Δύσκολη αναμένεται να είναι η τουριστική σαιζόν του 2017 για τους ξενοδόχους καθώς παρά το ρεκόρ αφίξεων τουριστών, βλέπουν τα έσοδά τους να διολισθαίνουν και την ανταγωνιστικότητά τους να μειώνεται. Επιτακτική, πλέον, η αντιμετώπιση από πλευράς πολιτείας καίριων ζητημάτων για τον κλάδο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ),κ. Γιάννη Ρέτσο, ο στόχος των 25 εκ. αφίξεων είναι εφικτός και μπορεί να ξεπεραστεί, ξεπερνώντας τους στόχους της μελέτης McKinsey για το 2020. Δυστυχώς, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων, τα οποία,σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος, έχουν υποστεί μείωση κατά 4,8% σε σχέση με πέρσι, δηλαδή 346 εκ. λιγότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
«Δεν θα πρέπει να μετράμε, πλέον, κεφάλια. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι καλό και οι τουρίστες θα έρχονται στη χώρα. Να επικεντρωθούμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Ρέτσος.
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της κίνησης, δήλωσε ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος πάνε καλά, κυρίως μετά την ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς, ωστόσο, «είναι δύσκολο», υπογράμμισε, «να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων για τη φετινή χρονιά μέσα στους δύο αυτούς μήνες».
Αναλύοντας τα αίτια της κατάστασης ανέφερε ότι:
- έχει μειωθεί η μέση παραμονή των τουριστών,
- προσελκύσαμε φέτος χαμηλής ποιοτικής στάθμης Ρώσων τουριστών λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τη βίζα. Οι ανταγωνιστές, όπως η Ισπανία, επωφελήθηκαν, προσελκύοντας το «καλό κομμάτι»,
- η υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος και κυρίως, αυτό που επηρεάζει την τιμή πώλησης του, όπως ο ΦΠΑ. Η επιπλέον φορολογία, ανέφερε ο κ. Ρέτσος, επηρεάζει την τιμή προς τα πάνω, καθιστώντας το ελληνικό τουριστικό προϊόν ακριβότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας. «Η τιμή έχει γίνει αντικίνητρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, «Δεν αποτελεί, πλέον, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Παράλληλα, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την επόμενη χρονιά, καθώς, όπως ανέφερε, τις συνέπειες όλων αυτών που βιώνουμε φέτος θα τις δούμε του χρόνου.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα, θα έχουμε ένα πιο ακριβό τουριστικό προϊόν από αυτό των ανταγωνιστών, εξαιτίας της υπερφορολόγησης, περισσότερο ανταγωνισμό από τις χώρες που φέτος αντιμετώπισαν προβλήματα (όπως η Τουρκία) που ήδη κάνουν ενέργειες για να ανακάμψουν και να ανακτήσουν το χαμένο μερίδιό τους στον τουρισμό και ένα ελληνικό τουριστικό προϊόν κατά ένα χρόνο γερασμένο και χωρίς δυνατότητα εκσυγχρονισμού.
Βέβαια, δήλωσε, όλα είναι πιθανά και μπορούν να αλλάξουν.
Όσον αφορά την ελάφρυνση της φορολογίας, ο κ. Ρέτσος, τόνισε ότι δεν φαίνεται να είναι εφικτή άμεσα. Ωστόσο, η κυβέρνηση μπορεί να πάρει κάποια μέτρα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, όπως να ελέγξει το μεταναστευτικό, να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν ανταγωνιστικές.
«Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε.», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ανέφερε ότι ένα μέρος των εσόδων από τον τουρισμό διοχευτεύεται στα παράνομα καταλύματα και κάλεσε την Πολιτεία να ρυθμίσει το ζήτημα, με τη δημιουργία μητρώου των σπιτιών που λειτουργούν ως καταλύματα και με τους απαραίτητους φορολογικούς ελέγχους.