Έντονες είναι οι αντιρρήσεις της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Τουριστικών Πρακτόρων και Τουρ Οπερέιτορς, ECTAA, στο προσχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναθέωρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια που δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του κλάδου και ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει τον συγκεκριμένο τομέα.
Η ECTAA υποστηρίζει ότι η έκθεση αγνοεί σοβαρά ζητήματα που έθεσαν οι φορείς της αγοράς σχετικά με κρίσιμες πτυχές της αρχικής πρότασης. Αντί να ενισχύει την προστασία των καταναλωτών και να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τομέα, αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία για ουσιαστική και ισορροπημένη μεταρρύθμιση.
Επίσης, εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Οι διαβουλεύσεις περιορίστηκαν σε τυπικό επίπεδο, με τις επίσημες ακροάσεις να επιτρέπουν μόλις πέντε λεπτά ανά ομιλητή, χρόνος ανεπαρκής για να συζητηθούν κρίσιμα θέματα. «Συμμετείχαμε καλή τη πίστει, ελπίζοντας να συμβάλουμε σε μια εποικοδομητική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς, οι θέσεις μας αγνοήθηκαν εντελώς», σημειώνει ο Έρικ Ντρεσίν, Γενικός Γραμματέας της ECTAA.
Νομική αβεβαιότητα και μη – λειτουργικοί ορισμοί
Η έκθεση δυσχεραίνει την κατανόηση του ορισμού του «πακέτου», καθώς τον επεκτείνει ώστε να περιλαμβάνει δύο κρατήσεις που πραγματοποιούνται από την ίδια ιστοσελίδα εντός 72 ωρών. Η προσέγγιση αυτή, τονίζει η ECTAA, δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα, καθώς οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν θα μπορούν να γνωρίζουν αν μια κράτηση αποτελεί μεμονωμένη υπηρεσία ή μέρος πακέτου μέχρι να παρέλθει το 72ωρο. Οι καταναλωτές, επίσης, θα μένουν μετέωροι ως προς τα δικαιώματά τους τη στιγμή της αγοράς. Η έλλειψη σαφήνειας αυτή θα διαταράξει τη λειτουργία ολόκληρης της ταξιδιωτικής αλυσίδας, επηρεάζοντας τόσο τους διοργανωτές πακέτων όσο και τις μεμονωμένες υπηρεσίες, απειλώντας εν τέλει τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα.
Περιορισμοί στις προκαταβολές: κίνδυνος για τη ρευστότητα των διοργανωτών
Ο περιορισμός των προκαταβολών στα οργανωμένα ταξίδια προσθέτει ένα ακόμα βάρος στους διοργανωτές, οι οποίοι ήδη διασφαλίζουν τα χρήματα των πελατών έναντι κινδύνου αφερεγγυότητας. Η μείωση των προκαταβολών, ισχυρίζεται η ECTAA, δεν περιορίζει τον κίνδυνο αφερεγγυότητας, αλλά αποδυναμώνει οικονομικά τους διοργανωτές, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι εξαιρέσεις στον προτεινόμενο κανόνα προκαταβολής 25% είναι ανεπαρκείς, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη το σταθερό κόστος όπως οι μισθοί ή τα λειτουργικά έξοδα. «Αν ο στόχος είναι πράγματι η προστασία των καταναλωτών, γιατί να μην διασφαλίζονται οι προκαταβολές σε όλες τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες και όχι μόνο στις οργανωμένες;», αναρωτιέται ο Έρικ Ντρεσίν.
Ανάγκη για ισορροπημένη και ρεαλιστική μεταρρύθμιση
Καθώς η Οδηγία για τα Οργανωμένα Ταξίδια αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 15% των ταξιδιωτικών υπηρεσιών στην αγορά της ΕΕ, ποσοστό που έχει μειωθεί δραστικά από το 40% του 2013, η ECTAA προτείνει, αντί να επιβάλλονται πρόσθετοι περιορισμοί στους διοργανωτές, θα ήταν πιο αποτελεσματικό να ενισχυθεί η προστασία του υπόλοιπου 85% των καταναλωτών που χρησιμοποιούν μεμονωμένες υπηρεσίες χωρίς να έχουν αντίστοιχα οφέλη.
Η ECTAA ζητά τη θεμελιώδη αναθεώρηση της έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές πραγματικότητες και τις απόψεις του τουριστικού κλάδου. Η αναθεώρηση της Οδηγίας πρέπει να επιτύχει τη σωστή ισορροπία—υψηλή προστασία καταναλωτών και διατήρηση της ελκυστικότητας και της λειτουργικότητας της αγοράς.