Πηγή φωτογραφίας: pixabay.com
Με γοργό ρυθμό, φαίνεται να κινείται η διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων σε αστέρια από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς καθώς τέλος του 2017 εκπνέει η σχετική προθεσμία και η ισχύς των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ο κ. Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Tourism Press,ότι η διαδικασία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς καθώς έχει ελαχιστοποιηθεί η γραφειοκρατία μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.
«Υπό την πίεση της νομοθετημένης προθεσμίας, που ορίζει πως μέχρι την 31/12/2017 θα πρέπει να έχουν επιθεωρηθεί και πιστοποιηθεί όλα τα καταλύματα, καθημερινά βλέπουμε να εντείνονται με εκθετικό ρυθμό οι επιθεωρήσεις και το ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, με αποτέλεσμα να έχει ήδη προγραμματιστεί μεγάλος αριθμός επιθεωρήσεων για τους επόμενους μήνες.», δήλωσε στο Tourism Press, ο κ. Γεώργιος Μπρισκόλας, πρόεδρος Δ.Σ. της Eurocert, ενός από τους 25 φορείς πιστοποίησης που έχουν αναλάβει την κατάταξη των ξενοδοχείων σε αστέρια.
Αν και η υφιστάμενη Νομοθεσία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2015, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στα μέλη του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν αποκαρδιωτικά.
Από τα 9.500 και πλέον ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Ελλάδα σήμερα, μόλις περίπου το 1/10 έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, περίπου 1.100 ξενοδοχεία έχουν λάβει πιστοποίηση μέχρι στιγμής ενώ περίπου 300 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες άμεσα.
Ενθαρρυντικό, από την άλλη πλευρά, είναι το γεγονός ότι, παρά την κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα κατάταξης των ενοικιαζομένων καταλυμάτων σε κλειδιά, το 97% των νέων επιχειρήσεων έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διαδικασίες.
Η αναμονή τροποποιήσεων στην Νομοθεσία, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους λόγους που τα ξενοδοχεία δεν είχαν έως τώρα επιταχύνει τις διαδικασίες.
Ωστόσο, ξενοδόχοι ανέφεραν και τον παράγοντα κόστος, ως ιδιαίτερα σημαντικό λόγο.
«Βεβαίως, είναι γεγονός πως το κόστος της διαδικασίας σε μια εποχή που τα ξενοδοχεία της Αθήνας προσπαθούν να ανακάμψουν μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης -ενώ παράλληλα υπερφορολογούνται- δημιουργεί δυσκολίες, ωστόσο στόχος είναι το υψηλό επίπεδο που απαιτεί η πρόοδος, η εξέλιξη, ο διεθνής ανταγωνισμός, αλλά και η διάκριση από τα μη αδειοδοτούμενα καταλύματα κάθε είδους.», τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ και αντιπρόεδρος του ΞΕΕ.
Πάντως, μία ενδεχόμενη παράταση, αν και ακόμη είναι νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί καθώς όπως ανέφερε ο κ. Μπρισκόλας, τα δύο χρόνια διορίας που προβλέπει η νομοθεσία είναι αρκετός και ικανός χρόνος.
«Άλλωστε, ο συνολικός αριθμός των διαπιστευμένων φορέων και των -άρτια εκπαιδευμένων- επιθεωρητών σε όλη την Ελλάδα είναι τέτοιος ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση της τελευταίας στιγμής και να φέρει εις πέρας, αξιόπιστα και υπεύθυνα, το έργο που μας έχει ανατεθεί.», καταλήγει ο κ. Μπρισκόλας.
Πόσο κοστίζει η κατάταξη
Ανάλογα με το μέγεθος του ξενοδοχείου, το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 500 – 2.000 ευρώ.
Το πιστοποιητικό έχει διάρκεια πέντε ετών, δηλαδή το κόστος επιμερίζεται σε 100 – 400 ευρώ το χρόνο.
Πόσος χρόνος απαιτείται για την κατάταξη
Η νομοθεσία προβλέπει διάστημα 30 ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο κομμάτι που αφορά την επιθεώρηση, την αποκατάσταση πιθανών ελλείψεων και τέλος την εισήγηση του φορέα προς το Ξ.Ε.Ε. για έκδοση του πιστοποιητικού, σύμφωνα με τον κ. Μπρισκόλα.
Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας απαιτεί δαπανηρές ή/και χρονοβόρες επεμβάσεις στα καταλύματα. Για τον λόγο αυτόν, οι φορείς πιστοποίησης συμβουλεύουν τα καταλύματα να προετοιμαστούν και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες άμεσα προς αποφυγήν λάθος ενεργειών ή δυσάρεστων εξελίξεων.