Νομοσχέδιο Τουρισμού: Φίλος της επιχειρηματικότητας & εχθρός του περιβάλλοντος;

Με τη θέσπιση νέων θεσμών τουριστικής επιχειρηματικότητας, τροποποιήσεις και ποικίλες αντιδράσεις ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013, το Νομοσχέδιο του υπουργείου τουρισμού με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις.»

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά από το Υπουργείο τον Ιανουάριο 2013 και είχε τεθεί προς διαβούλευση, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για μια σειρά από ζητήματα του Ελληνικού τουρισμού, προσπαθώντας να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα των δραστηριοτήτων του.

Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις είναι ποικίλες κυρίως από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους νησιωτικούς δήμους και το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιδράσεις

Η θέσπιση των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων έχουν προκαλέσει την αντίδραση 26 δήμων νησιωτικών περιοχών της χώρας, οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν το μοντέλο αυτό επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτυχημένο, βάσει της διεθνής πρακτικής και τονίζουν ότι το νομοσχέδιο θα συντελέσει «στη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των νησιών και συνεπώς της τοπικής οικονομίας και του κοινωνικού ιστού.»

Παρωχημένο χαρακτηρίζουν το πρότυπο των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας, 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν επίσης ότι με το υφιστάμενο νομοσχέδιο:

  • Προωθείται η υπερ-δόμηση σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα μικρής έκτασης νησιά, οι ορεινές περιοχές, οι προστατευόμενες περιοχές και οι αρχαιολογικοί χώροι. 
  • Αντιμετωπίζονται οριζόντια τα νησιά όσον αφορά το συντελεστή δόμησης. 
  • Επιτρέπονται παρεμβάσεις σε χώρους που βρίσκονται εντός περιοχών Natura και αρχαιολογικών χώρων. 
  • Περιλαμβάνει φωτογραφικές ρυθμίσεις σχετικά με τους τουριστικούς λιμένες. 
  • Περιέχει διατάξεις που περιορίζουν τα κρατικά έσοδα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του αντιτίμου χρήσης αιγιαλού. 

Το περιβάλλον και την ορθολογική χωροταξία πλήττει το εν λόγω νομοσχέδιο αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, αναφερόμενοι σε μία σειρά διατάξεων που αφορούν τόσο την κατάργηση των περιορισμών έκτασης στα νησιά με έκταση άνω των 90 τετραγωνικών όσο και για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura και δασικών εκτάσεων.

Καμία αναφορά στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων στον τουρισμό και στη συντριβή της μικρής επιχειρηματικότητας δεν γίνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, υπεύθυνος τομέα τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κριτσωτάκης μιλώντας για το νομοσχέδιο τόνισε ότι προωθείται το “άρον – άρον” ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η μείωση της δημόσιας σφαίρας, η άνευ ορίων δόμηση, μια ιδιότυπη “ιδιωτική” χωροθέτηση, η κερδοσκοπική επιχειρηματικότητα και η αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ σε καταλυτικό εργαλείο διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για μελλοντικές -ακόμα χειρότερες για την κοινωνία και το περιβάλλον- συνθήκες ανάπτυξης του τουρισμού, βασισμένη σε παρατυπίες και στη λογική της εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Η επίσημη τοποθέτηση

Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας στοχεύει το νομοσχέδιο του Υπουργείου τουρισμού, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας εχθές στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι:

Για τους οργανωμένους υποδοχής τουριστικών δραστηριοτήτων και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα:

  • Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν χωροθετεί αφ’ εαυτού οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων. Απλά δεν απαγορεύει την ίδρυσή τους

  •  Κάθε επένδυση θα κρίνεται με αυστηρούς περιβαλλοντικούς και αρχιτεκτονικούς κανόνες

  • Θα εφαρμόζεται το ειδικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών natura και των δασικών εκτάσεων που θα βρίσκονται εντός των εκτάσεων που θα αναπτύσσεται μία τέτοιου είδους επένδυση

 Για τον ΕΟΤ:

  • Δεν είναι πρόθεση του υπουργείου η λογική ουσιαστικής διάλυσής του

  • Στόχος είναι ένας ΕΟΤ ισχυρός, αυτόνομος, σύγχρονος, απαλλαγμένος από βάρη και κακοδαιμονίες του παρελθόντος.

  • Ίδρυση νέων γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού σε Βραζιλία, Σερβία και αλλού.

  • Δημιουργία θέσεων τουριστικών εντεταλμένων στις Πρεσβείας της Ελλάδος στο εξωτερικό

Για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση:

  • Σκοπός η αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και ο εμπλουτισμός τους με νέα προγράμματα

  • Δημιουργία διεύθυνσης τουριστικής εκπαίδευση

  • Σύσταση παρατηρητηρίου τουρισμού

Για τα τουριστικά καταλύματα:

  • Χορήγηση ενιαίου ειδικού σήματος λειτουργίας σε όμορα καταλύματα

  • Νομοθέτηση για την επίλυση του ζητήματος της φοροδιαφυγής από την ενοικίαση κατοικιών

Σε σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο λέει η ΟΚΕ

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) επικροτεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου τονίζοντας, σε ανακοίνωσή της, ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και έρχεται να καλύψει τα υφιστάμενα κενά και να συμβάλει στην αντιμετώπιση βασικών δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στη χώρα μας.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.