Ν.Κελαϊδίτης: Να γίνει και πάλι ο ΗΑΤΤΑ πρωταγωνιστής στο τουριστικό προσκήνιο

 

Προτεραιότητα για έναν μαχόμενο για τα συμφέροντα των μελών του και εκ νέου πρωταγωνιστή στα τουριστικά δρώμενα ΗΑΤΤΑ θέτει ο  κ. Νίκος Κελαϊδίτης για το μέλλον του Συνδέσμου. 

Ο κ. Νίκος Κελαϊδίτης, μέλος του Δ.Σ. του ΗΑΤΤΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Tourism Press σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του Συνδέσμου, εξηγεί γιατί είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί τουριστικό επιμελητήριο και τονίζει τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Συνδέσμου εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόσφατα υπήρξαν κάποιες εξελίξεις στο ΗΑΤΤΑ με κυριότερη την απομάκρυνση του προηγούμενου προέδρου, του κ. Γιώργου Τελώνη και τη συγκρότηση προσωρινού Δ.Σ. ένα μήνα πριν τις εκλογές του Συνδέσμου. Ποια είναι η σημασία των γεγονότων αυτών για την πορεία του Συνδέσμου;

Αρχικά, θα ήθελα να διορθώσω ότι η έκφραση «προσωρινό» περικλείει μια έννοια «υπηρεσιακού». Το διοικητικό συμβούλιο δεν άλλαξε. Απλά υπήρξε μια αναδιάρθρωση στο προεδρείο, μεταξύ των εκλεγμένων μελών του ΔΣ.

Σε αυτό το γεγονός, δεν υπάρχει καμιά κρυφή σημασία. Ήταν μια απόφαση που θεωρήθηκε από την πλειοψηφία, ως η ενδεδειγμένη για τη διενέργεια της προγραμματισμένης εκλογικής διαδικασίας.

«Πολιτικά» μηνύματα, μπορεί να εξάγει ο καθένας κατά την κρίση του.

Προσωπικά, είμαι ο τελευταίος που θα τα κατευθύνει.

Πώς θα σχολιάζατε τα τελευταία χρόνια την πολιτική που ακολούθησε ο ΗΑΤΤΑ και τι θα πρέπει να περιμένουν τα μέλη του στη συνέχεια;

Ξέρετε, πολλές φορές, από ζήλο, από πάθη, από σκοπιμότητες, από συμφέροντα ή από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο ελάττωμα, γίνονται παρεκκλίσεις σε στόχους, σκοπούς, πορείες.

Τι περισσότερες φορές, τα ελαττώματα αυτά, βρίσκονται στη σκιά. Ακόμα και μερικοί εμπλεκόμενοι, εν αγνοία τους, γίνονται αποδεκτές δυσάρεστων σχολίων, που αδυνατούν να απαντήσουν.

Η σκιά όμως γίνεται φως κάποια στιγμή.

Δεν θα ήθελα να μιλήσω για το παρελθόν. Ίσως έρθει το πλήρωμα του χρόνου για αυτό.
 

Τούτο που προέχει σήμερα, είναι ότι ο ΗΑΤΤΑ, από δω και μπρος, ελπίζω να πρωταγωνιστήσει ξανά στο τουριστικό προσκήνιο, μαχόμενος για τον λόγο ύπαρξης του. Για την ευημερία, την ορθή λειτουργία του, την ομαλή λειτουργία της τουριστικής αγοράς, για τα συμφέροντα των μελών του.

Πιστεύω, ότι απαλλαγμένο το ΔΣ, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, θα παραμερίσει τυχούσες προσωπικές φιλοδοξίες, προωθώντας όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη και σημαντική οικογένεια των τουριστικών πρακτόρων.

Σταθερό φορολογικό και ξεκάθαρο τοπίο, ορθή κατανομή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, προάσπιση της νομιμότητας εκτέλεσης τουριστικών προγραμμάτων, καθώς και η έντιμη αντιμετώπιση του τουριστικού πράκτορα από τους συνεργάτες/προμηθευτές του, θεωρώ ότι είναι ένα μέρος που ΑΜΕΣΑ ο ΗΑΤΤΑ, οφείλει να διεκδικήσει.

Τουριστικό Επιμελητήριο. Πρόσφατα ως ΗΑΤΤΑ επαναφέρετε το ζήτημα της ίδρυσης του τουριστικού επιμελητηρίου. Γιατί πιστεύετε είναι σημαντική η ύπαρξή του;

Ένα αίτημα χρόνων πολλών. Το τουριστικό επιμελητήριο, θα μπορέσει να λειτουργήσει ως σύμβουλος για τα τουριστικά γραφεία, σε θέματα επενδύσεων, προβολής, εκτίμησης προγραμμάτων, που σε εντελώς προσωπικό επίπεδο θα ασχολείται με τα μέλη του. Θα μπορέσει να ενώσει όλα τα τουριστικά γραφεία ανά τη χώρα, απαλλάσσοντας τα τοπικά κυρίως επιμελητήρια περιοχών, από το βάρος αυτό, που δυστυχώς ούτε γνωρίζουν πλήρως τις δυνατότητες και ευκαιρίες που μπορεί να έχει ένα τουριστικό γραφείο.

Παράλληλα, θα μπορέσει να παρέχει αρωγή στο υπουργείο τουρισμού, ως άμισθος σύμβουλος, προς την επίλυση ζητημάτων των τουριστικών γραφείων, με μεγαλύτερη, αρτιότερη και χωρίς σκοπιμότητες, γνωμοδότηση.

Πώς, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε να λειτουργήσει ώστε να υπάρξει πραγματικό όφελος στο σύνολο του τουριστικού κλάδου;

Το πραγματικό όφελος, θα προσέλθει από τη συγκέντρωση κάτω από μια στέγη όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, βοηθώντας στα θέματα που ανέφερα προηγουμένως, προωθώντας και δίνοντας ευκαιρίες για αυτά, κυρίως στις Μ.Μ.Ε. (μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Μπορεί, επίσης, να αποτελέσει ένα όχημα αρωγής για συνδιαφήμιση κράτους και Ελλήνων διοργανωτών-γραφείων τουρισμού, όπως το κράτος μας πραγματοποιεί με αλλοδαπούς tour operators.
 

Σε ποια κύρια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο δίνετε ιδιαίτερο βάρος και τι λύσεις θα προτείνατε;

Δεν υπάρχει κύριο βάρος. Όλα τα ζητήματα που τίθενται, χρίζουν ανάλογης αντιμετώπισης.

Επιγραμματικά όμως, θα μπορούσα να αναφέρω, την αδικία των 14 καταβολών στην ασφαλιστική μας κάλυψη, το πολύ βασικό της συνδιαφήμισης όπως σας προανέφερα, της συστηματικής και όχι αποσπασματικής αντιμετώπισης των παράνομων τουριστικών δραστηριοτήτων και της ενίσχυσης ρευστότητας των επιχειρήσεων μας.
 

Όλα όμως αυτά, όπως και πολλά άλλα, απαιτούν μαζικότητα στη διεκδίκηση, απαιτούν συλλογικότητα στην αντιμετώπιση χωρίς «τρικλοποδιές», απαιτούν εγρήγορση και επαγρύπνηση έναντι των προβλημάτων που ανακύπτουν, απαιτούν εξωστρέφεια για προσέλκυση αγορών που παραμελούμε καθώς και για επενδύσεις στο δικό μας μερίδιο της τουριστικής αγοράς, απαιτούν εντιμότητα στην αξιολόγηση θέσεων-προτάσεων ακόμα και πρόσκαιρο προβλημάτων των συναδέλφων μου, απαιτούν θάρρος στην αντιμετώπιση προβλημάτων και πίστη στις ΔΙΚΕΣ μας δυνάμεις.

Να πάρουμε την ΤΥΧΗ μας στα χέρια ΜΑΣ. Να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε, λειτουργούμε, αυξανόμαστε. Μόνο τότε θα είμαστε πραγματικά στο προσκήνιο ως ισότιμα μέλη της τουριστικής βιομηχανίας.

 

Νίκος Κελαϊδίτης
 
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΗΑΤΤΑ – Ταμίας/Πρώην Γενικός Έφορος και Διευθύνων Σύμβουλος  του “Passepartout tours – cruises”. Έχει σπουδάσει Μάρκετινγ και Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στη Στρατηγική Προώθησης και Επικοινωνιακό Σχεδιασμό. Έχει επιδείξει ενεργή παρουσία σε επιτροπές του ΗΑΤΤΑ, ευρωπαϊκών φορέων και κρατικών/αυτοδιοικητικών φορέων για την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
 
Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.