Με αφορμή την πρόσφατη θέσπιση του νέου κανονισμού σχέσεων παρόχων τουριστικών καταλυμάτων και των πελατών τους στην Ελλάδα, το tourismpress.gr αναζήτησε και ανακάλυψε παράξενους κανόνες που ισχύουν στα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο.
Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ ξενοδόχων (παρόχων τουριστικών καταλυμάτων) και πελατών άλλαξε ριζικά από τις 4 Απριλίου 2025. Μετά από σχεδόν 50 χρόνια, αντικαταστάθηκε ο κανονισμός του 1976, με έναν νέο που ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες πρακτικές και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αντίστοιχοι κανόνες ισχύουν με κάποιες διαφορές και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την πληροφόρηση του πελάτη, τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα, τις πολιτικές ακύρωσης, κ.ο.κ.
Υπάρχουν, ωστόσο, χώρες που εφαρμόζουν “παράξενους” ή και “ξεπερασμένους” κανόνες όσον αφορά τις σχέσεις των ξενοδόχων και των πελατών τους. Κάποιοι από αυτούς είναι επίσημοι και έχουν νομική υπόσταση και άλλοι ακολουθούν κυρίως τις πολιτικές του εκάστοτε ξενοδοχείου ή και “άγραφους κανόνες”:
Ιαπωνία: “Στολή” και στους πελάτες
Τα capsule hotels είναι ένας ιδιαίτερος και σχετικά οικονομικός τύπος διαμονής στην Ιαπωνία, που έχει γίνει αρκετά δημοφιλής κυρίως στους Ιάπωνες εργαζόμενους. Συχνά επιλέγονται από όσους εργάζονται ή διασκεδάζουν μέχρι αργά, χάνουν το τελευταίο τρένο και χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το επόμενο πρωί για να ξεκινήσει ξανά η κυκλοφορία των μέσων. Αποτελείται από χώρους σε σχήμα κάψουλας που παρέχουν κρεββάτι, φωτισμό, τηλεόραση και ένα είδος πόρτας για ιδιωτικότητα. Σε τέτοιου είδους ξενοδοχεία, όλοι οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν τις ίδιες παντόφλες και πιτζάμες που παρέχει το κατάλυμα όταν βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους. Αυτή η ομοιομορφία, αν και δεν υπόκειται σε κανένα επίσημο θεσμικό πλαίσιο, σχετίζεται με την ιαπωνική κουλτούρα καθαριότητας και τάξης.
ΗΠΑ: Παράδοξοι κανονισμοί από πολιτεία σε πολιτεία
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε πολιτεία μπορεί να έχει δικούς της κανονισμούς για τα ξενοδοχεία, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να θεωρηθούν “παράξενοι” έως και “ξεπερασμένοι”. Για παράδειγμα, ένας παλιός, αλλά ακόμη σε ισχύ, νόμος στην πολιτεία της Μασαχουσέτης φέρεται να ορίζει ότι είναι παράνομο ένα ζευγάρι – ακόμη και αν είναι παντρεμένο – να κοιμάται γυμνό σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Στη Νότια Ντακότα βρίσκεται ακόμη σε ισχύ μία διάταξη που απαιτεί κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου να διαθέτει δύο μονά κρεβάτια τοποθετημένα σε απόσταση περίπου 60 εκ. μεταξύ τους, απαγορεύοντας τις ερωτικές συνευρέσεις ανάμεσά τους.
Κούβα: Περιορισμοί στη φιλοξενία και στους αστακούς
Αν έχετε φίλους στην Κούβα και σχεδιάζετε να μείνετε σε αυτούς, ξανασκεφτείτε το! Μόνο όσα καταλύματα λειτουργούν νόμιμα, δηλαδή όσα διαθέτουν τη σχετική άδεια από το κράτος καταβάλλοντας το αντίστοιχο τέλος, επιτρέπεται να φιλοξενούν ξένους. Επίσης, αν έχετε όρεξη για αστακό ή βοδινό κρέας, μπορείτε να βρείτε σε ξενοδοχεία και εστιατόρια αλλά όχι σε όλα. Μόνο τα κρατικά ξενοδοχεία και εστιατόρια επιτρέπεται να σερβίρουν αστακό ή βοδινό κρέας . Η αγορά αυτών των προϊόντων από τη μαύρη αγορά μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση.
Σιγκαπούρη: Πρόστιμο για… γυμνισμό σε ιδιωτικούς χώρους
Στη Σιγκαπούρη υπάρχει νόμος σε ισχύ από το 1906, οποίος αφορά κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, ακόμη και όσων διαμένουν σε ξενοδοχεία και κάθε είδους καταλύματα. Βάσει αυτού, απαγορεύεται να κυκλοφορείτε γυμνοί ακόμη και εντός του δικού σας ιδιωτικού χώρου (π.χ. του δωματίου σας). Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως το να κλείσετε τις κουρτίνες ή τις περσίδες, ώστε να εξασφαλίσετε ότι κανένα “αδιάκριτο” μάτι δεν θα σας δει. Διαφορετικά το πρόστιμο “τσουχτερό” και μπορεί να προβλέπει ακόμη και ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.
Αν και κάποιοι από αυτούς τους κανόνες σπάνια εφαρμόζονται ή έχουν αλλάξει, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του πώς η κουλτούρα και η ιστορία επηρεάζουν το πλαίσιο φιλοξενίας ανά τον κόσμο.