Το ντοκιμαντέρ “Λαλούδα”, του Γιάννη Κάσση, ένα βαθειά ανθρώπινο έργο για την τέχνη και την επιβίωση στην πέτρα με φόντο τη Μάνη και με κεντρικό πρόσωπο τον γλύπτη Μιχάλη Κάσση, απέσπασε σημαντικές διακρίσεις στα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα.
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιάννη Κάσση έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι εγχώριες και διεθνείς επιτροπές εξήραν την άρτια και δομημένη δημιουργία “όπου η σκληρότητα του τοπίου υποτάσσεται στη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου” (DocFest, Νοέμβριος 2024), τις, γεμάτη δύναμη, εικόνες και την άμεση αφήγηση. Τα γλυπτά του Μιχάλη Κάσση ζωντανεύουν μέσα από τις ιστορίες του και αναδεικνύουν την αληθινή αξία της τέχνης και της ανθρώπινης αντοχής.
Έξι βραβεία σε πέντε χώρες για το ντοκιμαντέρ “Λαλούδα”
Συγκεκριμένα, το διάρκειας 74 λεπτών ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2024, κέρδισε την προσοχή της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας, κατακτώντας τα εξής βραβεία:
- Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και φωτογραφίας ντοκιμαντέρ, στο Remember the Future World Film
- 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, στο 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ -DocFest στη Χαλκίδα τον Νοέμβριο του 2024.
Το ντοκιμαντέρ απέσπασε, επίσης, διακρίσεις στα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ MPIFF του Λονδίνου, Multi-dimension Independent Film Festival του Μαϊάμι και Barcelona Indie Filmmaker Festival (BARCIF) της Βαρκελώνης.

Αναμονή για το GSC Award 2025
Συμμετέχει στα IRIS 2024 της Ακαδημίας Κινηματογράφου ως υποψήφιο για καλύτερη Ταινία και φωτογραφία για το GSC Award 2025. Πρόκειται για τον θεσμό που ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια και αποτελεί ίσως την πιο σημαντική ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC).
Το βραβείο φέτος διεκδικούν δέκα επτά (17) Κινηματογραφιστές και Κινηματογραφίστριες, με δέκα εννέα (19) υποψήφιες ταινίες μεγάλου μήκους που κατατέθηκαν συνολικά. Το επόμενο χρονικό διάστημα τα Μέλη της Ένωσης θα αξιολογήσουν τις ταινίες και θα ψηφίσουν για την καλύτερη κινηματογράφηση, ενώ η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει την βραδιά της τελετής απονομής τού GSC Award 2025, στις αρχές Ιουνίου.
Η Μάνη ως τόπος καταγωγής και έμπνευσης μέσα από την αφήγηση του γλύπτη Μιχάλη Κάσση
Η Λαλούδα, που σημαίνει πέτρα, βράχος, είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, στην τέχνη και την επιβίωση στην ελληνική ύπαιθρο. Ο τίτλος έχει μια μοναδική σημασία. Είναι ένας τοπικός μανιάτικος όρος που ενσωματώνει κάτι περισσότερο από τη λέξη “πέτρα”- δεν είναι απλώς ένας βράχος. Στη Μάνη, η λαλούδα αντιπροσωπεύει τόσο το φυσικό όσο και το μεταφορικό – πρόκειται για την επιβίωση, για το πώς συνυπάρχουν η φύση και ο άνθρωπος.
Μέσω της γλυπτικής του Μιχάλη Κάσση παρουσιάζονται οι εμπειρίες από τη ζωή του στη Μάνη και το πώς η διατροφή, η επιβίωση στον πόλεμο, η εκπαίδευση, η γνώση της ιστορίας στην Ελλάδα τον βοήθησε στο έργο του. Μέσω της γλυπτικής του μαθαίνουμε για την επιβίωση του ανθρώπου στην ύπαιθρο και πώς επηρεάζονται τα ένστικτα του ανθρώπου από την αρχαιότητα, τον μεσαίωνα ως
σήμερα και πώς εκφράζετε ο άνθρωπος μέσω της τέχνης.
Ο δημιουργός της ταινίας, Γιάννης Κάσσης, με αφορμή τα βραβεία δήλωσε: “Η βράβευση του ντοκιμαντέρ Λαλούδα, με εμπνέει να συνεχίσω να ρίχνω φως σε ανείπωτες ιστορίες – ιστορίες ανθρώπων όπως ο Μιχάλης Κάσσης, των οποίων η τέχνη γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν. Με ωθεί να εμβαθύνω στο πώς η ιστορία διαμορφώνει τα ένστικτά μας και πώς η τέχνη γίνεται μια διαχρονική μορφή αντίστασης και επιβίωσης. Το πιο σημαντικό, μου θυμίζει ότι ο κινηματογράφος έχει τη δύναμη να μας συνδέει όλους, ανεξάρτητα από το πού προερχόμαστε.”
Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο Cosmote History Channel, στο Cosmote TV από τις 23 Φεβρουαρίου.
Ντοκιμαντέρ, “Λαλούδα” (2024)
Διάρκεια: 74 λεπτά
Σενάριο και Σκηνοθεσία: Γιάννης Κάσσης
Διεύθυνση Φωτογραφίας Γιάννης Κάσσης
Κάμερα: Νικόλαος Χατζηευαγγέλου – Μανάλης, Χρήστος Νεμποτάκης, Γιάννης Κάσσης
Διευθυντής Παραγωγής: Γιάννης Παρασύρης
Εκτελεστικός Παραγωγός: Ελένη Λαχανίδου
Μουσική, Μίξη Ήχου και Σχεδιασμός: Ερμής Κοντούδης
Στίχοι: Χάρης Καφετζόπουλος
Φωνητικά: Ελισσάβετ Στάθη
Επεξεργασία: Γιάννης Παρασύρης
Χρωματική επεξεργασία: Γιάννης Στραβόλαιμος
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σταύρος Κάσσης
Οπτικά Εφέ: Γιάννης Στραβόλαιμος
Αρχισυνταξία: Μαρία Φανφάνη
Εταιρεία Παραγωγής: Κάσσης Γιάννης