Ντ.Αστράς: Η χειρότερη χρονιά για τον συνεδριακό τουρισμό!

astras_hapco

Ενόψει την πραγματοποίηση του 7ου συνεδρίου του HAPCO, το θέμα του για τη συμβολή του Ελληνικού συνεδριακού τουρισμού στην ανάπτυξη, είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ. 

Οι πρόσφατες ματαιώσεις συνεδρίων στην πρωτεύουσα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ανέδειξαν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος.



“Αν και εφόσον η Πολιτεία αποφασίσει να σταθεί δίπλα στους επαγγελματίες του συνεδριακού τουρισμού, αφουγκραστεί τους προβληματισμούς τους και υλοποιήσει τα βασικά αιτήματα της ελληνικής αγοράς, τα οποία επανειλημένα καταθέτει ο HAPCO, τότε μπορούμε να μιλάμε για προοπτικές και μάλιστα θετικές αλλά σε βάθος διετίας ή ακόμα και τριετίας”, τονίζει ο πρόεδρος του HAPCO, κ. Ντίνος Αστράς σε συνέντευξή του στο Tourism Press.





Ποιοί είναι οι στόχοι του φετινού συνεδρίου και για ποιο λόγο επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα; 



Ντ. Αστράς: Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο του HAPCO με θέμα «Ελληνικός Συνεδριακός Τουρισμός: Συμβολή στην Ανάπτυξη» καλείται να κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του, να αποδείξει δηλαδή ότι ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να συμβάλει – και μάλιστα – θετικά στην ανάπτυξη μιας χώρας. Προς αυτήν την κατεύθυνση και εντός του μεταβαλλόμενου κοινωνικο-πολιτικά περιβάλλοντος, επαγγελματίες του κλάδου θα επισημάνουν τη σημασία των συνεδρίων σε εκπροσώπους της Πολιτείας, θα καταθέσουν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον και θα αναζητήσουν από κοινού ευκαιρίες και κίνητρα για την προώθηση του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού στη διεθνή αγορά, γεγονός που αυτομάτως συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. 



Ποια είναι η κατάσταση του Ελληνικού συνεδριακού τουρισμού την παρούσα στιγμή; 



Ντ. Αστράς: Η χρονιά που διανύουμε και οδεύει προς το τέλος της είναι για τον ελληνικό συνεδριακό τουρισμό μία από τις πιο δύσκολες αν όχι η δυσκολότερη χρονιά στην ιστορία του. Τα γεγονότα, σε επίπεδο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό, ήταν πολλά και δυστυχώς τα περισσότερα εξ αυτών είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στις προγραμματισμένες διοργανώσεις συνεδρίων και εκδηλώσεων. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν οι μαζικές ακυρώσεις σημαντικών συνεδρίων στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα, γεγονός θλιβερό για κάθε επαγγελματία του τουρισμού, που αντιλαμβάνεται τη δυναμική των συνέδρων και τη σημασία ύπαρξης τους στους ελληνικούς προορισμούς. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι δαπάνες ενός συνέδρου είναι 7 φορές μεγαλύτερες από ότι του απλού τουρίστα και αρκετοί προορισμοί της Περιφέρειας κατά τους χειμερινούς μήνες στηρίζονται κυρίως στα συνέδρια για την τουριστική τους επιβίωση… 



Πρόσφατα τέθηκε θέμα της ασφάλισης των συνεδρίων, εξαιτίας των ακυρώσεων προγραμματισμένων συνεδρίων, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Τι έχετε να δηλώσετε σχετικά με αυτό; 



Ντ. Αστράς: Δυστυχώς αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες προβάλουν το επιχείρημα για τις ακυρώσεις ή τις μη αναθέσεις των συνεδρίων τους στην Ελλάδα ό,τι oι ασφαλιστικές τους εταιρείες δεν ασφαλίζουν συνεδριακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Τα δικά μου σχόλια περιττεύουν, έστω και αν δυσπιστώ σε αυτήν την εκδοχή. 



Ποιες οι προοπτικές του Εληνικού συνεδριακού τουρισμού στο άμεσο μέλλον; 

 

Ντ. Αστράς: Αν και εφόσον η Πολιτεία αποφασίσει να σταθεί δίπλα στους επαγγελματίες του συνεδριακού τουρισμού, αφουγκραστεί τους προβληματισμούς τους και υλοποιήσει τα βασικά αιτήματα της ελληνικής αγοράς, τα οποία επανειλημένα καταθέτει ο HAPCO, τότε μπορούμε να μιλάμε για προοπτικές και μάλιστα θετικές αλλά σε βάθος διετίας ή ακόμα και τριετίας Σε αντίθετη περίπτωση, προοπτικές δεν υπάρχουν. Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι εκτιμήσεις της αγοράς για την πορεία της συνεδριακής αγοράς το 2012. Ο αριθμός των διοργανώσεων που προγραμματίζονται για το 2012 καταγράφει ήδη μείωση της τάξης του 50% σε σχέση με το 2011, όταν μάλιστα ο αριθμός συνεδρίων του 2011 καταγράφει μείωση 20-30%, συγκρινόμενος με τον αριθμό των ετών 2008 και 2009. Το ποσοστό δε συρρίκνωσης των διεθνών συνεδρίων για το 2012 εκτιμάται σε 35%, σε σχέση με το 2011, ενώ η μείωση τζίρου στα ήδη ανατεθειμένα συνέδρια για το έτος 2012 προβλέπεται να φτάσει το 50%!
Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.