Έρευνα της Euromonitor International καταδεικνύει ότι όλο και περισσότερες χώρες δίνουν έμφαση στις τεχνολογικές καινοτομίες και το βιώσιμο τουρισμό για να επιταχύνουν την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου.
Σύμφωνα με την έρευνα: “Επιταχύνοντας την καινοτομία μετά τον κορωνοϊό” (‘Accelerating Innovation after Coronavirus’), στην Ευρώπη, αναμένεται το 2021 μία ισχυρή επανάκαμψη της τάξης του 5% στην ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ και 76% αύξηση στα ταξιδιωτικά έσοδα από εισερχόμενο τουρισμό.
Ο βιώσιμος τουρισμός θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επανάκαμψης, καθώς χώρες αναζητούν λύσεις που θα έχουν θετική επίδραση στις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα σε προορισμούς που πλήττονται από υπερτουρισμό, όπως η Βαρκελώνη. Ήδη, η Σκοτία αναπτύσσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα επανόρθωσης για τη βελτίωση της πνευματικής ευεξίας στην, μετά – καραντίνα, εποχή, που θα βασίζεται σε δραστηριότητες κοντά στη φύση.
Στην Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού, η επανάκαμψη αναμένεται σε τρία χρόνια, σχετικά πιο γρήγορα από ότι στη Δυτική Ευρώπη. Έχοντας το μεγαλύτερο πληθυσμό χρηστών του διαδικτύου στον κόσμο, η καινοτομία στην περιοχή ευδοκιμεί ήδη, με λύσεις που καλύπτουν διάφορες ανάγκες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όπως τα ταξίδια των πελατών, η κινητικότητα και η βιώσιμη διαχείριση προορισμού.
Με τις πωλήσεις μέσω κινητών να βρίσκονται στο 62% όλων των ηλεκτρονικών πωλήσεων στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία του 2020, η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στη μετά πανδημία εποχή. Εκτιμάται ότι έως το 2025, η Σιγκαπούρη θα ηγείται των ηλεκτρονικών πωλήσεων με μέσο όρο δαπανών 1.200 $ ΗΠΑ κατά άτομο/χρόνο.
Στην Αμερική, στον Παναμά και την Αργεντινή, προβλέπεται το ετήσιο ποσοστό αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων να ανέβει στο 20% την περίοδο 2021-2025, με το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ να ανεβαίνει στο 12%.
Η ψηφιοποίηση επιταχύνει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτοματοποίηση, το μπλοκτσέιν (blockchain) και το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), που ενσωματώνονται σε νέα ταξιδιωτικά κόνσεπτς, για να δημιουργήσουν μια πιο ασφαλή, περισσότερο βιώσιμη και ομαλή ταξιδιωτική εμπειρία. Μέσα από την έρευνα της Euromonitor εκτιμάται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει αντίκτυπο στο 61% των Αμερικάνικων ταξιδιωτικών εταιρειών τα επόμενα πέντε χρόνια.
Χώρες της Μέσης Ανατολής εισάγουν νέα πρωτόκολλα υγιεινής για να εγγυηθούν την ανθρώπινη ασφάλεια. Τα τεμένη στη Σαουδική Αραβία χρησιμοποιούν την τεχνολογία του Όζοντος και των θερμικών καμερών για μαζική απολύμανση και σάρωση της θερμοκρασίας του σώματος. Από την άλλη πλευρά, στην Αφρική, χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Νιγηρία βρίσκονται κοντά στην ανάπτυξη έξυπνων συνδεδεμένων πόλεων με την επιτάχυνση της δημιουργίας ψηφιακής ταυτότητας και την ανάπτυξη δικτύων 5G.