Ρώσοι επενδυτές: Γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα;

Γραφειοκρατία, αδιαφανείς διαδικασίες, ασταθές φορολογικό σύστημα και βίζα είναι τα κυριότερα προβλήματα των Ρώσων επενδυτών που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα τόσο στον τουρισμό όσο και σε άλλους τομείς.

Παράπονα έκαναν οι Ρώσοι που συμμετείχαν στο ΕλληνοΡωσικό συνέδριο επενδύσεων στη Ρόδο την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Σε γενικές γραμμές, οι Ρώσοι, παρά το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα ή ακόμη και να συνεργαστούν σε θέματα εμπορίου και εξαγωγών, φαίνεται να διστάζουν καθώς μία σειρά ζητημάτων στο οικονομικό περιβάλλον της χώρα τους προκαλούν προβλήματα.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν, όπως καταγράφονται στα κυριότερα συμπεράσματα του συνεδρίου :

· Στη γραφειοκρατία, και στο μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση μιας απόφασης ή για αδειοδότηση.

· Στις αδιαφανείς διαδικασίες και στην έλλειψη της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με την Έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 90η της παγκόσμιας κατάταξης της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα σε 142 χώρες.

· Στο «θολό» ακόμα επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο δεν παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις και πληροφορίες για τους ξένους επενδυτές (π.χ. για τις ευνοϊκές διατάξεις, για το ποσό που μπορούν να επενδύσουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών…).

· Στην έλλειψη ενός σταθερού και ασφαλούς φορολογικού πλαισίου.

· Στο ζήτημα της βίζας. Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς την επιτάχυνση, απλοποίηση, και μείωση του κόστους στις διαδικασίες θεωρήσεων βίζας, οι Ρώσοι επιχειρηματίες ζήτησαν να ληφθούν και άλλα μέτρα. Αναφέρθηκαν στο παράδειγμα της Φινλανδικής πρεσβείας στη Μόσχα, στην οποία μόνο στον τομέα των θεωρήσεων βίζας εργάζονται 70 άτομα για την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των ρώσων υπηκόων.

Μετά από όλα αυτά που μας είπαν, μίλησε κανείς για ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον;

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.