Π.Ευσταθίου: Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού είναι μακροχρόνιες

Δρ Πάνος Ευσταθίου

Πώς μπορούν να απαλλαγούν τα ξενοδοχεία και οι χώροι εστίασης από το φόβο των μικροβίων που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις και ασθένειες σε πελάτες και προσωπικό;

Ο Δρ Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, μιλά στο Tourism Press για τις ιδιότητες του αντιμικροβιακού χαλκού και την εφαρμογή του στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Τι είναι ο αντιμικροβιακός χαλκός;

Αντιμικροβιακή είναι η ικανότητα των ιόντων χαλκού να εξουδετερώνουν τα μικρόβια, τους μύκητες και τους ιούς.

Όπως είναι γνωστό, τα παθογόνα μικρόβια παραμένουν ζωντανά και λοιμώδη, σε επιφάνειες για πολλές ώρες, ημέρες, ακόμη και μήνες. Σχηματίζουν μία «δεξαμενή» και μεταδίδονται μέσω της αφής. 

Τα μικρόβια δεν μπορούν όμως να επιβιώσουν επάνω σε επιφάνειες από αντιμικροβιακό χαλκό λόγω της ιδιότητας του να τα εξουδετερώνει. 


Σε διάστημα δύο ωρών, ο αντιμικροβιακός χαλκός εξουδετερώνει τα μικρόβια, όπως Escherichia coli (Εζερίχια Κόλι), Influenza A (H1N1), Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα), Listeria monocytogenes (Λιστέρια και πολλά άλλα, σε ποσοστό 99.9%.


Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού είναι μακροχρόνιες. Ακόμη κι αν οι επιφάνειες χαραχθούν, η αντιμικροβιακή τους αποτελεσματικότητα δεν αλλάζει (δεν φθείρονται όπως οι επιστρώσεις ή άλλου τύπου κατεργασμένες επιφάνειες). Τα κράματα χαλκού, είναι οι μόνες στερεές επιφάνειες που έχουν καταχωρηθεί «ως προϊόντα με θετικές ιδιότητες για τη δημόσια υγεία» από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής (EPA – Environmental Protection Agency).

Πού χρησιμοποιείται και για ποιο σκοπό;

Ο αντιμικροβιακός χαλκός έχει εφαρμογή σε χώρους όπου υπάρχουν πολυαγγειζόμενες επιφάνειες και σε χώρους όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις.

Οι κύριες εφαρμογές του αντιμικροβιακού χαλκού αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, την προστασία της Δημόσιας Υγείας, την επεξεργασία των τροφίμων κ.ά.

Τα μέρη αυτά είναι: νοσοκομεία (για τον περιορισμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων), Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, κλινικές, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, δημόσια κτίρια, σταθμοί μετρό και ξενοδοχεία.

Με ποιο τρόπο μία τουριστική επιχείρηση θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού;
Στους χώρους με πολυαγγειζόμενες επιφάνειες κατατάσσονται και οι ξενοδοχειακές μονάδες. Εκεί, καθώς είναι χώροι συνάθροισης, είναι συχνή η διάδοση επιδημιών όπως η νόσος των Λεγεωνάριων και η Κλεμπσιέλλα,ο Staphylococcus aureus κ.ά.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού προστατεύει από τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες με αποτελεσματικό τρόπο, εξουδετερώνοντας τα. 

Τα αντικείμενα που μπορούν να επιχαλκωθούν είναι: χειρολαβές, πόμολα πόρτας, πόρτες ώθησης, δίσκοι μεταφοράς, βρύσες, μπουτόν ανελκυστήρων και γενικότερα όλες οι πολυαγγειζόμενες επιφάνειες, οι οποίες είναι ο τρόπος μετάδοσης μικροβίων και ιών. Ακόμη και τα στυλό και τα mouse των υπολογιστών των εργαζομένων μπορούν να αντικατασταθούν με αντίστοιχα αντικείμενα από αντιμικροβιακό χαλκό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ξενοδοχείο Waldorf Astoria στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, στο οποίο έχουν επιχαλκωθεί οι περισσότερες επιφάνειες και το εικαστικό αποτέλεσμα είναι πρωτότυπο.

Οι επιφάνειες που έχουν αντικατασταθεί με αυτές από αντιμικροβιακό χαλκό είναι: πόμολα, χερούλια πόρτας, χειρολαβές κ.ά.

Στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, πόσο εύκολο είναι για μία τουριστική επιχείρηση να επωμιστεί το κόστος μια τέτοιας εφαρμογής;

Κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές χρηματοδότησης.

Υπάρχουν προγράμματα που είναι διαθέσιμα έως και το 2013 στην επαρχία, σχετίζονται δε με δράσεις αντιμικροβιακού χαρακτήρα και χρηματοδοτούν το μεγαλύτερο ποσό (σε πολύ μεγάλο ποσοστό) που απαιτείται για την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού.

Μια τουριστική επιχείρηση μπορεί να κάνει μια αίτηση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφού εγκριθεί να της καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.