Απάτες μέσω διαδικτύου με στόχο τον τουρισμό

Η είδηση σχετικά με την υπόθεση εξαπάτησης μέσω διαδικτύου πολιτών και ιδιοκτητών ξενοδοχείων που έκανε το γύρο των ηλεκτρονικών μέσων τις προηγούμενες ημέρες εγείρει ένα σημαντικό ζήτημα για τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση του διαδικτύου.
Το Διαδίκτυο έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την είσοδο του Web 2.0 και των social media. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι πλέον το διαδίκτυο αποτελεί μία πιστή απεικόνιση του πραγματικού κόσμου: κοινωνικότητα, επιχειρηματικές συναλλαγές, ενημέρωση, εκπαίδευση κ.ο.κ.  Για ποιο λόγο λοιπόν θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι οι απατεώνες και εγκληματίες θα μπορούσαν να μείνουν απέξω από αυτόν τον μικρόκοσμο του διαδικτύου;
Όπως λοιπόν και στο πραγματικό κόσμο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές, έτσι θα πρέπει να λειτουργούμε και κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο.
Στην υπόθεση που εξιχνιάστηκε, για παράδειγμα, ανυποψίαστοι πολίτες της χώρας μας και του εξωτερικού, έκαναν κρατήσεις σε ξενοδοχεία της Ελλάδας, χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να το γνωρίζουν και χωρίς να έχει συναφθεί καμία συμφωνία με τον διαδικτυακό τόπο.  Στη συνέχεια, οι διαχειριστές των ιστοτόπων υπερχρέωναν τις πιστωτικές κάρτες των χρηστών.
Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι, κατά την μετάβασή τους στα ξενοδοχεία διαπίστωναν ότι καμία κράτηση δεν είχε γίνει πραγματικά. 
Το ζήτημα παρουσιάστηκε σε διεθνή φόρουμ πριν από περίπου τέσσερις μήνες, όταν κάποιος χρήστης κάνοντας κράτηση σε έναν από τους ιστοτόπους (www.newbookingcentrals.com ) αναρωτήθηκε γιατί η κράτησή του για διαμονή σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο χρεώθηκε σε τουρκική λίρα. 
Οι πολυπληθείς καταγγελίες από Έλληνες χρήστες και ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων οδήγησαν σε περαιτέρω έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Interpol και την Europol. 
Αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν οι διαχειριστές των απατηλών ιστοσελίδων, οι οποίοι όπως προέκυψε άλλαζαν την επωνυμία των ιστοσελίδων διατηρώντας όμως τη μορφή και τα γραφικά, που προυπήρχαν με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη σήμανση με λογότυπο ένα αεροπλανάκι:
Επιπλέον από την διαδικτυακή έρευνα προέκυψε, ότι οι ιστοσελίδες αυτές φιλοξενούνται σε διακομιστές (servers) της αλλοδαπής, ενώ από την ανάλυση των χρεώσεων των καρτών των πολιτών που εξαπατήθηκαν προέκυψε ως κοινός παραλήπτης των χρημάτων, επιχείρηση που εδρεύει σε γειτονική χώρα.
Αν και η Ελληνική Αστυνομία, στην ανακοίνωση της δεν θέλησε να αποκαλύψει ποια ήταν η γειτονική χώρα όπου έδρευε η εταιρεία, με βάση την αναζήτηση που έκανε το Tourism Press στο διαδίκτυο, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η χώρα αυτή είναι η Τουρκία.
Τι κυρώσεις έχει, όμως μία εταιρεία, που δεν εδρεύει στην Ελλάδα τη στιγμή που οι δικογραφίες σχηματίστηκαν εις βάρος των διαχειριστών της κατατέθηκαν σε Εθνικό δικαστήριο;
Παρά το γεγονός, ότι πολύ κατηγορούν (και όχι άδικα) το διαδίκτυο ότι είναι μία κοινωνία χωρίς όρια και και χωρίς νόμους, όσον αφορά σε τέτοιου είδους εξαπατήσεις, η Ελληνική νομοθεσία προβλέπει τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα, οι Ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται σε όλες τις πράξεις που τελέστηκαν στο έδαφος της επικράτειας, ακόμη και από αλλοδαπούς καθώς και για πράξη που χαρακτηρίζεται από αυτούς ως κακούργημα ή πλημμέλημα και που τελέστηκε στην αλλοδαπή από ημεδαπό, αν η πράξη αυτή είναι αξιόποινη και κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέστηκε (αρ.6 ΠΚ).

Στην περίπτωση των εγκλημάτων που τελούνται στο Διαδίκτυο, ως τόπος τέλεσης του εγκλήματος μπορεί να θεωρηθεί είτε ο τόπος από όπου η ηλεκτρονική σελίδα μπορεί να αναγνωσθεί, που αυτό στην πράξη σημαίνει κάθε χώρα στην οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είτε ο τόπος όπου φιλοξενείται από τον παροχέα πρόσβασης στο Διαδίκτυο η συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα.

Με αφορμή, λοιπόν, τη συγκεκριμένη περίπτωση,η αστυνομία και η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος συμβουλεύουν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται οποιοδήποτε διαδικτυακό τόπο για τις συναλλαγές τους, μόνο αυτούς που είναι ασφαλείς καθώς επίσης και να προτιμούν τη χρήση προπληρωμένης πιστωτικής κάρτας.
Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.