Ο τουρισμός σε “γυάλα”: Τα ταξίδια την εποχή του κορωνοϊού

fish eye lens of body of water

Ασφάλεια και προστασία είναι οι λέξεις – κλειδιά που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα διεθνή ταξίδια τη φετινή χρονιά. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι αποθαρρυντικά, τους περιορισμούς μετακίνησης, επίσης, να βρίσκονται σε ισχύ σε πολλά κράτη, η κατάσταση για τον τουριστικό κλάδο δεν είναι και η πλέον ευνοϊκή. Από την άλλη πλευρά, η “αντοχή” των πολιτών βρίσκεται σε οριακό σημείο και η επιθυμία τους να ταξιδέψουν μεγάλη.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται προσπάθειες ώστε να ικανοποιηθεί αφενός η επιθυμία των τουριστών κι από την άλλη να μπορέσει ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος αποτελεί κινητήρια δύναμη για πολλές οικονομίες διεθνώς, να επιβιώσει. Από τα ταξίδια φυσαλίδες (travel bubbles) έως το all inclusive που μεταλλάσσεται σε διεθνές επίπεδο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών.

Ταξίδια φυσαλίδες (Travel Bubbles)

Τα “ταξίδια φυσαλίδες” (Travel Bubbles) αποτελούν έναν νέο όρο που πρωτοεμφανίστηκε το 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ως λύση να διατηρήσουν “ζωντανή” την οικονομία και τον τουριστικό κλάδο. Επίσης, διεθνώς, αναφέρεται και ως ταξιδιωτικός διάδρομος (travel corridor), κορωνοδιάδρομος (corona corridor) ή ταξιδιωτική γέφυρα (travel bridge).

Τι είναι όμως τα “ταξίδια φυσαλίδες”;

Ο όρος αναφέρεται στη συμφωνία δύο ή και περισσότερων χωρών, να επιτρέψουν τις μετακινήσεις των πολιτών μεταξύ τους, ή ακόμη και ορισμένων περιοχών εντός της χώρας που επιτρέπουν την μετακίνηση συγκεκριμένου αριθμού επισκεπτών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις αυτές, περιλαμβάνουν:

  • Αρνητικό τεστ PCR εντός 72 ωρών από την αναχώρηση του ταξιδιώτη
  • Ο ταξιδιώτης να είναι υγιής χωρίς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως διαβήτης, υπέρταση, καρδιακές ή πνευμονικές καταστάσεις.
  • Συμπλήρωση εντύπου δήλωσης υγείας
  • Συμπλήρωση φόρμας ανίχνευσης επαφών ή λήψη εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών.

Επίσης, προϋποθέτει ότι οι επισκέπτες θα τηρούν όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου που ισχύουν στη χώρα άφιξής τους. Ανάλογα με τις συμφωνίες που κάνουν τα κράτη μεταξύ τους για να διευκολύνουν τα ταξίδια, μπορεί να μην απαιτείται η υποχρεωτική καραντίνα κατά την επιστροφή του τουρίστα στη χώρα του ή την παραμονή του σε ξενοδοχείο καραντίνας πριν να ξεκινήσει τις κανονικές διακοπές του.

Αν και το μοντέλο αυτό δεν εγγυάται την απόλυτη ασφάλεια, περιορίζει τους κινδύνους που διατρέχουν οι ταξιδιώτες και οι ντόπιοι, θέτοντας συγκεκριμένα πρότυπα για όλους τους προορισμούς που συμμετέχουν. Αυτήν τη στιγμή, τέτοιες συμφωνίες λειτουργούν μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μία ελεγχόμενη κατάσταση. Στην Ευρώπη, γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε αρκετές χώρες, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέτοια παραδείγματα έρχονται από τη Λετονία, την Εσθονία και την Λιθουανία, οι οποίες δημιούργησαν την “ταξιδιωτική φυσαλίδα” της Βαλτικής, η οποία, ωστόσο, διακόπηκε εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Αντίστοιχα και ο “ταξιδιωτικός διάδρομος” μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ισπανίας έχει ανασταλεί για παρόμοιους λόγους. Παρόλα αυτά, οι ταξιδιωτικοί διάδρομοι ή ταξιδιωτικές φυσαλίδες δημιουργούν ένα αίσθημα αισιοδοξίας διεθνώς για τον έλεγχο του κορωνοϊού και την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού.

view of tourist resort
Photo by Thorsten technoman on Pexels.com

Παραθεριστικό Κέντρο Φυσαλίδα (Resort Bubble)

Μία πιο ευχάριστη εναλλακτική του “ξενοδοχείου καραντίνας” βρίσκει εφαρμογή σε ορισμένα τροπικά νησιά της Χαβάη και της Καραϊβικής. Οι ταξιδιώτες κατά την άφιξή τους στον προορισμό συνήθως ακολουθούν την εξής διαδικασία: θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ κορωνοϊού και υποβάλλονται σε μοριακό τεστ με την είσοδό τους στη χώρα. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα (48 -72 ώρες) περιμένουν σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας και κατόπιν αν είναι αρνητικό, μπορούν να συνεχίσουν τις διακοπές τους στο κανονικό τους κατάλυμα. Αυτό, όμως δυσκολεύει αρκετούς ταξιδιώτες που δεν έχουν την πολυτέλεια των πολυήμερων διακοπών από άποψη χρόνου.

Μπορούν, επομένως, να επιλέξουν εξαρχής ένα all inclusive κατάλυμα, συνήθως πολυτελές, το οποίο έχει λάβει πιστοποίηση από το κράτος ως Resort Bubble. Σε αυτό μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως τις διακοπές τους και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ, παραμένουν αποκλειστικά εντός του κέντρου χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως, την παραλία, ειδικούς χώρους στα εστιατόρια, συγκριμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, πάντα με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, ενώ στην περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες κι αν το επιθυμούν μπορούν να βγουν κι εκτός του καταλύματος εξερευνώντας την περιοχή.

All inclusive Πακέτα Διακοπών

Το σύστημα All Inclusive προωθείται διεθνώς ως ο πλέον ελκυστικός τρόπος διακοπών για την περίοδο του κορωνοϊού και η ζήτηση για τέτοιου είδους διακοπές εμφανίζεται αυξημένη. Για κάποιους μοιάζει ένα “τρομακτικό σενάριο” δεδομένου των επιπτώσεων του συστήματος αυτού στις τοπικές κοινωνίες, όπως παλαιότερες έρευνες έχουν αναδείξει.

cottages in the middle of beach
Photo by Julius Silver on Pexels.com

Τα όσα, παρόλα αυτά, γράφονται για τα all inclusive ταξίδια στο άρθρο αυτό, δεν αφορούν τόσο την Ελλάδα, καθώς τέτοιου είδους πακέτα δεν έχουν τόση ζήτηση για τη χώρα μας όσο έχουν τα μεγάλα πολυτελή τουριστικά θέρετρα all inclusive, τα οποία ανθίζουν ιδιαιτέρως στα νησιά του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού.

Τα θέρετρα αυτά, μετέβαλλαν το προϊόν τους για να προσαρμοστεί στις ανάγκες των πελατών τους και σύμφωνα με μελέτη του Skift, είναι πια δυνατό και ακμαίο να αντιμετωπίσει όχι μόνο την περίοδο αυτήν της πανδημίας αλλά και τη μετά τον κορωνοϊό εποχή. Τα καταλύματα αυτά, απομακρύνονται από την εικόνα του μαζικού και προωθούν κυρίως ένα ελεγχόμενο προστατευμένο περιβάλλον που μπορεί κάποιος να απολαύσει τις διακοπές του έχοντας αρκετό χώρο στη διάθεσή του για να μπορεί να είναι σε απόσταση από τους άλλους.

Η οικονομική τιμή δεν αποτελεί πλέον το ζητούμενο καθώς σε πολλές περιπτώσεις το κόστος των πακέτων αυτών, μπορεί να υπερβαίνει αυτό των μεμονωμένων πακέτων. Για να το πετύχουν, τα ίδια τα ξενοδοχεία άλλαξαν σε πολλές περιπτώσεις τον τρόπο λειτουργίας τους καθώς επίσης εφάρμοσαν σχολαστικά μέτρα απολύμανσης και υγιεινής. Κάποια λειτουργούν με ένα γκρουπ κάθε φορά. Άλλα εφαρμόζουν σχολαστικά μέτρα απολύμανσης των εγκαταστάσεών τους μετά από κάθε χρήση, ώστε να διασφαλίσουν την προστασία των πελατών τους από τον κίνδυνο μετάδοσης κορωνοϊού.

Επίσης, αλλαγές αναφέρονται και στον τρόπο που λειτουργούν τα εστιατόρια εντός των καταλυμάτων που προσφέρουν all inclusive, όπως αλλαγή από μπουφέ σε α λ καρτ και ως εκ τούτου εξυπηρέτηση του πελάτη στο τραπέζι. Επιπλέον, τα καταλύματα αυτά έχουν επενδύσει σε νέες τεχνολογίες που τους επιτρέπουν τις ανέπαφες συναλλαγές και συνεννοήσεις με τους πελάτες, όπως την παραγγελία φαγητών και ποτών, τη διαδικασία άφιξης και αναχώρησης του πελάτη (check in – check out), κ.ά. Παρόλα αυτά και τα ίδια τα ξενοδοχεία παραδέχονται, όπως αναφέρει η μελέτη του Skift, ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την απόλυτη προστασία του πελάτη τους, τουλάχιστον μέχρι ο εμβολιασμός του πληθυσμού να φθάσει σε υψηλά επίπεδα.

Καμία από τις τάσεις και τις πρακτικές αυτές, που εμφανίζονται διεθνώς, δεν παρέχουν 100% προστασία από τον κορωνοϊό, ωστόσο, αποτελούν τρόπους για να μπορεί ο τουρισμός, που είναι ζωτικός για τις οικονομίες αρκετών χωρών να λειτουργήσει υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, τουλάχιστον αυτή τη σαιζόν. Για το μέλλον δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με σιγουριά και εξαρτάται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες των τουριστών.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.