασε τη θεαματική πρόοδο στα κατωτέρω θέματα:

  • Από την 8η θέση το 2019, η χώρα κατέκτησε την 3ηθέση το 2021 στην ΕΕ σε Κρατικές Πιστώσεις για Ε&Α ως % επί του ΑΕΠ
  • Από την 24η θέση σε δαπάνες Ε&Α, η Ελλάδα βρίσκεται το 2021 στην 14η θέση.
  • Βρίσκεται δε στην 3η θέση με βάση το ρυθμό βελτίωσης της συνολικής καινοτομίας.
  • Στο 2022 στο Global Innovation Index – seven GII 2022 areas – έχει βελτιώσει τη θέση της κατά 3 μονάδες.
  • Είναι 1η στην εισαγωγή καινοτομίας από επιχειρήσεις! (από την 9η θέση που κατέλαβε το 2018), Eurostat

H Εθνική στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση, RIS3 2021 – 2027, αναπτύσσεται, σε 8 κύριους τομείς προτεραιότητας:

  • Αγροδιατροφή
  • Περιβάλλον / Βιώσιμη Ανάπτυξη / Κυκλική Οικονομία
  • Ενέργεια
  • Υγεία / Φάρμακα
  • ΤΠΕ
  • Υλικά / Κατασκευές
  • Έξυπνες Μεταφορές / Εφοδιαστική Αλυσίδα
  • Πολιτισμός / Τουρισμός / Δημιουργικές Βιομηχανίες

H Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ελκυστικότερες χώρες για επενδύσεις Ε&Α σε όλη την Ευρώπη ενώ αυξήθηκαν τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Δημιουργήθηκαν 22 Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters), 11 κέντρα Ικανοτήτων, γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας σε ΑΕΙ και Ερευνητικά κέντρα, εταιρείες Τεχνοβλαστοί καθώς και νέοι φυσικοί χώροι καινοτομίας σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν Ερευνητικά Κέντρα. Τέλος, δημιουργήθηκε Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες με χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων που καινοτομούν και τρέχουν διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες στην Έρευνα και Τεχνολογία.

Οι start ups ως θέμα κέρδισαν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον στο κοινό. Τα χαρακτηριστικά τους:

  • Έως 8 ετών
  • Ανατρεπτική καινοτομία
  • Προοπτική ταχείας κλιμάκωσης – μεγέθυνσης

Επιτυχημένη start up = Μια καλή ιδέα Χ ένα καλό προϊόν/υπηρεσία Χ Μια υπέροχη ομάδα Χ Εξαιρετική εκτέλεση Χ Τύχη.

Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, Elevate Greece, περιλαμβάνει 720 πιστοποιημένες επιχειρήσεις σε 20 τομείς δραστηριότητας που απασχολούν πάνω από 7.000 εργαζόμενους, έχουν φορολογικά κίνητρα και τους παρέχονται άλλες υποστηρικτικές δράσεις. Οι επιχειρήσεις ανά τομέα δραστηριότητας είναι: Βιοεπιστήμες, Τουρισμός – Υπηρεσίες Φιλοξενίας, Περιβάλλον & Ενέργεια, Διαφήμιση / Μάρκετινγκ, Αγροδιατροφικός κλάδος, Ανάλυση Δεδομένων – Big Data, Λιανικό & ηλεκτρονικό εμπόριο – Μόδα, Βιομηχανικές κατασκευές & διατάξεις, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Εκπαίδευση. Μπορεί κάθε επιχείρηση να ανατρέξει στο Μητρώο και να βρει τον κλάδο που την ενδιαφέρει, στη συνέχεια να γνωρίσει κάθε επιχείρηση αναλυτικά .

Οι start up επιχειρήσεις που συμμετείχαν διαδικτυακά στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες,

από τον αγροδιατροφικό κλάδο:

  • MΑCC, ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, www.macc.gr, Δρ Μιχάλης Καθαράκης
  • INAGROS, «ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΝΕΡΟΥ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»,  https://inagros.com/, κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΡΚΟΥΛΗΣ

Από τον κλάδο της φιλοξενίας:

  • RADEFY, «ΠΕΛΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ», https://radefy.com/, κ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΗΛΙΟΥΝΗΣ

Από το retailing:

  • APIFON, “BUSINESS MESSAGING SERVICES”, https://www.apifon.com/, κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΗΣ

Ο Μιχάλης Δρίτσας ενημέρωσε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία όσον αφορά την «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» καθώς τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ» ΕΣΠΑ 2021-2027, Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ρόδος απαντά στην πρόκληση για βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε κλάδο της οικονομίας και της κοινωνίας. Το μεγάλο project «The Rhodes Co-Lab» που παρουσιάστηκε σε όλες του τις διαστάσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την TUI, το Δήμο Ρόδου, βασίζεται στην καινοτομία τόσο στο δημιουργικό σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση που ακολουθεί στο επόμενο διάστημα. Μια νέα κουλτούρα πρότυπης αειφορικής προσέγγισης διατρέχει το νησί απ’ άκρου εις άκρον. Οι κοινωνικοί εταίροι υποστηρίζονται με όλα τα σύγχρονα εργαλεία και με χρηματοδότηση για να αφήσουν στην επόμενη γενιά ένα τόπο με μέλλον που βασίζεται στην παράδοση, στις αξίες, στην πρόοδο, ευημερία, ευζωία.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank και η ΔΕΤΑΠ, συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η καινοτομία ως όχημα για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό», με ομιλητή τον Μιχάλη Δρίτσα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Elevate Greece A.E., τη Δευτέρα 6/02/23, ώρα 17.00, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου – Ρόδος, ανοικτή για το κοινό.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης για τα χρόνια που ακολουθούν. Η ανοδική πορεία θα βασιστεί στην τεχνολογία, τις πλατφόρμες των ψηφιακών υπηρεσιών ενώ παράλληλα ενέργειες και προσαρμογές θα γίνουν στην κατεύθυνση του μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Εργαλεία χρηματοδότησης θα εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που απαιτείται σε κάθε περίπτωση.

To Elevate Greece Α.Ε. αποτελεί την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Λίγα λόγια για τον εκλεκτό ομιλητή κ. Μιχάλη Δρίτσα:

Διευθύνων Σύμβουλος Elevate Greece ΑΕ, τ. Διευθυντής Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρ. Δήμα, αρμόδιου για τομέα Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, MBA (Lancaster), μέλος ΤΕΕ, ΠΣΔΜΗ, ΟΕΕ, CIM.

Διετέλεσε σύμβουλος σε 2 Υπουργούς και 2 Υφυπουργούς Ανάπτυξης σε θέματα Έρευνας, Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Από την προηγούμενη θέση του έχει συμβάλει ενεργά στο σχεδιασμό και διαμόρφωση της πλατφόρμας Elevate Greece, στο ν/θ πλαίσιο για startups & spin-offs (τεχνοβλαστών), της σχετικής πρόσκλησης ΕΣΠΑ, στην πρόσκληση ΣΔΙΤ «Πολιτεία Καινοτομίας – «ΧΡΩΠΕΙ», στα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, στους Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας και τα Κέντρα Ικανοτήτων, σε πρωτοβουλίες Επιστημονικής Διπλωματίας κ.ά.

Εθνικός Εκπρόσωπος στο Horizon EIC/EIE.

Εργάσθηκε ως Στέλεχος στο ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2007-2013, 2014-2020) χειριζόμενος προκηρύξεις Έρευνας-Τεχνολογίας, Καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας, χρηματοοικονομικών εργαλείων (www.antagonistikotita.gr).

Προηγουμένως εργάσθηκε επί 17 έτη στον τομέα της Συμβουλευτικής και της Επικοινωνίας, ξεκινώντας την καριέρα του ως Μηχανικός.

Εκπαιδευτής στελεχών επιχειρήσεων, διπλωματών σε Επιστημονική Διπλωματία, αξιολογητής επενδυτικών προτάσεων σε αναπτυξιακούς νόμους, μέντορας νεοφυών επιχειρήσεων, κριτής σε διαγωνισμούς καινοτομίας.

O Μιχάλης Δρίτσας και ο Kaloian Kirilov είναι οι συγγραφείς του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε και έχει τίτλο: «STARTUPS ΑΠΟ ΤΟ Α ΣΤΟ ΕΧΙΤ».

Η εκδήλωση ανήκει σε μια σειρά δράσεων με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι το «3ο Παράθυρο στο Μέλλον» ανοικτή στο κοινό, έχει δε προβλεφθεί live streaming. Απευθύνεται στους επιχειρηματίες, ειδικά τους νέους επιχειρηματίες, μηχανικούς σε θέματα ενέργειας και αειφορίας εν γένει, ξενοδόχους, διευθυντές και στελέχη ξενοδοχείων, όσους αναπτύσσουν θεματικές εμπειρίες στον τουρισμό, την εκπαιδευτική κοινότητα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τους οικονομολόγους και συμβούλους επιχειρήσεων, όσους ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα, την τυποποίηση και σε αυτούς που αναζητούν την έμπνευση, την πληροφόρηση για τη βιώσιμη και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα εντός και εκτός Ελλάδας.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.