Σεμινάρια: Γνώση & Επαγγελματική Αποκατάσταση

Ποια να ακολουθήσω τι να κάνω για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου, να ενδυναμωθώ στην υπηρεσία μου; Τώρα που απολύθηκα τι κάνω; Είναι επίσης η γνωστή ερώτηση που κάνει ο καθένας από εμάς και στην δύσκολη στιγμή της απόλυσης. Την οποία απόλυση ποτέ δε θα βλέπουμε σαν το τέλος της καριέρας μας, αλλά σαν την αρχή μιας καινούργιας. Όσο δύσκολη και να είναι η περίοδος που διανύουμε δε θα πρέπει να μας καταβάλει, διότι ο πόλεμος δεν χάνεται από μία μάχη, αλλά από το σύνολο πολλών.   

Σε πρώτη φάση ανασυντασσόμαστε και βλέπουμε τα δεδομένα. Τι θέλουμε να κάνουμε και σε ποια φάση βρισκόμαστε. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με το ίδιο αντικείμενο, να αλλάξουμε τελείως κατεύθυνση ή να κάνουμε μία δική μας επιχείρηση; 

Σε όποια κατηγορία βρισκόμαστε υπάρχει τρόπος να διευκολύνουμε την απάντησή μας μέσω της σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης από φορείς που γνωρίζουν το πώς.

Καλό θα ήταν να αρχίσουμε την κουβέντα μας με παραδείγματα: 



Ας αρχίσουμε μ’ έναν εργαζόμενο που απλά ενδιαφέρεται για επιπλέον γνώση. 

ΚΕΒΙΔΑ: Κέντρο Διακυβέρνησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Δίνει τη δυνατότητα στους φιλομαθείς να γνωρίσουν από κοντά τα πρόσωπα που διερευνούν και επιλύουν τα σύγχρονα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης. Η προσπάθεια του Κέντρου είναι να επιμορφώσει όσους το επιθυμούν χωρίς κόστος συμμετοχής πάνω σε θέματα που αφορούν τα προβλήματα προγραμματισμού, οργάνωσης, συντονισμού, στελέχωσης και λειτουργίας της πολιτείας. Στο ΚΕΒΙΔΑ υπάρχει μεγάλο εύρος θεμάτων που παρουσιάζονται από καταξιωμένους επιστήμονες με ιδιαίτερη δράση όχι μόνο στον Ελληνικό, αλλά και στο Διεθνή χώρο. Η δήλωση συμμετοχής είναι απλή μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του τμήματος και κάνοντας μία εγγραφή και ταυτόχρονη αίτηση στα προγράμματα που ενδιαφέρουν. Στο τέλος κάθε ενότητας παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο βεβαίωση παρακολούθησης, ενώ σε όσους το επιθυμούν κατατίθεται εργασία και αντίστοιχη βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης. 



Σε δεύτερη φάση έχουμε κάποιον που μόλις έχασε την εργασία του και ψάχνει κάτι καινούργιο. Θα μπορούσε ν’ απευθυνθεί σε: 



ΟΑΕΔ: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Εδώ βρίσκουμε προγραμματισμένα σεμινάρια πολλών εταιρειών ή καλύτερα φορέων που συνεργάζονται και επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και δίνουν τη δυνατότητα της επιμόρφωσης σε ανέργους και όχι μόνο. Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι επικαλείται ό όρος επιδοτούμενα, αλλά υπάρχει κόστος συμμετοχής που καταβάλει ο ενδιαφερόμενος και στη συνέχεια επιστρέφεται μέσω επιδότησης του ΟΑΕΔ, εφόσον υπάρχει η έγκριση.   

ΔΗΜΟΙ: Πολλοί Δήμοι έχουν εντάξει στα πλαίσια της Κοινωνικής Πολιτικής, Επιδοτούμενα Προγράμματα Ανέργων, όπου δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν διάφορα θέματα με κανένα κόστος. Απαραίτητη προϋπόθεση να ανήκει κάποιος στο Δήμο που κάνει αίτηση, γι’ αυτό το λόγω ζητιέται και λογαριασμός ΔΕΚΟ μαζί με την κατάθεση της αίτησης.

ΕΣΠΑ: Μέσω του ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων «Επενδύοντας στον Άνθρωπο- Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και σε συνεργασία με ιδιωτικά και δημόσια ΚΕΚ υπάρχει η δυνατότητα επιμόρφωσης ανέργων. Οι κατά τόπους άνεργοι με ή χωρίς δικαίωμα τακτικού επιδόματος ανεργίας δικαιούνται εκπαιδευτικού επιδόματος 4,40 € μικτά ανά ώρα ενώ όσοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες 5,00 € μικτά ανά ώρα. Ειδικά για τους επιδοτούμενους ανέργους γίνεται αναστολή του επιδόματος ανεργίας για όσο χρόνο διαρκεί η κατάρτιση. Για να μπορέσει κάποιος να μπει σε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να επισκεφτεί τις σελίδες ΚΕΚ και θα πρέπει να καταθέσει αίτηση συμμετοχής, παραπεμπτικό από ΚΠΑ, υπεύθυνη δήλωση με την μη παρακολούθηση άλλων επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισής, βιογραφικό, φωτογραφία, ταυτότητα, εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας του τελευταίου οικονομικού έτους, ΑΦΜ, μητρώο ΙΚΑ και αποδεικτικά τίτλων σπουδών.  



Μικρή σημείωση ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει είναι:



α) Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ),

β) ηλικιακά να είναι άνω των 16 ετών,

γ) να έχει γίνει εξατομικευμένη παρέμβαση και να έχει συνταχθεί από τον εργασιακό σύμβουλο του Κ.Π.Α. Ατομικό Σχέδιο Δράσης σύμφωνα με το οποίο αφενός να διαφαίνεται ότι έχουν ανάγκη κατάρτισης και αφετέρου ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το αντικείμενο του προγράμματος, 

δ) να έχουν αποδεδειγμένα ενδιαφέρον για το αντικείμενο του προγράμματος και να θέλουν να απασχοληθούν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις μετά το τέλος του προγράμματος (κρίνεται από το ΚΠΑ, βλ. Ατομικό Σχέδιο Δράσης, τη συνέντευξη και τα τεστ προσωπικότητας).



Σε αυτά τα προγράμματα είναι υποχρεωτική η απασχόληση σε θέσεις συναφείς με τα θέματα που αναφέρονται στο πρόγραμμα παρακολούθησης.



ΚΕΒΙΔΑ: http://pubadmin.panteion.gr/index.php/latestnews

ΟΑΕΔ: www.oaed.gr

ESPA: www.espa.gr

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.