Καθηγητής Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης είναι διακεκριμένος επιστήμονας στους τομείς της Υδρογεωλογίας, Γεωθερμίας και Θερμομεταλλικών Υδάτων – SPA. Είναι ισόβιος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και τέως Καθηγητής του Ε.Μ.Π Πολυτεχνείου Αθηνών. Είναι Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ιαματικών Θερμολουτρών και Ιατρικής Βιοκλιματοθεραπείας. 

Με πλούσιο ερευνητικό – εφαρμογές και επιτελικό έργο, από το έτος 1960 συμβάλλει στη σύγχρονη ανάπτυξη του ιαματικού – θεραπευτικού τουρισμού και SPA στη χώρα μας και στην αξιοποίηση και προστασία των φυσικών ιαματικών πόρων. Έχει εκπονήσει πάνω από 80 μελέτες έργων ιαματικού τουρισμού και έχει συμβάλλει στη δημιουργία και ανάπτυξη μερικών από των πιο γνωστών και καταξιωμένων κέντρων υδροθεραπείας, θαλασσοθεραπείας και SPA στη χώρα μας.

Γεννήθηκε στη Νιγρίτα του Νομού Σερρών  το 1934 και σπούδασε Εφηρμοσμένη Γεωλογία – Υδρογεωλογία στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου & του Würzburg Γερμανίας, όπου και έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο Εφηρμοσμένης Γεωλογίας – Τεκτονικής.  Εν συνεχεία μετεκπαιδεύτηκε ως Γεωλόγος – Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Το 1975 έγινε υφηγητής του Πανεπιστημίου Marburg Γερμανίας με θέμα υφηγεσίας στην Γεωθερμία και Υδρογεωλογία των Θερμομεταλλικών Υδάτων (στην ποιότητα, ποσότητα και αξιοποίηση) Καμμένων Βούρλων; Αιδηψού, Θερμοπυλών και Υπάτης.

Διετέλεσε Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών επί 37 έτη. Από το 1985 υπηρετεί ως ισόβιος Ακαδημαϊκός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Hamburg λόγω ειδικών επιδόσεων του στις επιστήμες και διδάσκει Εφηρμοσμένη Γεωλογία, Γεωθερμία, Υδρογεωλογία και Θερμομεταλλικά νερά.

Τιμητική Πλακέτα Καθηγητή Γκαραγκούνη

Από το 1975 έως το 1999 διετέλεσε ελεύθερος επιστημονικός σύμβουλος στην Τεχνική  Υπηρεσία του EOT δίνοντας ιδιαίτερη  βαρύτητα στην έρευνα και αξιοποίηση των Ιαματικών Νερών στα Καμένα Βούρλα, την Αιδηψό, την Ικαρία, τον Καϊάφα, την Κυλλήνη, την Υπάτη, τον Πολύχνιτο Λέσβου, το Πλατύστομο και την Αμμουδάρα Καστοριάς και Μεθάνων.

Από το 2004 έως το 2006 συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής Ιαματικών Πηγών του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και συνέβαλε στην αναμόρφωση και κωδικοποίηση της σχετικής νέας νομοθεσίας ενώ από το 2007 έως το  2010 κατείχε τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων ΕΟΤ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Έχει γράψει πάνω από 150 ερευνητικές επιστημονικές εργασίες. Εκπόνησε πλήθος Γεωλογικών – Υδρογεωλογικών Μελετών περί αξιοποιήσεως των Ιαματικών Θερμομεταλλικών Νερών στα Λουτρά, στις μονάδες Θεραπευτικού Τουρισμού και SPA στην Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν ως σύγχρονα και βιώσιμα όπως στα Λουτρά Αιδηψού, Καμμένων Βούρλων, Μεθάνων, κ.λπ.

Υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του εκπονήθηκαν πάνω από 300 διπλωματικές εργασίες από φοιτητές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αμβούργου καθώς και 10 διδακτορικά. Από αυτά, ένα διδακτορικό, 5 διπλωματικές φοιτητών Ε Μ Π και 5 διπλωματικές φοιτητών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, αφορούσαν τα Ιαματικά λουτρά και SPA, στα Καμένα Βούρλα.

Επίσης έχει οργανώσει 8 Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα για τη σύγχρονη και βιώσιμη αξιοποίηση της Γεωθερμίας και των Θερμομεταλλικών νερών. Συμμετέχει ακόμα σε πολλές επιστημονικές επιτροπές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για την αξιοποίηση των Ιαματικών Θερμομεταλλικών Υδάτων στο Θεραπευτικό Τουρισμό. Διαθέτει πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία και συνεχίζει να παρέχει ως σήμερα τεχνικές, επιστημονικές συμβουλές του και με τους επιστημονικούς του συνεργάτες για τη σύγχρονη βιώσιμη ανάπτυξη στους ενδιαφερόμενους.

Από το 1980 ως επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας επιστημόνων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, την οποία αποτελούν εξειδικευμένοι επιστήμονες– συνεργάτες από Γερμανία – Αυστρία έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό MASTER PLAN που εφαρμόσθηκαν επιτυχώς και λειτουργούν σήμερα βιώσιμα στον Ελλάδα. Ενδεικτικά, στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα “projects” της ερευνητικής Ομάδας: 

Πίνακας με μελέτες Καθηγητή Γκαραγκούνη

Τιμήθηκε για την προσφορά του στις Επιστήμες από Γαλλικά και Γερμανικά Ανώτατα Ιδρύματα. Το 2000 βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο για την πρόοδο στις επιστήμες Υδρογεωλογίας και Θερμομεταλλικών Νερών από τη Γαλλική Ένωση – Παρισίων για την πρόοδο των επιστημών. Το 2009 βραβεύθηκε σε ειδική τελετή με τον τίτλο CHEVALIER από τη Γαλλική Ακαδημία PLAMES DE ACADEMIQUES των Παρισίων στη Γαλλική Πρεσβεία των Αθηνών για τη διεθνή δραστηριότητα και το επιστημονικό του έργο στις επιστήμες της Υδρογεωλογίας και Ιαματικών νερών και στη σύγχρονη βιώσιμη αξιοποίηση αυτών.


Για να επικοινωνήσετε με τον Καθηγητή κύριο Γκαραγκούνη, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή τηλεφωνήστε στο 210-7643114.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.