Nehad Gamal Eldin: Ο προορισμός Αίγυπτος ανακάμπτει

Nehad Gamal Eldin1
Συνέντευξη με τη Σύμβουλο τουρισμού της Αιγύπτου. 
 
Στις αρχές του χρόνου η Αίγυπτος βρισκόταν στο επίκεντρο εξαιτίας των ταραχών. Πλέον, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις αρκετές για να ατενίζει το τουριστικό μέλλον της με αισιοδοξία. 
 
Συνάντησα την κα Nehad Gamal Eldin  στο περίπτερο της Αιγύπτου στην έκθεση Philoxenia 2011. Ήταν μόλις λίγες ημέρες πριν τα διεθνή Μέσα αναφέρουν το ξέσπασμα νέων ταραχών στην Αίγυπτο με νεκρούς και τραυματίες ενόψει των εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.
 
Ωστόσο, η σύμβουλος τουρισμού, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, με υποδέχθηκε εγκάρδια και δέχθηκε να μου μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο και πόσο ασφαλής είναι πλέον μία επίσκεψη στη χώρα.
 
Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι Αιγύπτιοι (κράτος και ιδιώτες) δεν έχασαν καθόλου χρόνο, όσον αφορά την αποκατάσταση της τουριστικής εικόνας τους στο εξωτερικό και κατά τρόπον τινά, θα μπορούσαν να αποτελούν και παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα αυτόν.
 
Ποιες ήταν οι συνέπειες των ταραχών στην αρχή του έτους στην Αίγυπτο;
 
Καταρχήν, να τονίσω ότι κατά τη διάρκεια των ταραχών δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός τουρίστα στην Αίγυπτο. Οι διαδηλωτές δεν πείραξαν κανένα ξενοδοχείο ή αεροδρόμιο. Ήταν άνθρωποι με μόρφωση και καλλιέργεια που το μόνο που ήθελαν ήταν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική κατάσταση στη χώρα τους. Στην πλειόνότητά τους οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές.
 
Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί ότι, την περίοδο εκείνη, υπήρξαν τουρίστες που δεν δέχθηκαν να αποχωρήσουν στο πλαίσιο των ενεργειών επαναπατρισμού τους από τις χώρες τους καθώς αισθάνονταν απόλυτα ασφαλείς.
 
Ωστόσο, τα γεγονότα αυτά είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της Αιγύπτου ως τουριστικού προορισμού και κατ’ επέκταση αυτό οδήγησε σε μείωση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Παρόλα αυτά, υπήρξαν διαφορές στα ποσοστά μείωσης της τουριστικής κίνησης από χώρα σε χώρα. Μιλώντας για την περιοχή δικαιοδοσίας μου, δηλαδή για τις χώρες: Ελλάδα, Τουρία, Κύπρο, Βουλγαρία και Σερβία, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση από Ελλάδα και μικρότερη από Σερβία.
 
Συγκεκριμένα, το ρεύμα από Ελλάδα μειώθηκε κατά 50% το 2011 ενώ από τη Σερβία κατά 26%. Σημαντική, όμως, ήταν και η μείωση από Τουρκία (44%), αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2010 πριν την επανάσταση, σε σύγκριση με το 2009 η ίδια αγορά είχε εμφανίσει αύξηση της τάξης του 37,5%.
 
Αυτή τη στιγμή, όλες οι παραπάνω αγορές ανακάμπτουν με γοργούς ρυθμούς εκτός από την Ελλάδα και αυτό πιστεύουμε ότι οφείλεται στην  οικονομική  κρίση που πλήττει τη χώρα.
 
Τι ενέργειες κάνετε για την αποκατάσταση της τουριστικής σας εικόνας στο εξωτερικό και την προσέλκυση διεθνούς τουρισμού;
 
Διοργανώνουμε fam trips για δημοσιογράφους, όπου εκτός των άλλων περιοχών, όπως το Sharm El Sheikh στις οποίες δεν σημειώθηκαν ούτως ει άλλως ταραχές, τους πηγαίνουμε και στην πλατεία Ταχρίρ, ώστε να δουν ιδίοις όμμασι ότι πλέον πρόκειται για ειρηνικές διαδηλώσεις και η χώρα είναι απόλυτα ασφαλής.
 
Επιδοτούμε τις άδειες θέσεις των αεροσκαφών προς Αίγυπτο μέχρι να φθάσουν το 90% της πληρότητάς τους.
 
Χρηματοδοτούμε έως το 50% του κόστους των διαφημίσεων  που κάνουν οι Tour Operators για την Αίγυπτο.  Το ύψος της χρηματοδότησης διαφέρει ανά τουριστικό οργανισμό ανάλογα με τον αριθμό των τουριστών που στέλνει προς την Αίγυπτο.
 
Από την πλευρά τους, τα ξενοδοχεία παρέχουν εκπτώσεις και προσφορές.
 
Έχετε δει κάποια ανταπόκριση στις ενέργειές σας αυτές;
 
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προκρατήσεις για ταξίδια στην Αίγυπτο  από τη Σερβία  ενώ ιδιαίτερα θετική είναι η ανταπόκριση από κύριες τουριστικές αγορές όπως είναι η Μ.Βρετανία, η Ρωσία, η Γερμανία και πολλές Αραβικές χώρες.
Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.